Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

Tipy na výletyMaroko

Budete trávit dovolenou v marockém letovisku Agadir? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Vaším cílem bude věhlasné město Essaouira (arabsky As-Sawíra, portugalsky Mogador), ležící na pobřeží Atlantského oceánu. Konkrétně – 175 km severně od Agadiru a 190 km západně od Marrákeše. Jedná se o lokalitu s pestrou historií a pozoruhodnými památkami. Navíc zde spatříte hejna racků, z nichž někteří beze strachu pózují fotografům.

Do města Essaouira se lze vydat sólově nebo v rámci organizovaného výletu. Jestliže do Maroka přiletíte s CK Blue Style, stačí se v hotelu dohodnout s delegátem, který vše zařídí.

racek ve městě Essaouira

Cestou uvidíte kozy na stromě

Když pojedete z Agadiru, s vysokou pravděpodobností se vám naskytne neobyčejná podívaná. Spatříte strom, v jehož větvích se pasou kozy! V této oblasti totiž rostou arganovníky (Argania spinosa neboli argánie trnitá), z jejichž plodů se vyrábí arganový olej, přezdívaný marocké zlato. Kozám tyto plody náramně chutnají, tudíž neváhají riskovat svoje životy třeba i několik metrů nad zemí. Zlí jazykové tvrdí, že je tam cíleně nahánějí pastevci, aby se turisté měli na co koukat a co fotit. Na druhou stranu – zvířata se tváří spokojeně a v poklidu se producírují tam a zpět.

kozy na stromě

Od prosince 2001 Essaouira figuruje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A to i díky přístavu (Sqala du Port), postavenému v roce 1764. Má podobu opevněné plošiny, kterou tvoří dvě křídla protínající se v pravém úhlu.

přístav Sqala du Port

Turisté tu obdivují historická bronzová děla pocházející z Pyrenejského poloostrova.

bronzová děla

Můžete se projet v kočáře

Naproti přístavu se v moři rozprostírá ostrůvek La Isla de Saouira (dříve La Petite Ile), kde se kdysi tyčila pevnost Castelo Real of Mogador. V roce 1506 ji postavili Portugalci, na popud krále Manuela I. Portugalského. Měla sloužit jako spojka na portugalských trasách podél marockého pobřeží. Již v roce 1510 se hradu zmocnili místní Berbeři, kteří v něm pobývali velmi sporadicky. V 18. století byl hrad zbořen, na jeho místě jsou nyní zbytky následně postaveného opevnění Scala del Mar.

La Isla de Saouira se zbytky opevnění Scala del Mar

Procházky prospívají zdraví, ale proč se alespoň jednou za čas necítit jako král či královna?! Po historickém centru města Essaouira se můžete projet v kočáře taženém koňmi. Určitě to bude příjemnější zážitek než v Praze plné aut.

kočáry tažené koňmi

Na seznam UNESCO se Essaouira dostala i díky svým dochovaným hradbám. Vychutnejte si jedinečnou zdejší atmosféru, v níž se mísí klid starého města, zvuky tradiční etnické hudby gnawa, vůně lahodné kávy a duch pohodových šedesátek, kdy na zdejších plážích křepčily květinové děti, tedy přívrženci hnutí hippies.

medina města Essaouira

Při západu slunce je Essaouira úchvatná

V ulicích marockého města zahlédnete nejen racky, ale i další zvířata, zejména kočky. Včetně těch spících.

spící kočka

Kdo bude mít zájem, nakoupí místní suvenýry. Kromě arganového oleje, přírodní kosmetiky a výrobků ze dřeva a kůže vám zajisté padne do oka také barevné tradiční nádobí a nejrůznější bytové doplňky.

marocké suvenýry

Na zdejším trhu nabízejí koření, čerstvé ryby či nakládané olivy. Výběr je pestrý a rozhodování těžké.

nakládané olivy

Pokud se ve městě Essaouira zdržíte až do večera, budete svědky nádherného západu slunce. Umíte-li dobře fotografovat, pořídíte parádní snímky!

západ slunce nad městem Essaouira

Cagliari

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

Antalya: Město na Turecké riviéře zaujme přístavem i vodopády

Antalya

Mohlo by vás zajímat

Lefkada Wooden Bridge

Lefkada Wooden Bridge: Most, kde zažijete božský západ slunce

Jste romantického založení? Pokud ano, jistě milujete úchvatné západy slunce. A jestliže vás čeká letní dovolená na řeckém ostrově Lefkada, máme pro vás parádní tip! Vydejte se do stejnojmenného hlavního města, konkrétně na jeho severní okraj. Stojí tam zajímavě tvarovaný dřevěný most, který na internetu najdete pod názvem Lefkada Wooden Bridge. Přes den na něm […]

Číst více

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách se tentokrát spolu s Lenkou Pátek, obchodní ředitelkou CK Blue Style, věnovali exotické dovolené. O své zážitky z Austrálie se pak podělili herec a moderátor Snídaně s Novou Ondřej Havel a jeho přítelkyně Bára Dvorská. Dalším hostem pořadu byl Mudr. Lukáš Kohout z kliniky infekčních onemocnění a cestovní medicíny FN Motol, který […]

Číst více

Co lze zažít na exotickém Zanzibaru

Zažijte 4 tváře exotického Zanzibaru

Zanzibar, označovaný často jako ostrov koření, je vlastně souostrovím v Indickém oceánu. Nejznámější a největší ostrovy jsou Unguja a Pemba. Pokud přemýšlíte kam jet na dovolenou, určitě Zanzibar zvažte, protože souostroví nabízí vše od zajímavé historie, přes luxusní hotely nebo bungalovy po krásné pláže a moře. Skoro každý si tu přijde na své, stačí si […]

Číst více