Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

ŘeckoReceptyChutě světa

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Bugatsa obsahuje vrstvy filo těsta plněné pudinkem, sýrem či mletým masem. Vzhledem tomu, že existuje několik rozdílných variant, jen tak se člověku neomrzí. Zvláště, když může být sladká i slaná. Díky moderním technologiím se bugatsa v současnosti vyrábí především strojově, v řadě pekáren a kaváren však zákazníkům nabízejí její ručně vyrobenou verzi.

bugatsa

Bugatsa je hitem nejen v Soluni

Tato specialita pochází z města Serres v severním Řecku. Místní obyvatelé jsou pyšní na světový rekord, který se datuje k 1. červnu 2008. Tehdy zde vyrobili obrovskou bugatsu, která vážila 250 kilogramů, byla 20 metrů dlouhá a 60 centimetrů široká. Byla společným dílem více než 40 pekařů!

Nejvíce je ovšem bugatsa populární v přístavním městě Thessaloniki, které je u nás známé spíše jako Soluň. Neznamená to však, že musíte jezdit až tam. Bugatsa je k mání ve všech částech Řecka, včetně turisticky nejžádanějších ostrovů – na Korfu, Krétě, Kosu, Rhodosu, Zakynthosu a Samosu. Zpravidla bývá součástí menu ve většině all inclusive hotelů.

bugatsa alias bougatsa

Recept pro celou rodinu

Máte-li čas, chuť a odvahu, můžete si tuto řeckou specialitu vyrobit doma. K přípravě její „české verze“ budete potřebovat filo těsto (nebo listové), 4 hrnky mléka, ½ hrnku másla, ½ hrnku dětské krupičky, ½ hrnku cukru, 2 vejce, 2 žloutky, vanilkový cukr a 1 lžíci vanilkového pudinku.

Nejdříve ohřejeme mléko. Trochu odlijeme do misky s vanilkovým pudinkem, rozmícháme a vrátíme do hrnce.

V kastrůlku rozpustíme polovičku másla, přisypeme krupičku a přibližně 4 minuty mícháme.

Do mléka přidáme cukr s vanilkovým cukrem a krupičku, vaříme a pravidelně mícháme. Nejdříve lze použít ponorný mixer, až poté vařečku.

Uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, a přidáme rozmíchaná vajíčka se žloutky.

Na máslem vymazaný plech dáme jeden plát těsta, nalijeme krém a na něj položíme druhý plát těsta. Nožem zlehka nařízneme porce, ale nedořízneme. Polijeme zbytkem másla a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.

Bugatsa se podává vlažná, pocukrovaná a se skořicí, ale také bez.

Přejeme dobrou chuť!

bugatsa alias bougatsa

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

horchata

Mohlo by vás zajímat

Oldřiška Hradcová

Oldřiška Hradcová – Burgas, Bulharsko

Share Tweet Email

Číst více

6 důvodů proč navštívit egyptskou Hurghadu

Dovolená v Egyptě: 6 důvodů proč jet do Hurghady

Přemýšlíte kam na dovolenou, nebo už jste se třeba i rozhodli pro Egypt, ale zatím jste si nevybrali letovisko? Ať tak či tak, přesně pro vás tu máme šest důvodů, a že by se jich dalo určitě najít víc, proč jet do Hurghady! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Sharm El Sheikh, ráj dokonalého odpočinku

V květnu jsme se vydali do našeho oblíbeného letoviska v Egyptě, do Sharm El Sheikh. Sharm zbožňujeme proto, že je úplně jiný než Hurghada nebo Marsa Alam. Je živý, moderní a nikdy se tady nenudíte. Zláká dovolená v Sharm El Sheikh i vás? Share Tweet Email

Číst více