Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

ŘeckoKosTipy na výlety

Chystáte se na dovolenou na řeckém ostrově Kos a rádi byste si ji zpestřili nezapomenutelným výletem? Máme pro vás tip! Vydejte se s námi na sopečný ostrůvek Nisyros! Užijte si nejen malebné uličky zdejších měst, ale také fascinující návštěvu pekelného kráteru spící sopky.

Ostrov Nisyros, který je součástí souostroví Dodekanés, se nachází asi 16 kilometrů, tedy přibližně hodinu plavby, od řeckého Kosu. Jeho sopečný charakter je patrný hned na první pohled. Ovšem sestup do kráteru určitě není jediným důvodem k návštěvě tohoto zajímavého kousku světa.

Jak podle bájí vznikl Nisyros

S mnoha místy v Řecku se pojí mytologické příběhy a Nisyros není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Podle řecké báje je ostrov ulomeným kouskem pevniny z Kosu, jenž svým trojzubcem odsekl bůh Poseidon a hodil ho po Titánovi Polyvotovi, který se před ním snažil utéct. Kus skály obra zavalil a uvěznil, dodnes jsou však prý slyšet jeho vzdechy, jež se projevují otřesy půdy a sirnými výpary.

Výlet ke kráteru 

Z přístavu Mandraki se můžete autobusem vydat za návštěvou kaldery neboli sopečného kráteru, který je hlavní atrakcí ostrova. Jízda trvá okolo 20 minut a už během ní spatříte úchvatné přírodní scenérie vystupující z okolní hornaté krajiny.

Kráter Stefanos

Největší kráter kaldery zvaný Stefanos je hluboký necelých 30 metrů a jeho dno, kam lze sestoupit po pěšině, má šířku asi 300 metrů. Stěny a vyvřeliny tu mají snad všechny barevné odstíny od světle žluté přes oranžovou až po červenou.

Vodu a pokrývku hlavy sebou!

Připravte se však i na to, že je tu poměrně horko, žádný stín a pach sirovodíku je tu dost silný, což není zrovna příjemné. Věřte nám, že za ten zážitek a krásné fotografie žlutých krystalů to však rozhodně stojí.

Malebné město Mandraki

Mnoho lidí, kteří Nisyros navštíví, míří hlavně za prozkoumáním sopečného kráteru a my se jim nedivíme. Zároveň bychom však rádi upozornili, že za prohlídku stojí i samotné město Mandraki, kterému se pro romantickou atmosféru často přezdívá „Malé Santorini. Jeho malebné úzké uličky lemované bílými domky vás jednoduše pohltí a poskytnou i často toužebně vyhledávaný stín.

Za návštěvu tu pak stojí například Archeologické muzeum či ruiny johanitské pevnosti, jejíž zdi dodnes slouží jako klášter Panagia Spiliani. Komplex se nachází na kopci nad městem, takže odtud budete mít opravdu nádherný výhled a pravděpodobně dohlédnete až na nedaleký ostrůvek Giali.

Jestliže máte dostatek času, určitě si zajděte na něco dobrého do některé z půvabných taveren, na městskou pláž nebo se vypravte prozkoumat nedaleké ruiny starověké akropole Paleokastro, jež vznikla mezi 6. a 4. stoletím př. n. l. 

Další klenoty ostrova Nisyros

Kráter Stefanos ani přístavní město Mandraki nejsou jedinými drahokamy líbezného ostrova Nisyros. Jestliže se rozhodnete trochu více poodhalit jeho působivé kouzlo a vydáte se za dobrodružstvím, můžete se těšit třeba na termální prameny nacházející se například v městečku Loutra.  

Dalším pěkným místem, na které můžete narazit je černá pláž Chochlaki dostupná pěšky z přístavu Mandraki. Zdejší vodou ohlazené černé oblázky mají snad všechny velikosti i tvary a moře láká ke koupání. Tak si nezapomeňte na výlet přibalit plavky!

Ochutnejte mandlový nápoj soumada

Sopečná půda je známá svou úrodností, není tedy divu, že obyvatelé ostrova Nisyros na zdejších svazích vybudovali terasovitá políčka. Tyto lemují divoké olivovníky a mandloně, z jejichž plodů se vyrábí nealkoholický nápoj soumada. Ten můžete ochutnat v některé z místních taveren a navíc je i skvělým dárkem pro vaše blízké.

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Ponta do Garajau: Výběžek s vyhlídkou, jíž dominuje socha Krista

Ponta do Garajau

Mohlo by vás zajímat

Plovdiv

Plovdiv: Bulharské město, které vás okouzlí dvěma stovkami památek

Plovdiv je druhé největší město Bulharska (má asi 350 000 obyvatel), je součástí seznamu organizace UNESCO a může se pochlubit nepřetržitým osídlením už od 6. tisíciletí př. n. l. Přesto o něm hodně turistů neví. Má smůlu, není u moře. I když z Varny, vzdálené asi 400 km, by se výlet zvládnout dal… Share Tweet Email

Číst více

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Patříte mezi milovníky barevných světýlek, zajímavých míst a nočního života? Tak přesně pro vás tu máme tip na zářivou a životem pulzující čtvrť letoviska Sharm El Sheikh! Share Tweet Email

Číst více

Cestovka b.s. | 10. díl

Cestovka b.s. | 10. díl

Myslíte, že už vás Egypt nemá čím překvapit? Tak s námi vyrazte do nové destinace Marsa Matrouh a poznejte zdejší krásy! Share Tweet Email

Číst více