Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

MaledivyTipy Lenky Pátek

Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací výbavy. Hoteliéři chtějí, abychom se cítili skvěle, a dělají pro to všechno. Zamilovala jsem si i tamější gastronomii, kterou z velké části tvoří ryby a nejrůznější dary moře.

Na Maledivách si pokaždé užívám bombastické šnorchlování. Podmořský život v této části Indického oceánu je neskutečně pestrý. Navíc se u většiny hotelů rozprostírá korálový útes, tudíž mám pořád co obdivovat.

Co se týče výbavy, téměř každý resort vám ji zapůjčí zdarma. Já si vozím z domova vlastní masku a šnorchl, jsem na ně zvyklá. Ploutve jsou velmi rozměrné a zabírají spoustu místa, ty si vždy půjčuji na místě.

Právě v této destinaci jsem propadla rybolovu. Tahala jsem jednu rybu za druhou! Po skončení jsem vybrala tu, kterou šéfkuchař připravil speciálně pro mě, zbytek ryb dostali hoteloví hosté. A ulovenou barakudu mi v restauraci naservírovali na stříbrném podnosu.

Určitě si dopřejte all inclusive

Jedince, kteří rybám příliš neholdují, musím uklidnit. Kuchyně v hotelích je mezinárodní, takže si každý den vyberete jídlo, na které zrovna máte chuť. Výtečně vaří nejen v pětihvězdičkových, ale také ve čtyřhvězdičkových resortech.

Každému doporučuji, aby si předem objednal koncept all inclusive. Kdo ho nemá, stejně se nenají nikde jinde, a tak musí doplácet, což se ve finále zbytečně prodraží.

Speciality mezinárodní kuchyně jistě znáte, prozradím vám tedy alespoň něco málo o maledivské kuchyni. Je značně ovlivněná indickou, mimo jiné i proto, že tam létá hodně Indů…

Ryby na Maledivách upravují na sto způsobů. Buď je grilují v celku, nebo z nich dělají filety s česnekem, na kari a podobně.

Vyzkoušela jsem i kalamáry, krevety, humra a chobotnice. Neuniklo mi, že přílohám vévodí rýže a místní chléb zvaný roshi.

Na Maledivách mají naprosto fantastické ovoce. Ve velké míře se tam importuje ze Srí Lanky, která leží blízko – z Colomba do Male je to pouze hodina letu. Ananas, banány, mango nebo papája tím pádem chutnají tak, jak ve skutečnosti mají chutnat.

Nadchla mě kokosová voda

Zjistila jsem, že jídla na Maledivách se rozlišují na krátká (short eats) a dlouhá (long eats). Do první kategorie se řadí různé dezerty a nadrobno nakrájené exotické ovoce, ale také třeba pikantní rybí koláčky nebo kuličky z listového těsta plněné rybí náplní.

Dlouhá jídla představují hlavní chod. Zaujalo mě, že po jídle spousta obyvatel žvýká betelové listy s arekovými ořechy, hřebíčkem a citrónovou pastou, to vše usmažené v oleji.

Kdo chce alkohol, určitě musí do resortu, protože na lokálních ostrovech ho nesežene. Pokud jste na Maledivách dosud nebyli, musím vám upozornit na to, že se tam alkohol nesmí dovážet. Jestliže si přivezete láhev alkoholu, na letišti vám ji odeberou, dají do „úschovny“ a při odletu si ji zase můžete vyzvednout…

Poprvé v životě jsem tam pila vodu z kokosu, absolutně čerstvou. Hotelový pracovník totiž mačetou usekl kokosový ořech přímo z palmy, otevřel ho a podal mi ho k vypití. Je to jedinečná záležitost! Kokosovou vodu jsem si oblíbila a všude, kde je to možné, si ji objednávám.

před odletem na dovolenou si ověřte platnost cestovního dokladu

Platnost cestovního dokladu si ověřte zavčas, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 41. díl

Už víte, kam letos pojedete na dovolenou? Experti na cestách vám přináší řadu tipů na nejhezčí a nejoblíbenější destinace. Dozvíte se také, jaké můžete očekávat počasí, kam se letos vydali české celebrity či na co si dát pozor při koupi Last Minute zájezdů. Hosty pořadu jsou Lenka Pátek, obchodní ředitelka společnosti Blue Style, a meteoroložka […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 28. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách je tentokrát cestování s dětmi. Jak si vybrat vhodnou destinaci a hotel, jak se připravit na cestu letadlem, jak je to s odbavením kočárku, autosedaček a dalšího vybavení, vám poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style a maminka tří dětí. O své zkušenosti a kritéria pro výběr […]

Číst více

Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

Zamíříte v létě do proslulého bulharského letoviska Zlaté Písky? Anebo do nedalekého střediska Sv. Konstantin a Helena, Kranevo, Albena či Obzor? V tom případě si můžete udělat výlet do města Varna, populárního především mezi mladými lidmi. Přes den se lze koupat a opalovat na prostorné městské pláži, vydat se na nákupy či posedět v kavárně […]

Číst více