Objevte perly Tuniska: historické Kartágo a romantické Sidi Bou Said

DestinaceTunisko

Tunisko dlouhodobě patří mezi oblíbené cíle mnoha turistů, kteří sem míří za nekonečnými plážemi a tyrkysovým Středozemním mořem. Tato malá země na severu Afriky toho ale nabízí mnohem víc! Na své si zde přijdou zejména milovníci historie a architektury. Vydejte se proti proudu času a objevte ty nejkrásnější památky Tuniska v podobě Kartága a Sidi Bou Said!

Kartágo, město, které vstalo z popela jako bájný Fénix

Nejznámějším historickým místem Tuniska, respektive toho, co z něj zbylo, je město Kartágo, které leží na kopci Byrsa nedaleko hlavního města Tunis. V 8. století př. n. l. ho založili Féničané a brzo si získalo věhlas v celém starověkém světě. Byla zde úrodná půda a navíc se jednalo o strategické místo pro středomořský námořní obchod. Ze zdejšího přístavu se do širého světa vyváželo jak zboží, jako např. textilie, keramika, sklo, drahé kovy skleněné perly, tak i potraviny – datle, olivový olej či rozinky.

Neustále rostoucí vliv a moc malého městského státu Kartága byly však trnem v oku Římské říši, která ho v roce 146 př. n. l. kompletně zničila. Vojáci město vyplenili, zbořili a vypálili. Tento stav ale zdaleka nebyl konečný. O téměř sto let později nechal římský císař Julius Caesar město znovu vybudovat – tentokrát do historie vstoupilo jako Římské Kartágo. A že šlo o dobrý tah, potvrzuje i to, že brzy patřilo k největším a nejvýznamnějším městům Římské říše.

Pyšnilo se totiž unikátním systémem akvaduktů, které zajišťovaly přívod čisté vody ze vzdálenějších oblastí do města. Tyto akvadukty byly složitými inženýrskými stavbami, jež k přepravě vody využívaly gravitaci. Nejen, že sloužily k zásobování pitnou vodou, ale zároveň díky nim vznikly velkolepé Antoniovy lázně. Jejich hosté zde mohli využívat několik bazénů, některé z nich byly dokonce napájeny termálními prameny, jiné zase sloužily k ochlazení. Nechyběla ani nabídka masáží, relaxační místnosti či převlékárny.

Lázně ale zdaleka nesloužily jen k očistě těla, nýbrž také ke společenským setkáním a k navazování obchodních i politických vztahů. Příležitostí k tomu měli zdejší návštěvníci dost, jednat mohli i ve venkovní části lázeňského areálu, který zdobila nádherná zahrada.

Další významnou kartáginskou stavbou byl velký amfiteátr, krásná radnice či chrám svatého Cypriána. Kolorit dokreslovaly také domy bohatých měšťanů. Dnes z toho všeho zůstaly jen ruiny. Nejzachovalejší částí jsou právě Antoniovy lázně. K vidění jsou zde velkolepé sloupy, caldarium (budova parní lázně), podlahové mozaiky a několik obvodových zdí.

I obnovené Kartágo však postihl smutný osud. V 7. století n. l. podlehlo nájezdům Arabů, kteří ho zničili a zem dokonce posolili, aby znemožnili budoucí úrodu. Kdysi velkolepé město se své obnovy ale tentokrát nedočkalo.

Kromě pozůstatků kartágských staveb můžete navštívit i přilehlé muzeum. Byť bylo starověké město srovnáno se zemí, přece jen se tu několik artefaktů dochovalo. Uvidíte zde keramiku, olejové lampy, masky herců, torza soch, hlavice sloupů nebo pohřební výbavu. Asi nejunikátnější je zdejší sarkofág z 3. století př. n. l.

O významu Kartága svědčí také to, že je už od roku 1979 zapsané na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Věřte nám, že i pokud nejste zarytým milovníkem historie, toto místo na vás dýchne nezapomenutelnou atmosférou.

Malebné Sidi Bou Said, ráj pro umělce

Nedaleko historického Kartága se nachází další tuniský skvost, malebné modro-bílé městečko Sidi Bou Said, které se tyčí na skalnatém kopci. Celé ho pokrývají bílé domy, restaurace, ale i paláce s modře natřenými dveřmi, okenicemi a balkóny. Romantiku ještě dokreslují bohaté záplavy barevných květů. Okouzlující domečky najdete rozeseté v úzkých uličkách, které vás dovedou na řadu vyhlídkových míst, odkud lze spatřit Středozemní moře a Tuniský záliv.

První zmínky o Sidi Bou Said se objevují už ve 13. století, kdy se v původní malé vesničce Jabal el-Menar usídlil muslimský světec Sidi Bou Said. Unikátní modro-bílou podobu však městečko získalo mnohem později. A to díky Maurům, kteří zde našli svůj nový domov poté, co je kastilská královna Isabela spolu se svým manželem Ferdinandem II. Aragonským (vládce Aragonie) vyhnali z Andalusie a celý Pyrenejský poloostrov tak osvobodili od téměř osm století trvající arabské nadvlády.

Právě uprchlí Maurové do Sidi Bou Said přenesli modro-bílý styl, který se nejprve objevil na jejich keramických výtvorech od hrnečků přes talíře až po mísy. Později navíc zjistili, že modrá a bílá, coby světlé barvy, odráží sluneční záření a pohlcují méně tepla, proto své domy natírali právě těmito barvami, aby je ochránili před horkým klimatem.

Není divu, že městečko díky své romantické atmosféře už v minulosti lákalo umělce z celého světa. Usazovali se zde především malíři, kteří krásu Sidi Bou Said zachytili na svých obrazech.

Genius loci tohoto místa si uvědomoval také francouzský hudebník, odborník na orientální umění i arabskou hudbu a především mecenáš Rodolphe d’Erlanger, který se do Sidi Bou Said přestěhoval v roce 1909 a kouzlu malebného městečka ihned propadl. Právě jeho zásluhou se dochovalo v té podobě, v jaké ho známe dnes.

D’Erlanger sehrál významnou roli v ochraně historických budov a ve vytváření uměleckých děl inspirovaných tuniským prostředím. Sám navíc nakoupil několik pozemků, na kterých postavil modro-bílé domy. Díky své výřečnosti a dobře voleným argumentům se mu také podařilo přesvědčit zdejší úředníky, aby stavební povolení udělovali pouze těm lidem, kteří své domy postaví v modro-bílém arabsko-andaluském stylu.

On sám byl samozřejmě vzorem pro ostatní, nechal si totiž postavit velký modro-bílý palác Ennejma Ezzahra s nádhernou zahradou. Dnes v něm sídlí Muzeum arabské a středomořské hudby.

O světovou popularitu Sidi Bou Said se postaraly také dva historické filmy – Nezkrotná Angelika, Angelika a sultán. Hlavní postava byla ztvárněná francouzskou herečkou Michèle Mercier. Oba snímky se zde natáčely mezi roky 1967 a 1968 a zahrála si v nich ta nejkrásnější místa Sidi Bou Said.

Ve snímku Nezkrotná Angelika přijíždí půvabná markýza coby otrokyně na místní tržiště v Candii, kde má být prodána. A právě tyto záběry se natáčely na hlavním tržišti Sidi Bou Said a v jeho úzkých uličkách.

Páté a poslední pokračování filmu Angelika a sultán nás pak zavede do sultánova paláce, kam je Angelika prodána jako otrokyně. Lokaci jejímu novému domovu poskytl právě palác Ennejma Ezzhra a jeho zahrady.

Uličky Sidi Bou Said dobře poznal rovněž její manžel, hrabě Joffrey de Peyrac. A to při svém útěku z vězení, kdy překonával střechy zdejších domů a v jednom z nich ho ukryl jeho přítel – turecký velvyslanec.

Pokud se budete chtít na chvíli schovat před horkým sluncem, doporučujeme návštěvu soukromého muzea Dar Annabi, což je kompletně zachovaný arabský palác se všemi pokoji, ukázkou svatebních šatů z různých oblastí Tuniska a krásným výhledem ze střešní terasy.

V Sidi Bou Said určitě zamiřte také do oblíbené kavárny Café de Delices, která vám poskytne nádherný výhled na Tuniský záliv. A nenechte se zmást názvem, kromě toho, že si zde pochutnáte na kávě se tu i dobře najíte.

Poslední dvě zmíněná místa můžete navštívit s naší cestovní kanceláří v rámci celodenního výletu.

Tak co říkáte, není na čase vyrazit na dovolenou a zažít ty nejkrásnější historické památky Tuniska na vlastní kůži?

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Rub al-Chálí

Rub al-Chálí – „Pustá končina“, kde se však nudit určitě nebudete!

Do jižní části Ománu zasahuje Rub al-Chálí, největší souvislá poušť celého světa. Jejích 650 000 čtverečních kilometrů vás přenese do světa písku a kamení, kde jen několik málo oáz poskytuje podmínky vhodné k životu. Není se tedy čemu divit, že Rub al-Chálí znamená v arabštině „Pustá končina“.  Share Tweet Email

Číst více

Vaadhoo

Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi? Share […]

Číst více

Za potápění do Egypta –⁠ letovisko Sharm El Sheikh

Potápění v Sharm El Sheikh: Podmořská krása severního Egypta

Egypt je oblíbenou dovolenkovou destinací a není divu, svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout –⁠ od zajímavé historie přes úchvatné přírodní scenérie až po luxusní hotely se skvělými službami. Jednou z jeho hlavních předností je ovšem Rudé moře a pestrobarevný život v něm. Tak neváhejte a zažijte i vy nezapomenutelné potápění v Sharm El Sheikh! […]

Číst více