Bellver: Gotický hrad na ostrově Mallorca skýtá víc než jedinečný výhled

MallorcaDestinaceŠpanělsko

Dovolenou na španělském ostrově Mallorca je skvělé spojit s návštěvou hlavního města Palma de Mallorca. Nakoupíte tam suvenýry, posedíte v kavárně či restauraci, pokocháte se pohledem na královský palác Almudaina či katedrálu Panny Marie. A když se vydáte 3 km směrem na západ, narazíte na majestátní hrad Bellver, stojící na 112 metrů vysokém zalesněném kopci.

Tento jeden z mála kruhových hradů v Evropě byl postaven začátkem 14. století za vlády krále Jakuba II. Mallorského. Nejdříve sloužil jako sídlo mallorských panovníků. Později ho využívali jako vězení, dokonce i vojenské. V současnosti je jednou z hlavních turistických atrakcí ostrova Mallorca.

hrad Bellver na ostrově Mallorca

V přízemí spatříte antické sochy

Hrad Bellver měl v plánu postavit už Jakub I. Aragonský, první křesťanský panovník na ostrově. Chtěl, aby tato gotická stavba symbolizovala vítězství křesťanství nad islámem. Mallorca totiž do začátku roku 1230 patřila Arabům… Hrad byl ovšem dokončený až v roce 1311, za vlády Jakubova syna. Hlavní část postavil architekt Pere Salvà, který se podílel i na stavbě paláce Almudaina.

Bellver, obehnaný příkopem, je charakteristický jedinečnou kruhovou konstrukcí zdí. Jejich součástí jsou tři věže a několik střílen. Čtvrtá, nejvyšší věž s názvem Torre de l’Homenatge stojí samostatně. Tyčí se vysoko nad rovnou střechou hradu a je s ní spojená úzkou lávkou.

hradní nádvoří

Uprostřed dvoupodlažní hradní budovy se nachází kruhové nádvoří lemované arkádovými oblouky. Často se tady konají kulturní akce včetně koncertů a divadelních představení. Tehdy platí pozměněná otevírací doba. V přízemí sídlí historické muzeum a po obvodu zdí jsou rozmístěné antické sochy. V prvním patře, zdobeném gotickými oblouky, si lze prohlédnout trůnní a královský sál, kapli, vězeňskou místnost nebo kuchyň.

přízemí hradu Bellver

Následně se dá vyjít po schodech na střešní terasu, umožňující úchvatné panoramatické výhledy na zátoku, přístav, staré město a jihozápadní část ostrova Mallorca. Aby ne – název Bellver v překladu z katalánštiny znamená „krásná vyhlídka“.

Bellver a Almudainu prý spojuje chodba

V minulosti hrad Bellver sloužil také jako mincovna, obranná pevnost či útočiště před pirátskými nájezdy nebo morovou epidemií. Byla tu vězněna vdova po králi Jakubovi lll. a její synové, známý politik a spisovatel Gaspar Melchor de Jovellanos a další.

gotický hrad Bellver na Mallorce

Nechyběla ani mučírna! Ta se nalézala v podzemní místnosti s otvorem ve stropě, původně určené ke shromažďování vody odtékající ze střechy. Říká se, že z hradu vedou tajné podzemní chodby. Jedna z nich údajně končí až v paláci Almudaina.

Hrad Bellver je – od dubna do konce září – pro veřejnost otevřen od 10:00 do 19:00 (úterý–sobota), v neděli a ve státní svátky od 10:00 do 15:00, v pondělí je zavřeno. V období od října do konce března se zavírá už v 18 hodin. V neděli je Bellver přístupný zdarma, avšak muzeum a sály jsou uzavřené. Vstupné činí 4 €, senioři a studenti zaplatí 2 €, děti do 14 let mají vstup zdarma.

vstup do hradu

paella

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh

Mohlo by vás zajímat

Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Skvosty mořského světa na ostrově Sal

Kapverdské ostrovy jsou známé svými krásnými prosluněnými plážemi s jemným pískem a azurově modrým mořem. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Sal nabízející dokonalé podmínky pro vodní sporty, ale také zázemí pro odpočinek ve skvěle zařízených hotelových komplexech a řadu zajímavých míst, kam se můžete vypravit na výlet. Co vidět na Salu si řekneme v následujícím článku. […]

Číst více

Salina Turda

Salina Turda: Nejkrásnější důl světa je pýchou Rumunska

Důl Salina Turda najdete v Rumunsku v župě Cluj, tedy na transylvánském venkově. Mimo to, že je hodně rozlehlý, má i zajímavou historii. Nikdy se v něm nepoužívaly výbušniny, veškerá sůl se dolovala ručně nebo strojově. Share Tweet Email

Číst více

Rub al-Chálí

Rub al-Chálí – „Pustá končina“, kde se však nudit určitě nebudete!

Do jižní části Ománu zasahuje Rub al-Chálí, největší souvislá poušť celého světa. Jejích 650 000 čtverečních kilometrů vás přenese do světa písku a kamení, kde jen několik málo oáz poskytuje podmínky vhodné k životu. Není se tedy čemu divit, že Rub al-Chálí znamená v arabštině „Pustá končina“.  Share Tweet Email

Číst více