Fotoreportáž: Večerní procházka po historickém městě Rhodos

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Řecký ostrov Rhodos Češi milují. Je vzdálen pouhé tři hodiny letu, koupat a opalovat se tam dá od května až do začátku listopadu. Kromě řady atraktivních pláží můžete navštívit spoustu památek, přírodních lokalit a také stejnojmenné hlavní město. Nejvíce to v něm žije ve večerních hodinách, kdy vznikla i naše fotoreportáž. Samozřejmě jsme se soustředili na historické centrum, kam se snadno dostanete místní autobusovou dopravou, taxíkem či pronajatým autem.

Prohlídku města Rhodos můžete začít v přístavu Mandraki. Ten zdobí nepřehlédnutelná pevnost svatého Mikuláše (na úvodním snímku), pocházející z 15. století. Tato bašta byla určena k ochraně vstupu do přístavu, v současnosti slouží jako maják. Po obou stranách vjezdu do přístavu se na vysokých štíhlých sloupech nalézají bronzové plastiky erbovních zvířat Rhodosu – Elafos (jelen) a Elafina (laň). Právě nad tímto vjezdem zřejmě stával Rhodský kolos, jeden ze sedmi divů starověkého světa.

Mlýny jsou už jen na okrasu

Kousek od pevnosti stojí tři středověké větrné mlýny. Kdysi se používaly k mletí obilí, které přivážely lodě do přístavu Mandraki. Původně na tomto místě stálo až 14 mlýnů, dochovaly se však pouze tři. Prošly rozsáhlou rekonstrukcí, dnes jsou ryze turistickou atrakcí.

středověké větrné mlýny v přístavu Mandraki

Další ozdobou přístavu je Nea Agora. Tato tržnice v arabském stylu byla postavena počátkem 20. století. Šestiboká stavba s velkým nádvořím uprostřed se otevírá arkádami a branou s kupolí směrem k Mandraki. Pod arkádami se nacházejí nejen obchůdky, ale také cukrárny a restaurace.

tržnice Nea Agora

Několik metrů od tržnice stojí atraktivní budova z roku 1930, postavená v období italské nadvlády. Původně se jednalo o pobočku Banca d’Italia, aktuálně zde sídlí Bank of Greece.

Bank of Greece ve městě Rhodos

Historické centrum města Rhodos figuruje na Seznamu světového dědictví UNESCO. Je obehnáno téměř neporušenými středověkými hradbami o celkové délce čtyři kilometry. Do města se dostanete některou z bran. Nejmohutnější je Amboisova brána pod Palácem velmistrů, který díky svému cimbuří a rohovým věžím zdálky působí jako mohutná pevnost.

Palác velmistrů

Vydáte se po stopách rytířů

Hlavní osu rytířské čtvrti tvoří Rytířská ulice (Odos Ippoton) s tzv. hostinci jednotlivých zemských johanitských provincií. Řádoví rytíři se tam scházeli ke společnému stolování, ale také k audiencím a poradám. V současné době si hostince můžete prohlédnout pouze zvenčí – sídlí v nich francouzský a italský konzulát i různé kanceláře správy památkové péče. Na ulici Ippoton je kolmá ulice Apellou.

ulice Apellou

V ní zakoupíte například přírodní kosmetiku a nejrůznější drobné suvenýry. Jak asi víte, v Řecku se platí eurem. Na většině míst berou platební karty, ale doporučuje se mít u sebe i hotovost.

suvenýry v ulici Apellou ve městě Rhodos

V obchodě Rhodos Silver na rohu ulic Apellou a Protogenous jsou k dostání skvostné šperky i svaté obrázky

obchod Rhodos Silver

Jen pár kroků od ulice Apellou se rozprostírá malé náměstí Hebrejských mučedníků se zbrojnicí a nemocnicí ze 14. století. Historických budov tady však spatříte mnohem víc…

náměstí Hebrejských mučedníků

Hippokratovo náměstí nadchne fontánou

Takto v noci vypadá malebné náměstíčko Evreon Martiron situované ve východní části starého města.

náměstí Evreon Martiron

Během procházky po městě Rhodos neminete Hippokratovo náměstí s restauracemi, obchůdky a především s nádhernou fontánou uprostřed.

Hippokratovo náměstí

Když se z náměstí vydáte do ulice Sokratous, narazíte na Davinci, stylový obchod s vynikající zmrzlinou, kterou si prostě musíte dát. Mimochodem – zmrzlinu koupíte na vícero místech, snad všude je skvělá.

zmrzlina v cukrárně Davinci

V ulici Sokratous je hodně obchodů, seženete tady i módu a šperky. Jestliže máte rádi rybí restaurace, můžete posedět například v podniku Alexis.

ulice Sokratous

Na své si přijdou i pánové, kteří se rádi oblékají moderně nebo výstředně. Je libo tričko, mikina nebo třeba kšiltovka?

obchod s módou

K venkovnímu posezení doslova svádí oblíbené Karpathos Café na rohu ulic Sokratous a Lachitos.

Karpathos Cafe

Kdo najde suvenýr pod stromečkem?

Chcete si z Řecka odvézt praktický suvenýr, případně obdarovat své blízké po návratu do Česka? Můžete jim koupit například hezky balené přírodní mýdlo, doplněné nazarem, což je tradiční amulet ve tvaru oka. Svého majitele údajně chrání před zlým pohledem a uhranutím.

řecká dárková mýdla

Dámy, co říkáte na tyto nápadité sandály? Takové v České republice pravděpodobně neseženete…

dámské sandály ve městě Rhodos

Někteří turisté nakupují vánoční dárky na Rhodosu. Žádná hospodyňka nepohrdne dárkovou kazetou. V ní může být med, koření, olivový olej, ouzo, keramická miska, kuchyňská utěrka či malý ručník.

dárkové kazety

Řecko je proslulé výrobou kvalitního olivového oleje. Tento navíc slouží jako nádherná dekorace. Až je škoda ho otevřít…

řecký olivový olej

Když projdete kolem obchodu se suvenýry, je vám na první pohled jasné, ve které zemi se nacházíte. Místní jsou na svoji domovinu hrdí a nabízejí produkty, které ji jednoznačně charakterizují. O každém státě se tohle bohužel říct nedá…

obchod se suvenýry ve městě Rhodos

Sulejmanova mešita ukrývá muzem

Novou fasádou se pyšní Sulejmanova mešita z roku 1522, kdy Turkové zvítězili nad Johanity. Objeví se před vámi na horním konci ulice Sokratous. Uvnitř sídlí menší islámské muzeum, kam se však dostanete pouze přes den.

Sulejmanova mešita

Když Sulejmanovu mešitu obejdete, spatříte koktejlový bar Nima, kde lze posedět. Pokud ovšem zrovna bude volné místo…

koktejlový bar Nima

Za barem stojí středověká hodinová věž, která je jednou z dominant historické části města Rhodos.

středověká hodinová věž

Foto – Richard Sacher

pozvánka do The National Aquarium Abu Dhabi

The National Aquarium Abu Dhabi: Nová turistická atrakce v SAE

Plavba po Nilu

Mohlo by vás zajímat

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který […]

Číst více

Architektonické poklady Ras Al Khaimah

Památky Ras Al Khaimah: Navštivte Národní muzeum, nejstarší mešitu, starobylou pevnost či zříceninu hradu

Emirát Ras Al Khaimah bývá považován za nejkrásnější a nejrozmanitější z celé federace. Za to vděčí své překrásné přírodě, která zahrnuje vše od pouště přes úrodné nížiny po vysoké hory, úchvatným plážím s čistým mořem i poutavou historii. Objevte společně s námi ty nejpozoruhodnější památky Ras Al Khaimah! Share Tweet Email

Číst více

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin. Share Tweet Email

Číst více