Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.

řecké jídlo dolmades

Předkrm může být i studený

Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.

Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.

příprava dolmades

Recept na dolmades pro 4 osoby

Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:

  • 20 vinných listů
  • 300 gramů rýže
  • cibuli
  • čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
  • olivový olej
  • citron
  • bílý řecký jogurt
  • sůl a pepř

Příprava

  1. Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
  2. Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
  3. Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
  4. Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
  5. Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
  6. Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
  7. Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.

Přejeme dobrou chuť!

dolma s pečivem a dresinkem

Město Zakynthos

Město Zakynthos zaujme přístavní promenádou i dvěma náměstími

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pomorie

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 8. díl

Hlavním úkolem pořadu Experti na cestách informovat o aktuálním dění na trhu cestovního ruchu. Jaký je možný vývoj a dopad rusko-ukrajinského válečného konfliktu na odvětví cestování. Pozvaní přijal výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a provozní ředitel naší cestovní kanceláře Ondřej Rušikvas. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Kefalonii

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři?  Share Tweet Email

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru

Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká především na své nádherné písčité pláže. A v jeho severní části najdete jak ty s vybaveným zázemím, kde vám určitě nebude nic chybět, tak ty, kterých se civilizace zatím téměř nedotkla a panuje na nich ničím nerušený klid. Pojďte s námi objevit ty nejkrásnější pláže Severního […]

Číst více