Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

DestinaceKalábrieTipy na výletyItálie

Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo.

Je hned několik důvodů, proč na několik hodin opustit hotel a vydat se na výlet do města Pizzo. Pojďme si prohlédnout autentické záběry pořízené během procházky centrem, vybudovaným na skále.

Můžete se těšit i na parádní výhled

Centrum kalábrijského města Pizzo není velké, ale najdete v něm vše „nezbytné“ – kavárny, restaurace, obchůdky i hrstku památek, jež přečkaly silné zemětření v roce 1783, případně byly postaveny až poté. Současně se pokocháte úžasným výhledem na Tyrhénské moře, konkrétně na malebný záliv Sant’Eufemia. Na snímku vidíte náměstí Republiky (Piazza della Repubblica) s bustou krále Umberta I.

busta krále Umberta I. na náměstí Republiky ve městě Pizzo

Z vyhlídky na náměstí Republiky si taktéž důkladně prohlédnete majestátní hrad Murat, jehož hlavní věž je z konce 13. století.

hrad Murat ve městě Pizzo

Hrad Murat můžete navštívit, stačí jen sejít několik desítek metrů. Zajímavý je rovněž tím, že v něm byl vězněn a následně (13. října 1815) popraven Naopoleonův švagr Gioacchino Murat.

na hradě Murat byl popraven Napoleonův švagr Gioacchino

Na náměstí Republiky ve městě Pizzo stojí i Válečný památník (Monumento ai Caduti) z roku 1925. Dále spatříte staré domy, v jejichž přízemí jsou kavárny a restaurace s venkovní zahrádkou. Na několika místech si lze objednat pravé tartufo. V překladu to sice znamená „lanýž“, ale kupodivu se jedná o zmrzlinový dezert, pocházející z těchto končin.

Válečný památník a kavárny na náměstí Republiky ve městě Pizzo

Zaujme vás zástěra s mapou Kalábrie?

Až se náměstí Republiky patřičně nabažíte, vydejte se tímto směrem – za dalšími památkami a hlavně za nákupy.

centrum města Pizzo

Jako první vám „padne do oka“ tato nádherná budova. Jde o zrekonstruovaný kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Postaven byl roku 1630, uvnitř vás okouzlí nádherné obrazy, sochy, štuky i oltář.

kostel Neposkvrněného početí Panny Marie ve městě Pizzo

Co se nákupů týče – město Pizzo nabízí spoustu typických suvenýrů a také místních potravinářských výrobků. Co takhle barvami hýřící zástěra s poněkud vylepšenou mapou Kalábrie?

zástěry s mapou Kalábrie

Sladká červená cibule Cipolla Rossa di Tropea sice pochází – jak její název napovídá – z nedalekého města Tropea (cca 32 km), ale samozřejmě ji objevíte i zde. Na vícero místech.

sladká červená cibule Cipolla Rossa di Tropea

Milovníci vaření budou ve městě Pizzo ve svém živlu! Kromě sladké červené cibule v syrovém stavu tady seženou i výrobky z ní, dále marmelády, ostré paštiky, pesto či nakládané feferonky, ančovičky, houby a olivy.

pesto, nakládané feferonky či ančovičky

Město Pizzo potěší také vinaře

Milujete kvalitní víno? V ulicích města zakoupíte proslulé kalábrijské víno, vypěstované v oblasti Cirò. Druhů je hodně, a tak si raději nechte poradit od zkušeného prodavače nebo si informace najděte na internetu.

víno z kalábrijské oblasti Cirò

Na třídě Giuseppe Garibaldiho, italského národního hrdiny, neminete prastarou fontánu Vecchia. Od roku 1866 je nazývána Garibaldiho. Tehdy byla restaurována a zkrášlena šedou žulovou fasádou. Pramen, který z ní vytéká, je velmi bohatý na železo.

fontána Vecchia

Další atraktivní památkou, na kterou během procházky narazíte, je zrekonstruovaný kostel sv. Františka z Pauly z konce 16. století.

kostel sv. Františka z Pauly

Foto – Richard Sacher

 

Baklava

Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

Sozopol

Mohlo by vás zajímat

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, […]

Číst více

Marsa Mubarak

Lodní výlet a šnorchlování v zátoce Marsa Mubarak

Patříte mezi milovníky šnorchlování a potápění? Tak to určitě víte, že jednou z oblíbených a vyhledávaných lokalit je Rudé moře. Ale už jste byli v malebné zátoce Marsa Mubarak v Marsa Alam? Share Tweet Email

Číst více

pláž Myrtos na ostrově Kefalonie

Myrtos: Nádherná pláž, která je ozdobou řeckého ostrova Kefalonie

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie, rozhodně si nenechte ujít návštěvu nejfotografovanější místní pláže! Jmenuje se Myrtos, je obklopená bělostnými vápencovými útesy porostlými vegetací a omývá ji nádherně zbarvené Jónské moře. Povrch pláže, rozprostírající se v oblasti Pylaros na severozápadním pobřeží, tvoří malé bílé oblázky, které z dálky vypadají jako písek. Během dne […]

Číst více