Fotoreportáž: Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

DestinaceBurgasBulharskoFoto tipy

Nachází se jen 6,5 kilometrů od Burgasu, jeho rozloha činí pouhých 0,01 km2, přezdívalo se mu Bolševik a najdete na něm jediný ostrovní klášter v Bulharsku. Vydejte se s námi na prohlídku jediného obydleného ostrova v bulharském Černomoří a poznejte romantický ostrov Svaté Anastázie. 

Tak malinký a přitom tak zajímavý. Asi takhle bychom popsali vulkanický skalnatý ostrov Svaté Anastázie, který leží v zálivu Burgas Bay. Jedná se o vůbec nejmenší obývaný ostrov světa, se kterým se pojí pozoruhodná minulost. Obydlen byl již v době pozdní antiky během 4.-6. století, což je známo díky nálezům keramických předmětů. Od 15. století stojí na ostrově klášter, jehož malá kamenná konstrukce se dochovala do dnešní doby. Významnou roli ale ostrov sehrál v roce 1923, kdy se na čas stal bulharským vězením pro 132 politických vězňů. Některým z nich se z ostrova dokonce podařilo i utéct. Z tohoto období si ostrov až do roku 1990 nesl přezdívku Bolševik a dodnes na jeho území můžete navštívit muzeum a hotel, který po těchto událostech vytvořili na památku komunisti. 

Objevte tajemství bájného pokladu

Ostrov Svaté Anastázie je opředen legendami, z nichž nejznámější vypráví o pokladu, který chtěli ukrást piráti. Těch se báli mniši žijící na ostrově, a proto se v kostele modlili ke Svaté Anastázii. Ta, aby obyvatele ostrova uchránila, údajně seslala na moře bouři, která rozlomila pirátskou loď. Duch jednoho z mrtvých pirátů pak dodnes stráží poklad, který kvůli tomu nikdy nebyl nalezen. Ukrývat by se podle historek mohl v některé z jeskyní pod ostrovem, jejichž vchod ale prozatím nikdo neobjevil.

Vyrazte za kulturou, dobrým jídlem i opalováním

Díky vulkanickému původu si můžete prohlédnout okolí ostrova z až 17 metrů vysokých útesů. Mimo nádherných výhledů uvidíte na ostrově Svaté Anastázie také budovu s majákem z roku 1889. Světlo z majáku vysokého 40 metrů dosáhne až do vzdálenosti 15 kilometrů od ostrova. Navštívit můžete místní muzeum, které vás nadchne nejen svým lodním stropem, ale i expozicí vyprávějící o historii a současnosti ostrova a Černého moře. Vyzkoušet si můžete také potápění v hlubinách pomocí VR brýlí. Vstupné do muzea činí kolem 6 BGN pro dospělé, 4 BGN pro studenty a seniory a 2 BGN pro děti od 3 do 7 let. 

Při procházce po ostrově dále potkáte kamenný kostel s unikátním dřevěným ikonostasem, mini amfiteátr a restauraci s kavárnou. Vychutnejte si něco dobrého k jídlu nebo k pití s jedinečným výhledem na širé moře nebo západ slunce. Zájemci mohou na ostrově také přespat. V budově původního kláštera dnes funguje menší hotel, jehož cena za noc začíná na 80 BGN za jednolůžkový pokoj. 

Za příznivého počasí je možné se na ostrově samozřejmě i vykoupat a opalovat se na místní malé pláži s tmavým pískem. Ostrovní pláž plná mušlí má kromě lehátek pro všechny návštěvníky připravený také plážový bar. 

Plavte se z Burgasu nebo z Pomorie

Na ostrov Svaté Anastázie doplujete lodí Anastasia z přístavu v Burgasu ze zastávky Magazia 1. Během letní sezóny vyplouvá 18 metrů dlouhá loď každý den. Cesta trvá přibližně 40 minut a zpáteční jízdenky vyjdou dospělého na 16 BGN, studenty a seniory na 12 BGN a děti do 7 let 6 BGN. Jízdní řád a telefon pro rezervaci, kterou doporučujeme, najdete na oficiálních stránkách ostrova. 

Na Svatou Anastázii vás ale doveze také pirátská loď Kapitána Hooka, která má svůj start v Pomorie. Zastávka na ostrově je součástí plavby se zábavnou show a obědem v ceně.

Experti na cestách: 26. díl

Experti na cestách: 26. díl

Skalní klášter Aladža: bulharská kulturní památka s českou stopou

Skalní klášter Aladža

Mohlo by vás zajímat

Mys Formentor

Tip na fotku – Mys Formentor

Poloostrov Formentor je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na Mallorce. Je úchvatný jak svými výhledy, tak i vysokými útesy padajícími do sytě modrého moře. Share Tweet Email

Číst více

Skopelos

Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Nebýt kultovního filmu Mamma Mia!, který se letos dočkal pokračování, asi by Skopelos, nádherný ostrov v souostroví Severní Sporady, nikdo neznal. I když to, že právě zde byl natočený, pomohlo zvednout návštěvnost, stále zůstává v mnoha ohledech nedotčený. Share Tweet Email

Číst více

město Győr

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami

Vyhlášené lázně a starobylé centrum jsou největšími chloubami města Győr, které leží na severozápadě Maďarska. Tedy asi 120 km západně od Budapešti. Přezdívku „město řek“ má díky skutečnosti, že se rozprostírá kolem soutoku řek Mošonský Dunaj a Rába. Aby toho nebylo málo, kousek odsud tečou řeky Rábca a Marcal. Share Tweet Email

Číst více