Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii

SardinieDestinaceItálie

Sardinie. Tento italský ostrov se zlatavými písečnými plážemi, průzračným mořem a zcela jedinečnou kulturou si zamiloval již nejeden cestovatel. Zvláštní pozornost si ovšem zaslouží fakt, že se Sardiňané dožívají v průměru výrazně vyššího věku než srovnatelné etnické skupiny ve většině Evropy. Pojďme se tedy na toto sardinské tajemství dlouhověkosti podívat blíže!

V oblasti Ogliastra se nachází jedna z pěti světových modrých zón, tedy míst, kde žije zvýšené množství devadesátiletých a stoletých lidí, kteří se navíc těší dobrému zdraví a zůstávají aktivní. Tyto zóny samozřejmě upoutaly pozornost vědecké komunity. Po mnoha letech výzkumu přišli vědci s odpovědí… inu, typicky vědeckou. Jen posuďte sami:

Za sardinskou dlouhověkostí stojí unikátní kombinace environmentálních, antropologických a kulturních faktorů a genetické predispozice.

Přeložíme-li si tuto větu do srozumitelnějšího jazyka, mohla by znít nějak takto: 

Sardiňané žijí v čistém prostředí, vyznávají zdravý životní styl včetně zdravé stravy a ještě navíc mají dobré geny, které je předurčují k dlouhověkosti.

To už dává trochu větší smysl, co říkáte?

 

Kvalitní strava? Půl zdraví!

Jen málo míst na světě se může pyšnit tak autentickou kulinářskou tradicí jako právě Sardinie. V důrazu na kvalitu surovin a pečlivý způsob přípravy pokrmů se odráží tisícileté kulturní dědictví hluboce zakořeněné v duši každého Sardiňana. Proto je sardinská kuchyně i v dnešní době velmi podobná té, na které si místní obyvatelé a jejich hosté pochutnávali již před stovkami let.

Do zdejší kuchyně se samozřejmě promítají i další aspekty kultury tohoto kouzelného ostrova. Sardiňané vyznávají jednoduchý život v pomalém tempu, svůj volný čas tráví nejraději ve společnosti rodiny a přátel a jak jinak než nad kvalitním jídlem a pitím. Používají téměř výhradně místní suroviny, vždy čerstvé, nutričně hodnotné, často vypěstované na vlastních či sousedových políčkách a zahradách. 

Možná právě díky tomuto propojení se zemí si Sardiňané během staletí vypěstovali své pohodové životní tempo. Každý, kdo je odkázán na přírodu coby svou živitelku, moc dobře ví, že některé věci zkrátka není možné uspěchat. I příprava jídla tedy probíhá pomalu, důkladně a s velkou pečlivostí. Koneckonců, hostíme přece ty, které máme nejraději!

Typickými surovinami sardinské kuchyně jsou snadno stravitelné kozí a ovčí mléko a produkty z něj. Populární je sardinský chléb pane carasau plný bílkovin a s nízkým obsahem lepku. Výzkumy ukazují, že kromě těchto potravin se na dlouhověkosti místních lidí podílí především luštěniny, zejména boby a cizrna.

Zajímá-li nás sardinské tajemství dlouhověkosti, speciální zmínku si zaslouží sardinské víno. Zejména to nejznámější z nich, Cannonau, obsahuje až třikrát více antioxidantů než ostatní červená vína a je považováno za opravdový elixír mládí. Tento sytě červený, robustní nápoj určitě doporučujeme k ochutnání. Zejména v jeho nejintenzivnější variantě Nepente di Oliena se jedná o opravdový kulinářský zážitek. Každý obyvatel Sardinie vám řekne, že nejlépe samozřejmě chutná v kruhu blízkých přátel a vůbec lidí dobré vůle. 

 

Po práci legraci

Sardinie díky své překrásné přírodě a členitému terénu přímo vybízí k výletům. Sardiňané navíc často žijí v propojení s přírodou a jejich zahrádky, políčka či stáda koz a ovcí je udržují v neustálém pohybu. Na pobřeží se pak věnují rybolovu, či prostě jen plavou v moři. Tak jako tak je součástí místní kultury být fyzicky aktivní, a to až do vysokého věku. 

Ruku v ruce s fyzickou aktivitou jde však i odpočinek po ní. Ani ten na Sardinii nijak nepodceňují. Pomalá procházka po horské pěšince tělo nijak nevyčerpá a na duši působí doslova jako balzám. A o benefitech odpočinku na pláži asi není třeba dlouze polemizovat. Obojího si místní samozřejmě užívají plnými doušky a pokud se na Sardinii vydáte, určitě to doporučujeme i vám. 

Tak co, není na čase si zaletět na Sardinii a načerpat trochu inspirace pro vaši vlastní dlouhověkost?

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

Kuchyně Mauriciu

Mohlo by vás zajímat

proslulá pláž v regionu Chania na ostrově Kréta

Falasarna: Pláž na ostrově Kréta patří k nejčistším v celém Řecku

Nejkrásnější pláže řeckého ostrova Kréta najdete především v jeho západní části – v regionu Chania. Pokud jste tam ještě nebyli, některé pobřežní lokality určitě znáte alespoň z fotografií. K těm nejproslulejším patří – zejména díky růžovému písku – Elafonisi. Náramně fotogenická je pláž Balos, spojující Krétu s ostrůvkem Tigani. Necelých 20 km od tohoto místa […]

Číst více

Zažijte tureckou masáž v tradičních tureckých lázních hammam

Chystáte se do Turecka a chcete během dovolené podpořit ještě více svoje zdraví? Vyzkoušejte tradiční turecké lázně zvané hammam!  Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 17. díl

Tentokrát se Experti na cestách zaměřili na Thajsko, zemi úsměvů, klidu a relaxace. Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, vám prozradí, co všechno si během dovolené zde nenechat ujít a kam se vypravit. Promotér golfových turnajů Roman Ságner vysvětlí, proč je Thajsko golfovým rájem a nastíní zdejší historii tohoto sportu. A Lucie Vonchitzki popíše […]

Číst více