Mešita šejka Zayeda – památka v Abu Dhabi, která je plná „nej“

DestinaceAbu DhabiSpojené arabské emiráty

Velká mešita šejka Zayeda je zářivý drahokam Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, a bezesporu jedna z nejkrásnějších i nejznámějších staveb moderního světa. 

Základní kámen komplexu byl položen šejkem Zayedem bin Sultan Al Nahyanem, po němž má mešita své jméno a jenž je pohřben ve zdejším mauzoleu. Stavba započala v roce 1996 a trvala přes 10 let. Šejk Zayed se jejího otevření v roce 2007 bohužel nedožil. Jeho záměr byl však naplněn, budova v sobě spojuje islámskou tradici se starými i moderními architektonickými a uměleckými prvky. Navíc se na její stavbě různým způsobem podílely i další země.  

Mešita šejka Zayeda je často označována také jako Velká mešita. Není divu, jedná se o největší sakrální stavbu Spojených arabských emirátů. Vejde se sem až 40 000 lidí! Pokud ji navštívíte, což vám lze jedině doporučit, zanechá ve vás velkolepý dojem. Vše je zde obrovské a dotažené do detailu. Od podlahy až ke stropu máte stále na co se dívat. Spousta prostoru, světla, zářivě bílý mramor, výzdoba z perleti a polodrahokamů, umělecky ztvárněné kachličky nebo rozsáhlé koberce, to všechno vás zde okouzlí. 

Navíc zde najdete hned několik „nej“. Mezi první z nich patří největší koberec na světě, který je vyroben z novozélandské ovčí vlny a váží 35 tun. Také se zde nachází největší mramorová mozaika a jeden z největších lustrů vyzdobený miliony krystalů od Swarovského. 

Areál mešity zahrnuje kromě vlastního chrámu a čtveřice minaretů také zahradu, školu, knihovnu, nemocnici a lázně. Vstup je zdarma. Mešita je přístupná i nemuslimům, jako jediná v emirátu Abu Dhabi. Samozřejmě za předpokladu vhodného oblečení, to je však možno zapůjčit i na místě. Jistě ne poslední zajímavostí je, že u hrobu šejka Zayeda, který je považován za otce vlasti, se střídají po celý rok věřící, kteří mu předčítají ze svaté knihy Koránu, a to bez přestávky dvacet čtyři hodin denně.

Vydejte se s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů a poznejte na vlastní kůži nejen arabskou kulturu, ale i pravou luxusní dovolenou, na kterou nezapomenete.

El Alamein

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

Experti na cestách: 28. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá […]

Číst více

Predjama Castle

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 16. díl

Tuniská pevnina ani ostrov Djerba určitě nejsou jen o odpočinkové dovolené na pláži. S moderátorkou Bárou Šimkovou můžete prostřednictvím reportáže navštívit okouzlující místa, jako je dechberoucí Sahara, oáza Ksar Ghilene, umělecká čtvrť Djerbahood či městečko Matmata, kde se natáčelo několik scén ze Star Wars. Svůj vztah k Tunisku vám navíc sdělí i herečka Ivana Jirešová. […]

Číst více