Dovolená na Srí Lance: Co nevynechat při návštěvě Perly Indického oceánu?

Rady na cestu

Hluboké pralesy, čajové plantáže, chrámy ukryté v džungli, exotické pláže a úchvatní sloni –⁠ to všechno a mnohem víc nabízí dovolená na Srí Lance. Zažijte ji společně s námi!

Na přelomu května a června jsme měli možnost navštívit ostrov Cejlon a tedy zemi zvanou Srí Lanka. Tento překrásný zelený ostrov lze objevovat klidně dlouhé měsíce, my jsme se museli spokojit s jediným týdnem. I ten však stál skutečně za to.

Kdy vyrazit a pro koho je Srí Lanka tou pravou destinací?

Sezóna v hlavních turistických oblastech Srí Lanky (západní a jižní pobřeží) trvá přibližně od listopadu do konce dubna. Zbytek roku zde bývá velmi deštivý kvůli monzunovému období. My jsme však měli štěstí, ač bylo po hlavní sezóně, počasí nám přálo! Mohli jsme si tak užívat oblohu téměř bez mráčků po celou dobu našeho pobytu.

Samozřejmě platí, že Srí Lanka potěší především cestovatele dobrodružnějšího charakteru. I když jsou zde překrásné písčité pláže, kde se dá nerušeně relaxovat, alespoň část dovolené byste měli určitě věnovat poznávání okolí. 

Co zaručeně nevynechat při cestování po ostrově?

Naše dobrodružství začalo příletem na letiště v Colombu, jednu noc jsme strávili v rybářském letovisku Negombo s krásným kanálem, který zde zanechali Holanďané, dále pak naše cesty směřovaly do vnitrozemí, kde jsme prožili většinu našeho pobytu. 

Za návštěvu jistě stojí jeskynní chrám Dambulla, který se skládá z pěti jeskyní plných soch a nástěnných maleb spojených s buddhistickou kulturou a historií. K chrámu vás zavede mírně stoupající přírodní cesta, na kterou ze všech stran dohlížejí všudypřítomné opice.

Další významnou zastávkou pro nás byla skalní pevnost Sigiriya, i s jejími skutečně nezapomenutelnými 1200 schody. Odměnou za námahu vám budou starověké fresky a malby, ale také dechberoucí výhledy na okolní krajinu. Ikonická je především Lví brána, tedy spíše to, co z ní zbylo –⁠ dvě obrovské lví tlapy značící vstup na schodiště. To vás zavede až na samotný vrchol pevnosti. Odtud lze pozorovat hradby a unikátní zavlažovací systémy. Z druhé strany pevnosti se pak schovávají vzácné fresky.

Od historie a pamětihodností jsme se přesunuli do přírodní rezervace Minneriya, která je domovem pro mnoho druhů zvířat, ale především pro slony. My jsme měli to štěstí, že jsme jich hned několik spatřili na vlastní oči. Koneckonců opustit Srí Lanku bez toho, abyste viděli alespoň jednoho z těchto majestátních tvorů, by byl opravdový cestovatelský hřích!

Asi v polovině trvání našeho dobrodružství jsme se přesunuli do samotného srdce ostrova –⁠ města Kandy a jeho okolí. Zde jsme se setkali s místní kulturou a zvyklostmi asi z největší blízkosti. V jedné z vesnic jsme pozorovali zdejší obyvatele, jak praktikují rozličná tradiční řemesla, pak následovala exkurze v „spice garden“ (zahrada koření). Zde jsme dostali možnost naučit se něco z přírodních léčebných a kosmetických procedur a rovněž zakoupit po domácku vyrobené produkty. 

Přímo v Kandy jsme potom viděli skvělou show tradičního folkloru a umění, navštívili Chrám Buddhova zubu, kam se lidé z širokého okolí sjíždějí uctívat Buddhu na tradiční mši a obdarovávají jej lotosovými květy. Nechyběla ani procházka místním tržištěm, kde barevné stánky doslova praskaly pod množstvím rozličného zboží, zejména místního koření a čaje. 

Samotnou výrobu čaje jsme mohli na vlastní oči pozorovat v jedné z místních továren, stejně jako výrobu šperků a opracovávání vzácných drahých kamenů. Ty se na Srí Lance hojně těží.

Na úplném jihu Srí Lanky jsme na pobřeží navštívili útulné přímořské městečko Galle. To se od ostatních měst na ostrově poměrně výrazně liší. 

Město Galle totiž nezaložili Srílančané, ale portugalští kolonizátoři, kteří po objevitelské plavbě legendárního Vasco da Gamy postupně kolonizovali kromě Srí Lanky i celé indické pobřeží. Město vzniklo v roce 1505, avšak již o necelých sto let později padlo do rukou jiných kolonizátorů, tentokrát Holanďanů. 

Katolické kostely byly nahrazovány protestantskými a městu byl postupně vštěpován holandský ráz. Ten mu zůstal i poté, co Holanďany z ostrova koncem 18. století vyhnali Britové. Naštěstí učinili centrem svého obchodu dnešní hlavní město Colombo, takže Galle zůstalo ušetřeno dalších změn. Jeho koloniální šarm se tak dochoval až do dnešních dnů. 

My zde kromě jiného navštívili pevnost a pozorovali z ní mořské pobřeží a místa, která byla zasažena vlnou tsunami v roce 2004. Krásný je také ikonický maják a příjemné uličky s obchůdky. Nic z toho si určitě nenechte ujít!

Dokonalá plážová pohoda na závěr

Poslední dny jsme strávili v oblasti Bentota a Beruwala, které jsou jako stvořené pro koupání a relax na nekonečných písčitých plážích. 

I jediný týden na Srí Lance byl pro nás naprosto neuvěřitelným zážitkem. Ani její přezdívka „Perla Indického oceánu“ nedělá dostatečnou čest krásám, které v sobě ukrývá. Ty se mnohdy navíc nepodobají žádným jiným na světě. Navíc se zde nacházejí nesmírně přátelští a vřelí lidé.  I přesto, že sami velmi často nežijí zrovna v blahobytu, vás vždy přivítají s otevřenou náručí. Ayubowan!

Co si sbalit do příručního zavazadla

Co si sbalit do příručního zavazadla?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Mohlo by vás zajímat

Kokkari

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci

Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]

Číst více

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, […]

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více