Pokud jste už někdy byli v Tunisku, Maroku nebo v některé ze zemí Blízkého východu, určitě jste se seznámili s pálivou pastou harissa. A jestliže se sem teprve chystáte, nepochybně tuto místní oblíbenou ingredienci ochutnáte, neboť je častou součástí zdejších pokrmů.
Harissa, někdy též psáno harísa, je druh ostré kořenící pasty pocházející z Tuniska. Oblíbená je ovšem i v Alžírsku, Maroku a v zemích Blízkého východu. V tuniském městě Nabeul se dokonce každoročně koná festival zasvěcený této pochoutce a na něj se sjíždějí davy jejích příznivců.
Z čeho harissa připravuje?
Základní a neopomenutelnou surovinou jsou samozřejmě chilli papričky, které lze použít v čerstvé i sušené formě. Dále nesmí chybět česnek, koriandr, římský kmín (kumin), sůl a olivový olej. Ve většině receptů se ještě přidává citronová šťáva a na zjemnění pálivé chuti lze použít upečené a oloupané papriky či rajčatový protlak.
K čemu se harissa používá?
Pálivou pastu, jejíž chuťová paleta je opravdu velmi pestrá, můžete přidat všude, kde lze použít samotné chilli, tedy k dochucování polévek a omáček, přípravě marinád, k dušené či pečené zelenině, rybám, masu a podobně.
Kde lze harissu pořídit?
Pravou a poctivou harissu seženete ideálně v místě jejího původu, tedy v Tunisku, nebo v některé z dalších zemí uvedených výše. Samozřejmě ji lze koupit i u nás v obchodě, ač se většinou jedná spíše o napodobeninu, sami však musíte vyzkoušet, jak je výrobek kvalitní a zda vám jeho chuť vyhovuje. Navíc lze harissu sehnat nejen jako pastu, ale také jako suchou kořenící směs.
Další možností je vyrobit si tuto chilli pochoutku doma. Není to nic těžkého – o tom se koneckonců můžete přesvědčit sami, protože vám na ni níže přinášíme recept. Intenzita pálivosti se samozřejmě odvíjí od použitých chilli papriček. Pokud budete chtít harissu jemnější, nastavte ji červenými paprikami (ideálně kapiemi) do požadované pálivosti.
Jak může harissa prospět našemu zdraví?
Harissa nejen potěší chuťové pohárky každého milovníka pálivého, ale navíc pozitivně působí na naše zdraví, a to hned v několika směrech. Jedním z nich je podpora imunity a pomoc při nachlazení.
V chilli papričkách je obsažen kapsaicin, který má protizánětlivé účinky a přispívá k podpoře krevní cirkulace, urychlení metabolismu a stimulaci žaludeční sekrece. Koriandr se zase využívá při trávicích potížích, nadýmání či křečích. Také má příznivé účinky na nervovou soustavu a působí baktericidně. Rovněž kmín působí proti nadýmání a pozitivní účinky nelze upřít ani česneku, který je i v naší kuchyni hojně využívanou igrediencí.
Jak si harissu připravit doma?
Jak jsme slibovali výše, nyní pro vás máme recept na domácí harissu!
Suroviny:
- 50 g sušených chilli papriček (lze použít jen čerstvé)
- 50 g čerstvých chilli papriček (lze použít jen sušené)
- 6 lžic olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka koriandru
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kmínu
- citronová šťáva ze čtvrtiny citronu
- špetka soli
- volitelně kapie, rajčatové pyré či červená cibule (podle chuti a potřeby)
Postup:
- Pokud používáte sušené papričky, zalijte je vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat.
- Mezitím si na suché pánvi opražte koření, aby se rozvonělo. Jestliže máte doma hmoždíř, můžete koření následně ještě trochu podrtit na opravdu jemný prášek.
- Vodu z papriček slijte, vložte je do vysoké nádoby spolu se zbylými ingrediencemi (pokud v rámci receptu používáte čerstvé papričky, přidejte je také) a ponorným mixérem důkladně rozmixujte na jemnou pastu.
- Podle chuti je možné přidat trochu pečené a oloupané kapie či rajčatového protlaku, aby pasta nebyla tolik pálivá. Další variantou dochucení je červená cibule. Opět vše promixujte.
- A máte hotovo! Harissu přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.
Mohlo by vás zajímat

Fotoreportáž: Pláž Milos na řeckém ostrově Lefkada
Nejkrásnější pláže řeckého ostrova Lefkada se nalézají na západním pobřeží – mezi letoviskem Agios Nikitas a majákem Akrotiri. Téměř bílý písek, oblázky či kameny omývá azurově modré moře, tudíž máte chvílemi pocit, že se nacházíte v Karibiku. Mezi nejvěhlasnější pobřežní lokality patří pláže Egremni, Porto Katsiki, Kathisma a Milos (neboli Mylos). Pojďme si představit tu […]

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí
Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla […]

Giftun: Ostrov nedaleko města Hurghada svádí k celodennímu výletu
Egyptské Tahiti – tuto přezdívku si ostrov Giftun vysloužil díky plážím s téměř bílým povrchem a průzračnému moři. Nalézá se necelých pět kilometrů od města Hurghada a je cílem celodenních lodních výletů. Budete-li trávit dovolenou v této egyptské destinaci, můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám návštěvu Giftunu zprostředkuje. Share Tweet […]