Neskonalé přírodní krásy, písečné pláže jako stvořené k dokonalému odpočinku a atmosféra tropického ráje. Takový je Mauricius, ostrov ležící v Indickém oceánu západně od Madagaskaru. Díky své bohaté historii se stal během let doslova tavicím kotlíkem kultur, což se projevuje i v jedinečné místní kuchyni, na které si mohou návštěvníci ostrova pochutnat. Odpověď na otázku co ochutnat na Mauriciu nalezneme v našem dnešním článku!
Začít den anglickou snídaní, k obědu si dát čínu, povečeřet v indickém stylu a večer zakončit sklenkou francouzského vína? Na Mauriciu žádný problém. Naopak, pokud máte za sebou takto mezinárodní gastronomický den, můžete si s klidným svědomím říct: „Dnes jsem se stravoval jako Mauricijec!“ Byli to totiž právě Britové, Francouzi, Indové a Číňané, kteří se nejvíce podíleli na současné podobě mauricijské kuchyně.
Velká rozmanitost malého ostrova
Mauricius má v současné době zhruba 1,25 milionů obyvatel. V největší míře jsou zde zastoupeni jak hinduističtí, tak muslimští Indové, potom Kreolové, kteří byli na Mauricius původně přivezeni jako otroci z Madagaskaru, následují Číňané a nakonec Francouzi. Když se zamyslíte nad tím, jak svébytné jsou gastronomie těchto jednotlivých národů, nemůže se nikdo divit, když budou vaše očekávání od mauricijské kuchyně skutečně vysoká.
Mauricius býval téměř 100 let francouzskou kolonií, a ačkoli Francouzi v současnosti tvoří jen zhruba 2 % populace, jejich kulinářská tradice je zde stále hluboce zakořeněna, zejména ve formě luxusnějších restaurací.
Indové zase na ostrov přinesli surovinovou pestrost svého subkontinentu, zejména ve formě koření. Šafrán, skořice, kardamom a hřebíček, společně s indickými chleby typu pharata, chapati, roti nebo puri, daly pestré paletě mauricijské kuchyně tisíce nových odstínů a barev. A že v ulicích hlavního města Mauriciu Port-Louis voní téměř na každém kroku biryani? To je taktéž zásluha Indů, tentokráte zejména těch muslimského vyznání.
Čínští imigranti přivezli na ostrov zase své tradice, z hlediska surovin zejména smažené nudle a vepřové maso.
To všechno dohromady se nazývá kreolskou kuchyní. Adjektivum „kreolský“ není specifické pro mauricijskou kuchyni, používá se běžně například v lingvistice či různých antropologických odvětvích, kdykoli chceme říct, že je něco smíšeného původu.
Pálí to jako mauricijské slunce…
…ale není to mauricijské slunce. Co je to? No přece každý druhý pokrm, který na ostrově ochutnáte. Samozřejmě trochu přeháníme, ale pravda je taková, že Mauricijci koření rádi a hodně. Pokud tedy nejste na takto výrazné chutě tak úplně zvyklí, je dobré se vždy před objednáním poradit s obsluhou. Může se totiž snadno stát, že se z příjemného kulinářského prožitku nakonec stane spíše zážitek adrenalinový.
Nemusíte však mít obavy, že byste měli během své návštěvy tohoto ostrovního ráje hlad. Rozmach turismu a globalizace způsobily, že v ulicích mauricijských měst snadno seženete i například pizzu, hamburgery nebo hranolky, zkrátka jídla, na která jste zvyklí ze stánků a restaurací v evropských městech.
Pokud se vypravíte na Mauricius, určitě nezapomeňte ochutnat pokrmy jako dholl puri, místní kari, rybí vindaye nebo například boulet, jakousi obdobu čínských knedlíčků dim sum. Určitě si nenechte ujít ani salát z palmových srdcí.
Letní žár ve sklence
A nezapomeňte také ochutnat některý z místních světově proslulých rumů, třeba typu rhum arrangé. Tyto rumy jsou ochucené ovocem, kořením a rozmanitými rostlinami, které jsou v nich po různě dlouhou dobu macerovány. Vskutku ideální zakončení dne stráveném v ráji!
Více o tradici výroby rumu na Mauriciu můžete zjistit během návštěvy muzea L’Aventure du Sucre. V budově bývalé továrny se interaktivní formou dozvíte vše o historii ostrova. Jedná se o opravdový klenot mezi muzei a jeho návštěvu vám z celého srdce doporučujeme!
Tak co, už máte jasněji v tom, co ochutnat na Mauriciu? A pokud vás tento rajský ostrov zaujal, o dalších zážitcích, které ostrov skýtá, si můžete přečíst zde.
Mohlo by vás zajímat

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek
Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

32. díl – Nákup dovolené online a na pobočce, Sociální sítě a jejich specifika u cestování, Madeira, Fotografování na dovolené
Jaké výhody má nákup dovolené online a na pobočce? Nejen o tom v Blue Style Expertech na cestách mluví Jana Galvis Rivera, vedoucí online oddělení CK Blue Style. Společně s meteoroložkou Dagmar Honsovou představí úchvatnou Madeiru, ostrov věčného jara. Predrag Bjelac, herec z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár, prozradí, která destinace patří k jeho […]
10 důvodů, proč milujete Řecko
Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“. Share Tweet Email