Cestovní adaptéry – kam si vzít jaký adaptér?

Rady na cestu

Jiný kraj, jiný mrav – tato krátká věta mnohdy bývá vůbec prvním impulsem, který nás vede k tomu, abychom opustili pohodlí svých domovů a pustili se do poznávání vzdálených zemí a lidí, kteří je obývají.

Právě ony “jiné mravy” v cizích zemích jsou totiž často zdrojem nezapomenutelných zážitků a překvapivých situací, které doma jen tak nezažijeme – a právě díky nim nás cestování tolik láká. I přesto je dobré být na cesty alespoň v těch základních ohledech připraven – například, asi nikdo si zrovna dvakrát neužívá shánění nabíječky pro svůj vybitý telefon poté, co zjistí, že se ta jeho do hotelové zástrčky zkrátka nenapasuje.

Aby se něco podobného nestalo i vám, sepsali jsme pro vás seznam destinací, kde se můžete setkat s pro našince neobvyklým tvarem elektrických zásuvek. Ty se v různých zemích mohou lišit jak počtem, tak i rozložením konektorů, takže se může stát, že byste se svou nabíječkou nepochodili. Následující text zajistí, že vás v tomto ohledu již nic nepřekvapí a vy se budete moci věnovat těm pravým dobrodružstvím a užít si svou dovolenou podle svého gusta.

Nejprve si představme vůbec všechny typy adaptérů, se kterými se můžeme ve světě setkat. Každý z nich bývá označován mezinárodně uznávaným označením pomocí písmene anglické abecedy od A do G. Jejich tvar si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Evropa

Evropská rozvodná síť oficiálně pracuje s napětím 230V, většina elektrických zařízení pak operuje v napětím v rozmezí 220–240 voltů. Celá Evropa používá kulaté adaptéry “C” se dvěma vidlicemi, tedy s výjimkou Velké Británie, která používá své unikátní třívidlicové typu “G”. V Řecku a ve Španělsku (i na Mallorce) se můžete kromě standardního “céčka” setkat ještě s typem “F”. V Itálii pak k “C” a “F” přibude ještě navíc i “L”. Ve Francii občas potkáte i “E” a jen pro úplnost – ve Skandinávii dokonce i s typy “F”, “E” a “K”.

ostrov - moře - hory
 

Afrika

V Africe se zaměříme jen na několik zemí, které můžete s CK Blue Style navštívit. Začneme Vaší nejoblíbenější destinací, kterou je Egypt a kde si faraoni oblíbili zástrčky typu “C” a “F”. V Tunisku i na Djerbě vás pak čekají zásuvky “C” a “E”. A pokud se s námi vydáte až do exotické Keni, připravte si na cestu adaptér do zásuvek typu “G”. A co Zanzibar? Tam nepochodíte bez adaptérů typu “D” a “G”. Na Kapverdy se pak vybavte adaptéry “C” a “F”.

Asie

Obrovský asijský kontinent se skládá hned ze 48 zemí s opravdu výrazně odlišnými kulturami, což se projevuje i na jejich přístupu k napájení jejich elektroniky. I zde se tedy zaměříme pouze na ty, kam se můžete podívat s naší cestovní kanceláří. Tou nejbližší zemí, která se nachází z velké části na asijském kontinentu, je Turecko. Zde se můžete setkat se zástrčkami typu “C” a “F”. Již podstatně vzdálenější Maledivy používají zásuvky “D” a “G”, na Seychelách pak nepotkáte jiné než typu “G”. V dalekém Thajsku pak musíte být připraveni na leccos, protože se zde používají hned 4 druhy adaptérů – “A”, “B”, “C” a “F”.
A nakonec – u emírů ve Spojených Arabských Emirátech si své telefony nenabijete bez adaptérů typu “C”, “D” a “G”.

Pokud si teď říkáte, že vás všechny ty adaptéry budou stát snad tolik jako jedna menší dovolená, nebojte se – výrobci adaptérů dali své chytré hlavy dohromady a přišli s geniálním nápadem univerzálních napájecích adaptérů. Díky nim již cestovatelé nemusí mít doma na všechny ty redukce vyhrazenou speciální místnost a naopak – pohodlně se vejdou i do docela malé kapsičky vašeho batohu.

Tak co? Už víte, kam se s námi vydáte příště?

GoPro kamera se vám během dovolené může hodit

GoPro kamera vám během dovolené umožní natočit parádní záběry

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Láká vás dovolená na Sardinii? Kromě nádherných pláží, azurově průzračného moře, malebných vesniček posázených v překrásné krajině v horách i na pobřeží, je tento italský ostrov známý i pro jedinečné produkty své prastaré kulinářské tradice. Pravděpodobně tím nejznámějším z nich je sardinský sýr casu marzu. Dlužno dodat, že v dobrém i ve zlém! Share Tweet […]

Číst více

Isla del Coco

Ostrov Isla del Coco oplývá nejen poklady, ale i žraloky

Pokud jste opravdoví dobrodruzi, určitě si nesmíte na své pouti po světě nechat ujít Isla del Coco (Kokosový ostrov). Možná tam dokonce najdete i nějaký ten poklad! Share Tweet Email

Číst více

Ostrov Al Noor

Dovolená v Emirátech: Ostrov Al Noor v Sharjah

Emirát Sharjah je často považován za kulturní centrum Spojených arabských emirátů, neboť se zde nachází mnoho muzeí a galerií. Díla člověka i přírody však nemusíte obdivovat jen v nich –⁠ mnoho zajímavostí a krás naleznete také na ostrově Al Noor. Share Tweet Email

Číst více