Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou

Zvláštní zvyky a tradiceDestinaceBulharsko

Bulharsko je zemí, která láká nejen na krásné pláže na pobřeží Černého moře, ale také na svou úchvatnou, tisíce let trvající historii. Od nepaměti se navíc nacházelo na křižovatce kultur Východu a Západu, což mělo za následek vznik celé řady jedinečných zvyků a tradic. Je to rovněž země, ve které do dnešních dnů přežívají pohanská kouzla i čáry a různé rituály jsou běžnou součástí života obyčejných lidí. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku života Bulharsku a poznejte s námi některé zvláštní bulharské zvyky a tradice!

O Bulharském zvyku kývat hlavou nahoru a dolů, když chtějí vyjádřit zápor, a zleva doprava, když souhlasí, asi už slyšel opravdu každý. My se v dnešním článku však zaměříme na méně známé, o to však zajímavější zvyky.

1. Jordanův den a honba za křížem v ledové vodě

6. leden je každoročně doba, kdy Bulhaři oslavují den křtu Ježíše Krista a Zjevení Páně. Dle místní tradice je nazýván Jordanův den, (bulharsky Йордановден, tedy Jordanovden). S tímto datem se pojí zvláštní tradice, během které kněz hodí do ledových vod řeky či jezera kříž, a místní muži se ho pak snaží chytit a přinést nazpět. Věří se, že komu se to podaří, toho čeká rok plný štěstí a prosperity.

Máte pocit, že jedna taková aktivita v ledové vodě je pro jeden den až dost? Bulhaři by s vámi nesouhlasili. Sotva se totiž místní chasa vynoří na břeh, už je ženou zase zpátky. Čeká je totiž ještě tanec zvaný „hora“, který za zvuků tradičních bulharských melodií musí tancovat opět přímo v mrazivé řece. Tento zvyk je nejpopulárnější v městečku Kalofer nacházejícím se téměř přesně ve středu Bulharska, ale setkat se s ním můžete i na dalších místech této fascinující země.

2. Posvátný tanec na ohnivých uhlících se jmenuje Nestinari

Pokud je vám po přečtení předchozího odstavce trochu zima, určitě čtěte dále. Další bulharský zvyk vás totiž zcela jistě zahřeje, dost možná natolik, že na mrazivou vodu v řekách a jezerech budete ještě s láskou vzpomínat. V několika odlehlých vesničkách v pohoří Strandža poblíž turecké hranice se totiž každý rok na den Svatého Konstantina a Heleny scházejí uprostřed náměstí místní a bosí praktikují posvátný tanec na žhavých uhlících.

Během tance se bubnuje na posvátný bubínek, což udájně způsobuje, že tanečníci (zvaní нестинари, tedy nestinari) upadají do jakéhosi transu, ve kterém necítí bolest. Tento zvyk v sobě kombinuje jak pohanské, tak pravoslavné kulturní prvky a je praktikován i původním řeckým obyvatelstvem některých vesnic v okolí pohoří Strandža.

3. Kukeri: Průvod masek, který má zahnat zlé duchy

Nějaká forma karnevalu je přítomna snad ve všech kulturách světa, bulharské Kukeri a jeho děsivé masky vyráběné z ovčích houní si však určitě snadno zapamatujete. Typické jsou též velké zvonce, které mají členové průvodu upevněny na opascích. 

Tento prastarý pohanský rituál se slaví na maslenicu, východoslovanskou variantu našeho masopustního týdne. Nejlepším místem pro návštěvu průvodu je město Pernik, které se nachází pár kilometrů jihozápadně od hlavního města Sofie.

4. Baba Marta: Červená a bílá vítá jaro

1. březen je v bulharské folklorní tradici považován za začátek jara. Celý měsíc je pak symbolicky zobrazován ve formě mýtické nevrlé staré ženy jménem Baba Marta, jejíž nálada se mění stejně rychle jako březnové počasí. Na její počest a usmíření se vážou červeno-bílé ozdoby z příze podobné panenkám (někdy se používají zjednodušené verze ze svázaných provázků). Těm se říká po vzoru jejího jména martenicy. Každý rok na prvního března si bulharští přátelé mezi sebou rozdávají tuto ozdobu společně s přáním všeho dobrého do vlídnější části roku.

A co dále s takto obdrženou martenicou? Kdykoli ji máte při sobě a uvidíte kvetoucí strom či čápa (obojí značí, že Baba Marta je v dobré náladě a chystá se k odpočinku), zvyk velí martenicu ke stromu přivázat. Během prvních jarních dnů se tedy celé Bulharsko zbarví do červena a do bíla, což symbolicky otevírá brány tolik očekávanému jaru.

V některých částech země se martenica nevěší na stromy, ale schovává se pod kameny. V takovém případě určuje druh hmyzu, který je vedle ní druhý den nalezen, osud člověka po zbytek roku. Larvy nebo červi značí zdraví, mravenci úspěch. Za špatné znamení se naopak považuje pavouk.

5. Točení psem, které je od roku 2011 naštěstí již zakázané

Musíme říct, že tento rituál se nám příliš nelíbí, ač možná nebýval ve skutečnosti tak hrůzný, jak si někdo po přečtení titulku mohl myslet. V jihovýchodní části země se navíc prováděl paradoxně za účelem zajištění zdraví čtyřnohých společníků místních lidí.

Nejběžnější verzí rituálu bylo zavěšení psa na kladku pomocí lana a jeho spuštění nad vodu tak, aby bylo možné s ním zatočit nejdříve na jednu, a pak na druhou stranu. To se provádělo na takzvané Psí pondělí (pondělí před posuvným Dnem svatého Teodora) a točeného psíka měl rituál ochránit před vzteklinou. Ačkoli je míra psychického a fyzického utrpení zvířat během rituálu diskutabilní, zvyk je již od 19. století na ústupu. V dnešní době se s ním můžete setkat jen v několika vesnicích a úřady ho tolerují jen s přivřenýma očima.

6. Trifon Zarezan: Valentýn? Děkuji. Raději víno.

Zatímco většina světa slaví 14. února svátek všech zamilovaných, Bulhaři se věnují jiné lásce –⁠⁠⁠ lásce k vínu. Půlka února je totiž dobou, kdy se každoročně vinná réva stříhá, aby byl zaručen její správný růst a následně bohatá podzimní sklizeň. Tento rituál se postupně vyvinul v den Trifona Zarezana, ve kterém se oslavuje mimo jiné plodnost a magické vlastnosti bulharského vína. No řekněte, nejdou láska a víno k sobě krásně dohromady? Kam se hrabe Valentýn!

7. Kdo vodu před svůj práh vylije, štěstí mu po ní připluje!

Po celém světě existuje mnoho způsobů, jak popřát někomu hodně štěstí. Ten bulharský ovšem patří zcela jistě mezi ty podivnější. Čeká-li někoho významná životní událost, jakou je první den školy, důležitá zkouška či start v novém zaměstnání, v Bulharsku se tradičně vylévá z měděné nádoby před práh voda, aby po ní k jeho domu „štěstí připlulo“. Když pak nevěsta opouští svůj rodný dům a jde na svatbu, je zvykem kopnout do měděné nádoby tak, aby se převrátila a voda se vylila. 

Aby byl výsledek zaručen, následuje většinou obdarování rostlinou zvanou kakost, která je v Bulharsku symbolem zdraví a prosperity.

Tak co, zaujaly vás zvláštní bulharské zvyky a tradice? Tak jako tak je na čase se do této kouzelné země vypravit, zcela jistě si ji totiž zamilujete

Vyrazte za potápěním do průzračných vod Malediv!

Potápění na Maledivách: Vyrazte za podmořským světem do ráje!

Dovolená na Krétě: Ierapetra, nejjižněji položené město Evropy

Ierapetra

Mohlo by vás zajímat

Kam na dovolenou v roce 2024?

Dovolená u moře v roce 2024: Kam se vypravíte vy?

Cítíte, že by to chtělo dovolenou? Jenže nevíte, kam letos vyrazit? Právě pro vás tu máme skvělé tipy na krásné destinace, v nichž naleznete vše od pláží lákajících k odpočinku přes památky a zajímavá místa skýtající dobrodružství po výtečné pokrmy, kterým jednoduše nelze odolat. Pojďme si společně odpovědět na otázku, kam na dovolenou v roce […]

Číst více

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 5 „nej“, které musíte vidět na Kefalonii

Ač je Kefalonie hned šestým největším řeckým ostrovem, není turisty ani zdaleka tak navštěvovaná jako známější Kréta nebo Kos. Využijte této její přednosti a objevte nejkrásnější místa Kefalonie dříve, než je zaplaví davy turistů. Share Tweet Email

Číst více

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který […]

Číst více