Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Ras Al KhaimahDestinaceSpojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty a zejména Ras Al Khaimah mají mimořádnou tradici lovců perel, která se datuje více než 7 tisíc let do minulosti. Tomuto řemeslu se zde dařilo zejména ve 12. století a emirát se díky němu stal jedním z nejrušnějších obchodních přístavů v regionu. Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras Al Khaimah, Suwaidi je pro vás skvělou volbou!

Perlová farma Suwadi se nachází v Al Rams, nejsevernější oblasti emirátu Ras Al Khaimah. V rámci její prohlídky si můžete vyslechnout celou řadu zajímavých informací o historii lovu perel a jejich pěstování. Jedná se zkrátka o skvělou příležitost pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco víc o tradičním řemesle perlolovců a historii Spojených arabských emirátů.

Historie lovu perel

Lov perel je dodnes považován za jednu z nejcennějších tradic Spojených arabských emirátů a v minulosti byl hlavním zdrojem jejich bohatství. Nejstarší zaznamenaná perla pochází z území dnešního Abu Dhabi a je stará přibližně 8 000 let.

Celé generace zdejších obyvatel se kdysi potápěly pro tyto poklady moře. Každý člen posádky měl na lodi jasně určenou pozici a cizincům byl vstup na palubu až na výjimky zakázán. Lovci při ponorech používali skřipce na nos ze želvoviny a zacpávali si uši voskem.

Dnes už je toto riskantní řemeslo v podstatě minulostí, perly se nyní pěstují uměle. Tento drahocenný vývozní artikl navíc ve 20. století vystřídala ropa. I tak na perlovou farmu Suwaidi, jež je jednou z nejcennějších atrakcí Spojených arabských emirátů, míří mnoho turistů a dokonce také místních, kteří se o této části historie chtějí něco dozvědět nebo si ji připomenout. 

Abdulla Al Suwaidi, majitel perlové farmy, vzdal jejím otevřením hold tomuto dlouhověkému řemeslu i svému zesnulému dědečkovi, kterého jako kluk při lovu perel s úžasem pozoroval. Má opravdu rozsáhlé vědomosti o lovu i pěstování těchto malých drahocenností, jež jsou opředeny řadou příběhů.

Prohlídka perlové farmy

Pokud budete svou dovolenou trávit v emirátu Ras Al Khaimah, můžete se v rámci organizovaného výletu vypravit za návštěvou rodinné perlové farmy Suwaidi. Vstříc ojedinělému zážitku s historickým nádechem poplujete na tradiční rybářské loďce a po cestě budete mít možnost pozorovat mangrovy a při troše štěstí i velbloudy či plameňáky. Exkurze je tak zajímavá hned od začátku.

Na pontonu, na kterém se perlový ráj nachází, na vás čeká poutavá přednáška a ukázky, během kterých se seznámíte s historickým významem lovení perel. Vyslechnete si také řadu zajímavých příběhů a nahlédnete do života lovců perel i do aktuálního procesu pěstování těchto malých lesklých kuliček.

Dozvíte se například to, že místní farmáři dokážou vypěstovat až 14 odstínů perel různých velikostí a tvarů, nebo podle čeho se perly rozdělují do kategorií a jak se dá určit jejich kvalita. Uvidíte jedinečné techniky, jež se při lovu používaly i to, jak se perly pěstují dnes.

Vrcholem prohlídky je možnost zkusit vlastní štěstí –⁠ zalovit si v akváriu s ústřicemi a vytáhnout si vlastní kousek. Místní zkušení pracovníci vám pak váš úlovek otevřou a společně zjistíte, zda patříte mezi šťastlivce, kteří našli svou vlastní arabskou perlu. Všichni zájemci si samozřejmě mohou zakoupit nějaký suvenýr, například v podobě okouzlujícího šperku.

Perlová farma Suwaidi je jediná ve Spojených arabských emirátech, která místo divokých ústřic využívá přirozeně pěstované a ručně vysazené ústřice. To v konečném důsledku přispívá k místnímu hospodářskému rozvoji a ochraně životního prostředí v Ras Al Khaimah. Navíc farma nepoužívá ke sklizni perel žádné stroje a je poháněná solárními panely, což podporuje využívání obnovitelné energie. 

Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras al Khaimah, perlová farma Suwaidi v Ras Al Khaimah je skutečně jedinečným kulturním zážitkem a přitahuje návštěvníky z celého světa. Nenechte si ji proto ujít ani vy!

BONUS: Reportáž z prohlídky

Na konec pro vás máme takový malý bonus, a to speciál pořadu Experti na cestách, ve kterém se s námi můžete podívat do emirátu Ras Al Khaimah a navštívit v několika minutách i zmíněnou perlovou farmu a osahat si zde kus podmořského světa.

Co si nenechat utéct na kapverdském ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Co si nenechat utéct na ostrově Sal

Dovolená na Seychelách –⁠ 5 důvodů, proč objevit „Zem věčného léta“

5 důvodů, proč se vypravit na Seychely

Mohlo by vás zajímat

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo […]

Číst více

5 důvodů, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu 

Výhod, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu je mnoho. Ať už se jedná o výhodné ceny, skvělé počasí nebo méně turistů. Proto pokud stále váháte, zda risknout dovču před létem, tak nám dovolte přesvědčit vás, že to určitě stojí za to!  Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 20. díl

Dnes s Experty na cestách objevíme okouzlující Turecko, kde najdete vše od průzračného moře a zlatavých pláží přes historické památky a výtečnou kuchyni po úchvatnou přírodu. V reportáži se podíváme na Tureckou riviéru a navštívíme zelenající se Kemer s výhledem na majestátní hory i historická města Antalya a Side. Chybět nebude ani adrenalinový canyoning a […]

Číst více