Dovolená v květnu: TOP destinace, kam vyrazit!

Turecká riviéraRady a tipyMadeiraDjerbaKrétaTunisko pevninaMallorcaKosTipy na výletyRhodos

Rádi byste se vydali k moři, ale v létě již máte jiné plány? Nechcete se tlačit v restauracích a marně hledat místo na lehátku? Máte v plánu cestovat, objevovat historická místa a zajímavosti, ale nechcete, aby vás obtěžovalo velké horko a davy turistů? Nebo máte obavy, že dovolená u moře v jarních měsících není pro vás? Nechte se přesvědčit a vyražte v květnu na dovolenou do jedné z top destinací, které rozhodně stojí za to navštívit 

Prosluněné řecké ostrovy 

Oblíbené Řecko. Byl by hřích, abychom tento nádherný kousek naší planety v top destinacích nezmínili. Řecké ostrovy jsou v jarních měsících ideálním místem, kde strávit dovolenou, na které chcete poznávat a objevovat. A že se v Řecku poznává a objevuje jedna báseň, to vám řekne nejeden cestovatel. Řecké ostrovy lákají turisty na jaře nejen kvůli turistice, ale hojně sem jezdí také za poznáváním historických památek, kterých je na řeckých ostrovech spoustu. Zmínit určitě musíme antický Rhodos, kde na vás historie bude dýchat na každém rohu. Dále majestátní Krétu, kde byl podle bájí uvězněn Minotaur, nebo třeba malebný ostrůvek Kos, na kterém můžete vystoupat na sopečný kráter. Jarní dovolená na řeckých ostrovech bude nezapomenutelná, věřte nám.

Malebná Turecká riviéra  

A stejně jako Řecko, tak i nedaleké Turecko, konkrétně Turecká riviéra, vás v květnu překvapí nejen krásnou přírodou, ale také množstvím míst, která stojí za to navštívit. Její tepnou je řeka Manavgat, která se táhne od zasněžených vrcholků pohoří Taurus až po pobřeží Středozemního moře. Řeka protéká také městem Side, které rozhodně nesmíte na své cestě vynechat. Věřte nám, že o archeologické vykopávky v jednom z nejkrásnějších měst Turecka opravdu není nouze. Dovolená v Turecku se také neobejde bez výtečných kulinářských zážitků. Nenechte si proto ujít pravý turecký kebab. Po posilnění nevynechejte kouzelnou procházku po přístavu nebo známý turistický cíl, Apollónův chrám, jehož ikonické sloupy najdete na nejednom ze suvenýrů. A pokud po řece „poplujete“ dál, tak na vás čekají nejen krásné vodopády, ale také neskutečné přírodní krásy celého regionu.  

Oblíbené Tunisko  

Příjemné počasí, méně turistů, rozkvetlá příroda a nádherné moře. To jsou jedny z hlavních důvodů, proč jet v květnu na dovolenou právě do Tuniska. Ať už si vyberete pevninu nebo se vydáte na úžasnou Djerbu, nebudete litovat. Právě příjemné počasí je důvodem k návštěvě nespočtu historických a turistických míst, jako je například slavné Kartágo, památky hlavního města Tunis, uličky malebného městečka Sidi Bou Said nebo koloseum El Jem. Doporučujeme také návštěvu tradičního trhu zvaného souk,  kde na vás bude čekat pestrá škála koření, barev, vůní a suvenýrů. Proto nezapomeňte smlouvat! Přírodní krásy objevíte u solných jezer Chott el Djerid, horských oáz, ale také v národním parku Ichkeul se stejnojmenným jezerem, zapsaným v UNESCO.  Dovolená v Tunisku je opravdu bez kompromisů! 

Sportovní Mallorca 

Láká vás aktivnější dovolená? Nechcete se jen válet u bazénu nebo na pláži? Tak vemte kola a vyražte v květnu na Mallorcu! Příjemné, slunečné počasí je v tomto období ideální pro objevování ostrova z trochu jiné perspektivy. Horská cyklistika je na ostrově populární díky rozmanitosti terénu, to dokazuje i propracovaná síť cyklistických tras, které vedou nejen přes horské vrcholy Serra de Tramuntana, ale i podél pobřeží a přes malebné vesničky. Kolo a potřebné vybavení si na ostrově můžete samozřejmě také pronajmout v jedné z mnoha půjčoven. Mallorca je však rájem i pro milovníky pěší turistiky, a je také bohatým ostrovem na historii, tudíž by byla škoda nenavštívit alespoň jednu historickou památku. Pro příklad uvádíme středověký hrad Bellber nebo Castell de Capdepera. 

Divoká Madeira 

Kdy jindy jet na ostrov věčného jara, než právě na jaře a ještě k tomu v květnu. Květen je měsícem květin, a právě proto nesmíte na Madeiře vynechat Květinový festival ve Funchalu. Jedná se o jeden z nejkrásnějších festivalů na ostrově a právem přitahuje tisíce návštěvníků z celého světa. Během festivalu budete svědky květinového průvodu, nemine vás nádherná květinová výzdoba města, mnoho trhů, koncerty a třeba také Noc světel. Madeira však přitahuje turisty hlavně díky své nezaměnitelné přírodě. Proto nesmíte opomenout navštívit jedinečné přírodní rezervace, například Pico Ruivo, nejvyšší horu ostrova. Při svých toulkách přírodou můžete také narazit na mnoho endemických rostlin a živočichů, které jinde na planetě nepotkáte.  Dovolená na Madeiře zkrátka opravdu stojí za to!

Mezi destinace, které doporučujeme v květnu navštívit patří i nádherný Kypr, pohodové Kapverdy a nebo třeba oblíbený Egypt. Možností je zkrátka opravdu mnoho a my se již nemůžeme dočkat, až se s vámi na jedné z vašich květnových cest potkáme.

Tak co, už máte dovolenou na květen vybranou? 

 


Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

5 důvodů, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu 

Mohlo by vás zajímat

filmy o cestování

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

Baví vás cestovat a poznávat zajímavá místa na celém světě? Je to skvělý koníček, ale většina lidí si ho z časových a finančních důvodů nemůže dovolit provozovat se železnou pravidelností. Anebo je na vině třeba koronavirus a s ním související nouzový stav a uzavření hranic. Příjemným kompromisem v době, kdy se z nejrůznějších důvodů nemůžeme vypravit […]

Číst více

Houmt Souk

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]

Číst více

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více