Playa de Muro: Nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca

MallorcaŠpanělsko

Oceněním Modrá vlajka se pyšní nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca – Playa de Muro (katalánsky Platja de Muro). Rozprostírá se na severovýchodě, měří přibližně šest kilometrů. Táhne se od jižního konce pláže Platja d’Alcúdia až k ulici Carrer Mar v letovisku Can Picafort. Její povrch tvoří jemný světlý písek. Vstup do Středozemního moře je velmi pozvolný, což ocení zejména rodiny s dětmi, senioři a neplavci. V severní části narazíte na dlouhé molo.

Playa de Muro začíná cca 3 km od centra městečka Port d’Alcúdia, odkud je to jen kilometr a půl do historického centra města Alcúdia. V němž lze obdivovat středověké hradby, posedět v kavárně nebo nakoupit nejrůznější suvenýry.

Klid najdete poblíž věže

Skoro celou pláž lemují hotely, apartmány, bary nebo restaurace. Spatříte nespočet lehátek a slunečníků, které si lze pronajmout, ostatní jsou vyhrazené pro klienty nejbližších hotelů. Kdo si touží roztáhnout osušku přímo na písku, může tak učinit v dostatečné vzdálenosti (alespoň tři metry) od placených zón.

nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca

Nejklidnější a zároveň nejdelší neorganizovanou částí je Es Comu, více než kilometrový úsek mezi restaurací Can Gavella na konci města Can Picafort a ulicí Carrer Arenes. Pláž Playa de Muro v těchto končinách neobklopuje zástavba, ale široký pás nízkých dřevin, respektive přírodní park s’Albufera. Jedinou – starou a navíc zcela nepřehlédnutelnou – stavbou je Torre d’enfilació (Lezecká věž) s tajemnými egyptskými obelisky.

dřevěný chodník vedoucí na pláž Playa de Muro

K Playa de Muro jezdí autobus

A jak se na pláž Playa de Muro dostanete? Budete-li trávit svoji dovolenou na ostrově Mallorca právě v letovisku Can Picafort, případně Alcúdia, nemusíte nikam jezdit. U moře se ocitnete během několika minut, nebo dokonce vteřin. Vzhledem k tomu, že zdejší autobusová doprava je spolehlivá a má dobré pokrytí, snadno se sem dostanete také z řady jiných letovisek.

Dalšími variantami jsou kolo a auto. Například letovisko Port de Pollenca je vzdálené 10 km, Can Pastilla 58 km, Cala Millor 37 km, S‘illot 40 km, Son Servera 35 km, Cala D’or 60 km a hlavní město Palma de Mallorca 55 km.

pláž Playa de Muro

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Mohlo by vás zajímat

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok. Share Tweet Email

Číst více

Seychely

Seychely: Ostrovy jako stvořené pro vaši skvělou dovolenou!

Kdo už Seychely navštívil, ví, že se jedná o opravdový ráj na Zemi. Dokonalý klid, nádherné pláže, zářivě modré moře i úchvatná příroda –⁠ to vše sem láká cestovatele z celého světa. A přesto se nemusíte bát, že by tu byly davy. Zláká dovolená na Seychelách i vás?  Share Tweet Email

Číst více

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

Číst více