Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov

KyprSeverní KyprJižní KyprDestinace

Láká vás vyhřátý plážový písek, průzračné moře, úchvatná příroda, starobylé památky a skvělé jídlo? Dovolená na Kypru je pro vás tedy jako dělaná!

Kypr je třetí největší ostrov nacházející se ve Středozemním moři rozdělený na dvě části –⁠ Jižní Kypr pod správou Řeků a Severní Kypr ovládaný Turky. Od nepaměti byl křižovatkou, na které se setkávaly a protínaly mocné civilizace Evropy, Asie i Afriky. Díky tomu dnes návštěvníkům nabízí poznání své bohaté historie. Památky ovšem nejsou to jediné, co vás na Kypru čeká!

Průzračné Středozemní moře a zlatavé pláže

Podle bájí a pověstí byly zdejší pobřežní vody rodištěm bohyně krásy a lásky Afrodity. Až spatříte zdejší průzračnost Středozemního moře omývajícího zlatavý písek, uznáte, že na starodávných příbězích by mohlo být alespoň zrnko pravdy. Kyperské pláže jsou jednoduše nádherné a vynikají svou pestrostí. Mezi ty nejoblíbenější patří například pláž Nissi, Sandy Bay či Golden Beach. 

Dalším velkým plusem této oblíbené destinace je velmi dlouhá sezóna. Na ostrově je krásně většinou už v půlce dubna a koupat se bez problému můžete ještě v polovině listopadu!

Procházky v přírodě plné nádherných scenérií

A pokud patříte mezi milovníky aktivní dovolené, nebo vás opalování na pláži zkrátka trochu omrzí, vyrazte na výlet do přírody. Místní borovicové háje, zelenající se hřebeny hor, vodopády i tajemné jeskyně totiž od pradávna podněcují lidskou touhu objevovat a zcela jistě si získají i vás!

Jedním z přírodních lákadel je národní park Akamas, jehož součástí je například tůně zvaná Afroditiny lázně, Modrá laguna nebo malebná pláž Lara. Vyhledávané jsou také výlety k takzvaným Sea Caves nebo na mys Cape Greco. Mezi oblíbené kyperské atrakce patří i divocí oslíci, kteří se často nebojí přiblížit ani k autům a loudí na turistech něco dobrého na zub.

Pro příznivce pěší turistiky je pak ideálním místem pohoří Troodos pokryté převážně piniovými lesy. V něm jsou navíc roztroušeny roztomilé vesničky (např. Pedoulas), z nichž některé jsou dokonce zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Právě v nich se skrývá opravdová esence starého Kypru.

Výlety za poznáním a památkami

Jak už jsme několikrát zmínili, Kypr má za sebou bohatou historii, a proto na jeho území najdete řadu památek. Ukrývá pozůstatky antických staveb, byzantské kostely i několik křižáckých pevností.

V oblasti Severního Kypru můžete navštívit například město Famagusta, jehož dominantou je pevnost zvaná Othellova věž. Mezi další zdejší pamětihodnosti pak patří klášter sv. Barnabáše, čtvrť duchů Varosha a mešita Laly Mustafy paši (původně katedrála sv. Mikuláše). Zajímavé je rovněž městečko Kyrenia, ve kterém se nachází mnoho historických budov, pozůstatky hradeb a středověkých věží, zřícenina hradu svatého Hilariona či hrad Kyrenia. Za zmínku určitě stojí i klášter Bellapais, zříceniny křižáckých hradů Kantara a Buffavento či archeologické naleziště Salamis.

Také na Jižním Kypru na vás čeká řada zajímavých historických památek. Obdivovat můžete například Limassolský hrad, město Paphos zapsané díky antickým památkám na Seznamu světového dědictví UNESCO, pevnost Larnaca či archeologické naleziště Kourion. 

Samostatnou kapitolu pak tvoří hlavní město Nikósie, zvané též Lefkósie, které je stejně jako zbytek ostrova rozděleno na dvě části. Kromě obchodů, kaváren, barů a restaurací tu najdete například zbytky benátských hradeb a bran, katedrálu sv. Jana nebo Selimovu mešitu (původně katedrála sv. Sofie). Nechybí samozřejmě ani muzea či galerie.

Středomořská pohoda a výtečná gastronomie

Co by to bylo za dovolenou, bez příjemné atmosféry a skvělého jídla? Na Kypru najdete obojí, ať už se vypravíte do jeho severní či jižní části. Kypřané mají bestarostnou povahu a jsou velmi přátelští i pohostinní. Kyperské víno, které je významnou součástí zdejší kultury, se navíc těší výborné pověsti. A na jídelníčku samozřejmě nechybí skvělé pokrmy z řecké i turecké kuchyně, jako jsou tzatziki, souvlaki, hummus, olivy, grilovaný sýr halloumi či plněné vinné listy dolmades. Národním jídlem Kypru je potom ofto kleftiko, pečené skopové maso s bramborem.

Tak co říkáte? Nezní dovolená na Kypru jako skvělý nápad?

Toulky překrásnou Madeirou

Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (2. část)

Dovolená na Madeiře: Co ochutnat?

Co ochutnat na Madeiře

Mohlo by vás zajímat

Řeka Manavgat

Turecká riviéra: Zažijte dobrodružství i poznání na řece Manavgat a v malebném Side

Turecká riviéra je regionem neskutečných přírodních krás a její pobřeží není v tomto ohledu výjimkou. Od zasněžených vrcholků pohoří Taurus až po pobřeží Středozemního moře se řeka Manavgat táhne krajinou jako azurová stuha a zásobí ji tolik potřebnou vláhou. Během tisíců a tisíců let zde navíc vytvořila opravdu působivé prostředí, které pohladí duši každého milovníka […]

Číst více

bajadera

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o […]

Číst více

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu! Share Tweet Email

Číst více