Skalní klášter Aladža: bulharská kulturní památka s českou stopou

DestinaceBulharsko

Karel a Herman Škorpilovi – jména dvou bratrů pocházejících z Vysokého Mýta, kterým se začátkem 20. století podařilo objevit jednu z nejznámějších národních památek Bulharska. Skalní klášter Aladža je nejzachovalejší stavbou svého druhu. Nachází se, co by kamenem dohodil, od populárního letoviska Zlaté písky a řadí se mezi nejnavštěvovanější turistická místa. Vydejte se společně s Blue Style po stopách českých archeologů a objevte příběh místních mnichů. 

Vznik kláštera se datuje do období 10.-12. století. Bohužel se nepodařilo dochovat žádné písemné prameny, kvůli čemuž dodnes neznáme přesnější údaje a ani jeho původní jméno. To současné je podle odborníků odvozeno od arabského slova, nesoucí význam pestrý nebo barevný. Klášter využívali ve své době křesťanští mniši. Jednalo se o typický středověký jeskynní komplex, kterých existovalo v Bulharsku hned několik. Svému účelu sloužil údajně klášter Aladža až do vpádu Turků, tedy přibližně do konce 14. století. 

Dnes můžete areál kláštera navštívit díky bratrům Škorpilovým. Ti nejen že pozůstatky kláštera objevili, ale založili také v Bulharsku první muzeum, archeologický spolek a zkoumali i další části země. Za své zásluhy po nich Bulhaři pojmenovali dokonce i vesnici Škorpilovci, která se rozkládá na jihu od Varny. 

Klášter tvoří jeskyně vytesané v několika úrovních vápencového útesu, z nichž nejvyšší dosahuje až 40 metrů. Stavba se skládá z původního klášterního kostela, šesti mnišských cel, které spojují chodbičky, refektáře s kuchyní, malou kaplí a kryptou. Celkem má tři podlaží, v nichž měli mniši k dispozici vše, co k životu potřebovali. 

Po zaplacení vstupného, které činí 5 BGN pro dospělého a 2 BGN pro děti, si můžete skalními chodbami projít a prohlédnout si muzeum. V tom uvidíte nejen maketu původní podoby kláštera, ale také dobové fotografie a dočtete se více o příběhu Škorpilů. V areálu na vás čekají i dvě menší katakomby, jež byly pravděpodobně osídleny již ve 4.-6. století.

Zajímá vás, jaké by to bylo žít ve skále? Klášter Aladža otevírá své brány pro návštěvníky vždy od března do listopadu. V hlavní sezóně, tedy od května do října můžete přijet v kterýkoliv den. Na místo dojdete z hotelů na Zlatých píscích klidně i pěšky. Z větší dálky pak můžete přijet pohodlně autem nebo autobusem číslo 29, který odjíždí z 15 kilometrů vzdálené Varny. Nejbližší zastávka nese stejnojmenný název.

Návštěva kláštera představuje skvělý rodinný výlet. Spojit ho doporučujeme i s procházkou v chráněných lesích v okolí. Cestou potkáte například pramen s minerální vodou nebo vyhlídkovou věž slibující nádherný pohled na Černé moře.

Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

Fotoreportáž: Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

Irakli: Skrytá pláž v Bulharsku, která vás dostane

Irakli

Mohlo by vás zajímat

Tajemství egyptských parfémů a aromaterapie

Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

Čeká vás dovolená v Egyptě? Těšit se můžete nejen na zlatavé pláže, vyhřáté a průzračné moře, zajímavé historické památky či výtečnou kuchyni, ale také na čarovné vůně, kterou nabízí egyptské parfémy a aromaterapie. Prožijte dovolenou všemi smysly a přivezte si s sebou domů nějaký ten voňavý suvenýr! Share Tweet Email

Číst více

horchata

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého. Share Tweet Email

Číst více

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který […]

Číst více