Svatý Vlas: Moderní letovisko, jež navazuje na Slunečné pobřeží

BurgasBulharsko

Láká vás letní dovolená v Bulharsku, konkrétně v okolí letiště Burgas, a toužíte bydlet v relativně poklidném letovisku? Jednou z variant je Svatý Vlas (Sveti Vlas), navazující na rušné Slunečné pobřeží. Kromě hotelů a dalších ubytovacích zařízení tady najdete obchody, restaurace, cukrárnu, bary, lékárnu, pekařství či přístaviště s půjčovnou lodí, mořskou taxislužbou a replikou bukanýrské lodě. Možná vás potěší i skutečnost, že na zdejší pláže dopadají sluneční paprsky každý večer déle než na pláže na Slunečném pobřeží.

Jízda autem či autobusem z letiště je sice delší (32 km) než třeba do Pomorie (10 km), Ravdy (22 km) nebo Nesebaru (25 km), ale naštěstí se jedná pouze o několikaminutový rozdíl.

přístaviště v letovisku Svatý Vlas

Vyzkoušíte vodní sporty?

Zdejší pláže jsou písčité a vstup do Černého moře pozvolný. Kdo chce, pronajme si za několik leva (neboli bulharských lvů) lehátko a slunečník. Ostatní si rozprostřou osušku na neorganizované části pláže. Příznivcům vodních sportů se možná zavděčí škola windsurfingu nebo půjčovna vodních skútrů.

písčitá pláž v Bulharsku

Letovisko Svatý Vlas tvoří především moderní zástavba obklopená přírodou. Kdo miluje pěší túry, obuje si tenisky, hodí batůžek na záda a vyrazí směrem na sever nebo na severovýchod.

bulharské letovisko Svatý Vlas

Svatý Vlas svádí k výletům

Jen pár kilometrů odsud se rozprostírá národní park Ortoto. Nejdříve musíte dojít (nebo dojet místní autobusovou linkou) do sousedního letoviska Elenite. Pak si stoupnete zády k moři a půjdete pořád za nosem. Láká vás ryze přírodní pláž bez servisu? Stoupněte si v Elenite naopak čelem k moři a vydejte se po pobřeží směrem doleva. Objevíte spoustu plácků, kde se lze nerušeně koupat a opalovat. Po dvou kilometrech se před vámi objeví kamenitá pláž Emona.

Sveti Vlas a okolní příroda

Pro ty, kteří si nechtějí pronajímat auto ani se přepravovat autobusem, je ideálním řešením vzít si taxíka. Místní vozy jsou žluté barvy, každý by měl mít taxametr. Milujete bujarý noční život? Svatý Vlas vás nejspíš neuspokojí, vyrazte na Slunečné pobřeží. Chcete strávit večer v romantickém městečku plném památek, obchůdků se suvenýry všeho druhu a restaurací s výhledem na moře? Vydejte se do historického centra města Nesebar, které figuruje na seznamu památek UNESCO.

bulharské taxi

Obzor v Bulharsku

Obzor: Bulharské letovisko, jež se zavděčí rodinám i introvertům

Mohlo by vás zajímat

Čínský horoskop na rok 2024 aneb Rok dřevěného Draka

Čínský horoskop na rok 2024 aneb Rok dřevěného Draka

Zajímá vás astrologie? Podle té čínské je novorozenec ovlivněn znamením, ascendentem, elementem a nábojem (pólem), které v daný moment vládnou. Znamení se střídají v lednu či únoru podle toho, kdy začíná nový čínský rok. Pokaždé se to děje za novoluní. V sobotu 10. února 2024 startuje Rok dřevěného Draka, který potrvá až do úterý 28. […]

Číst více

Filmová místa

Tunisko, Maroko, Řecko… Kde se natáčely slavné filmy a seriály?

Patříte mezi filmové a seriálové nadšence, kteří rádi navštěvují místa z oblíbených snímků? Tak je tenhle článek přesně pro vás! Vydejte se s námi do míst, kde se natáčely slavné filmy a seriály! Share Tweet Email

Číst více

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který […]

Číst více