Dovolená na Kapverdách: Co si nenechat utéct na ostrově Sal

DestinaceSalKapverdy

Přemýšlíte o dovolené? Kapverdy jsou skvělou volbou! Vydejte se s námi na úchvatný ostrov Sal! Abyste si ho užili naplno, přinášíme vám tipy na nejkrásnější a nejzajímavější místa, která byste si při jeho návštěvě určitě neměli nechat ujít.

Mezi nejnavštěvovanější ostrovy Kapverd patří právě Sal. Najdete zde skvěle vybavené hotelové komplexy, překrásné písčité pláže lákající k odpočinku i příjemně teplé moře nabízející vyžití v podobě vodních sportů. To však není vše, co ostrov nabízí! 

Užijte si plážový ráj

Jak už jsme psali, jedním z hlavní lákadel jsou pláže, takže je v tomto článku určitě nesmíme opomenout. Představte si dlouhé pásy zlatavého písku nebo romantické laguny, jejichž břehy omývá azurově modré moře. Právě to jsou Kapverdy! Navíc tu panuje teplé počasí po celý rok.

K oblíbeným plážím na Salu patří zlatavá Santa Maria nacházející se u stejnojmenného městečka, jež je hlavním bodem všeho dění na ostrově. Na zmíněné pláži si na své přijdou jak ti, kteří hledají klid a teplý písek prohřátý sluncem, tak nadšenci do podmořského života a vodních sportů. Atmosféru zde dotváří barevné rybářské lodě nacházející se podél pobřeží. 

Skutečným rájem pro surfaře je pak pláž Praia de Fragatas neboli Kite beach. A bohatým mořským životem je proslulá pláž Beirona a záliv Baia da Murdeira, kde se nachází i mořská rezervace. Navíc lze ve vodách okolo ostrova Sal spatřit několik potopených vraků!

Ideální podmínky pro vodní sporty i pestrobarevný mořský svět spojuje rovněž pláž Praia da Ponta Preta, která se nachází na jihozápadě ostrova. Jedná se o písečnou pláž s černými lávovými kameny a výhledem na pohoří Serra Negra. 

Projděte se mezi žraloky

K oblíbeným turistickým cílům patří také Žraločí zátoka nacházející se poblíž městečka Pedra de Lume, neboť nabízí nezapomenutelný zážitek, a to brouzdání mezi žraloky! Nemusíte se však ničeho obávat, jedná se o mláďata žraloka citronového, od kterých vám nic nehrozí. Měří většinou okolo půl metru a budou vám poklidně plavat okolo nohou. Kvůli povrchu při vstupu do vody a mořskému dnu však doporučujeme mít s sebou boty do vody, případně si je za poplatek zapůjčit na místě.

Vypravte se za mořskými želvami a velrybami

Mořské živočichy můžete obdivovat také v již výše zmíněné rezervaci Reserva Natural de Baia da Murdeira. Spatřit tu lze několik druhů mořských želv a seźoně i ohrožené keporkaky. Místo je navíc hnízdištěm faetonů červenozobých, jejichž zástupce můžete vidět na obrázku níže.

Cestovní kancelář Blue Style nabízí i pozorování mořských želv s průvodcem, od kterého se dozvíte řadu zajímavých informací o těchto krásných stvořeních, jež jsou symbolem Kapverd.

Objevte Hřbitov mušlí

Na východním okraji města Santa Maria najdete černou kamenitou pláž, na kterou každé ráno oceán vyplaví mušle a jejich úlomky. Není tedy divu, že lokalita bývá označována jako Hřbitov mušlí. I přes lehce ponurý název je místo opravdu okouzlující a rozhodně stojí za návštěvu.

Prohlédněte si kapverdskou přírodu na jednom místě

Pokud toužíte po zeleni a kvetoucích rostlinách nebo zkrátka jen chcete poznat zdejší pevninskou flóru a faunu, doporučujeme navštívit botanickou zahradu Viveiro a Zoo di Terra nacházející se pár kilometrů severně od města Santa Maria. 

Uvidíte zde různorodé rostliny (palmy, kaktusy,…) a živočichy (např. kozy, opice a papoušky), kteří se volně vyskytují na Kapverdských ostrovech. A až vám během prohlídky vyhládne, občerstvit se můžete v baru nesoucím se v ekologickém stylu, který je součástí areálu. 

Nechte se nadnášet v solném jezeru Salinas

Ostrov Sal je neoddělitelně spjat se solí a její těžbou, jež zde probíhá od roku 1883. Vynechat byste proto určitě neměli ani návštěvu vyhaslého sopečného kráteru nedaleko Pedra de Lume, v kterém se nachází solné pláně a jezero Salinas. 

Voda je zde díky přírodním podmínkám sedmadvacet krát slanější než normální mořská voda a má léčivé účinky na kožní onemocnění. Navíc koupání, respektive spíš vznášení se na hladině, je opravdu hezkým zážitkem.

Po koupeli lze za poplatek využít místní sprchy se sladkou vodou. Pro zájemce jsou tu dodnes k vidění také staré části lanovky, která sloužila k dopravě soli z dolu na lodě v přístavu. Postavena byla v roce 1921.

Rozhlédněte se z majáku

Na ostrově Sal je majáků hned několik. Historickou dominantou již zmiňovaného Pedra de Lume je červený maják zvaný Farol stojící na vysokém písečném kopci. Výhled odtud je opravdu dechberoucí. 

Pohleďte do Modrého oka

Dalším poutavým místem je zátoka Buracona, jež vznikla činností moře v lávové vyvřelině a ve zdejších jezírkách se lze za hezkého počasí koupat. Součástí areálu je i restaurace a minimuzeum s vyhlídkou. 

Hlavní atrakcí této lokality je však tak zvané Modré oko (Blue Eye) – jeskyně naplněná vodou, která za určitých světelných podmínek změní barvu na tyrkysovou a připomíná právě zmíněný smyslový orgán. 

Spatřete fatu morganu

Na severu ostrova Sal se nachází rozlehlá pustina zvaná Terra Boa, jež je velice často cílem turistů. Lze zde totiž spatřit slavnou fatu morganu –⁠ z určitého místa můžete vidět obraz vodní plochy, která tu však není.

Zažijte rybí trh na molu

V městečku Santa Maria se nachází dlouhé molo táhnoucí se přes celou pláž. Právě sem se každé dopoledne mezi desátou a jedenáctou hodinou sjíždějí pestrobarevné loďky s rybáři, kteří zde rozmotávají sítě, čistí a prodávají své úlovky. 

Nejedná se jen o divadlo pro turisty, nakupují zde i místní. Tuto zajímavou podívanou stojí za to navštívit, i přes to, že si třeba nechcete nic koupit. Právě zde totiž nasajete skutečnou atmosféru Kapverd, budete moct pozorovat místní při jejich každodenní činnosti a obdivovat dary moře.

Na ostrově Sal zkrátka a jednoduše najdete vše od krásných pláží a moře vhodného k vodním sportům přes přírodní zajímavosti po milé obyvatele a skvělou kuchyni. Vyrazte sem s CK Blue Style a objevte místní krásy na vlastní oči!

Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Perlová farma Suwaidi

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 7. díl

Experti na cestách: 7. díl

Nejste zastánci pouhého válení se na lehátku, ale rádi byste vyrazili na aktivní dovolenou? Pokud máte rádi cyklistiku, tak tento díl je jednoznačně pro vás. Doporučíme destinace, konkrétní místa a dokonce přesné trasy, kam na kole vyrazit. Hostem pořadu je také zpěvák Voxel, který nám řekne své vlastní plány na léto. Share Tweet Email

Číst více

La Spezia

La Spezia: Nevšední tip na poetickou dovolenou v Itálii

Itálie je země zasvěcená turismu, najdeme zde moře, hory, památky, výtečné jídlo i víno. A protože je zároveň dost veliká, dají se stále poznávat nová a pro nás neznámá místa. Jedním z nich je i provincie La Spezia. Share Tweet Email

Číst více

cyklistické brýle

Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí

Chcete letní dovolenou v zahraničí spojit s jízdou na kole? Ideální je vyrazit na řecký ostrov Kos, případně na Krétu nebo na Rhodos. Náruživí cyklisté milují rovněž italskou Kalábrii a španělský ostrov Mallorca. Bicykl si můžete zapůjčit přímo v destinaci, avšak cyklistické brýle je záhodno zakoupit si už v České republice. Jaké jsou možnosti? Share Tweet Email

Číst více