Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu.

Tzatziki je populární rovněž v Turecku, servírují ho taktéž některé specializované restaurace v České republice. Pochází však z Řecka, kde zkrátka a dobře chutná nejlépe!

Recept si snadno zapamatujete

A co vlastně tuto hustou omáčku tvoří? Tzatziki se připravuje z bílého řeckého jogurtu, kopru, okurky, česneku, olivového oleje, soli a pepře. Příležitostně se do pokrmu přidává taktéž máta, petržel a citrónová šťáva.

Jestliže rádi vaříte, pak vás patrně bude zajímat recept. Postup je jednoduchý, zvládne ho téměř každý – pravý řecký jogurt smícháme v misce s najemno nastrouhanými okurkami. Poté směs decentně dochutíme ostatními přísadami (kopr nejdříve nasekáme a česnek prolisujeme), následně promícháme a necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme ozdobit mátou, petrželkou či pažitkou…

omáčka tzatziki s kuřecím masem

Tzatziki nadchne i milovníky zdravé výživy

Chcete-li, aby tzatziki chutnalo co nejlépe, nudličky z okurek zbavte přebytečné vody ještě předtím, než je smícháte s jogurtem. K tomu vám ideálně poslouží papírové ubrousky nebo neparfémované papírové kapesníčky.

Pokud neseženete originální řecký jogurt, lze smíchat bílý český jogurt (co nejkvalitnější) s tvarohem. Poměr je třeba odhadnout tak, aby výsledek nebyl příliš hustý, ale ani řídký.

Omáčka tzatziki se skvěle hodí ke grilovanému masu, bramborovým hranolkům nebo nakrájené zelenině (například k mrkvi, celeru, chřestu, kedlubně, paprice či ředkvičkám). Zavděčí se tedy gurmánům i těm, co si úzkostlivě hlídají kalorie…

Přejeme dobrou chuť!

řecký předkrm tzatziki

přístavní promenáda v městečku Pythagorion

Pythagorion: Nejrušnější letovisko na ostrově Samos okouzlí přístavem

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Piedigrotta

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 36. díl

Experti na cestách vám v tomto díle poradí, jak na dovolené zbytečně neplatit za atrakce, podle čeho si vybírat a jak nenaletět při placení za služby, které si na místě sjednáváte sami. O své cestovatelské sny se pak podělí herečky Sára Korbelová a Leona Skleničková. A k tomu vám ještě obchodní ředitelka CK Blue Style, […]

Číst více

Šopský salát

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela […]

Číst více

Experti na cestách - 4. díl

Experti na cestách: 4. díl

Katalog jako výkladní skříň cestovních kanceláří, pamatujete? Jaké jsou teď nejvíce využívané platformy pro výběr dovolené se dozvíte ve čtvrtém díle pořadu. Potkáte se také s Ivanou Jirešovou, která vám představí Egypt z trochu jiné perspektivy. Share Tweet Email

Číst více