archeologie Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Benitses

ŘeckoKorfu

ŘeckoKorfu

Benitses: Letovisko na ostrově Korfu leží poblíž zámku Achilleion

  •  18. dubna 2024

Pouhé dva kilometry od zámečku Achilleion, kde trávila volné chvíle rakouská císařovna Alžběta Bavorská řečená Sisi, se rozprostírá klidné a příjemné letovisko Benitses. Je součástí východního pobřeží řeckého ostrova Korfu, ležícího v Jónském moři. Při dobré viditelnosti lze odsud dohlédnout až do Albánie. Kromě hotelů vás tady čeká dlouhá písčito-oblázková pláž, útulné kavárny a taverny, obchody, malý přístav pro jachty a čluny a také autobusové zastávky, odkud se snadno dostanete do ostatních obcí této oblíbené letní destinace.

Číst více

Cagliari

SardinieItálieTipy na výlety

SardinieItálieTipy na výlety

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

  •  17. dubna 2024

Už víte, kde se bude odehrávat vaše letní dovolená? Jednou z nevšedních destinací je italský ostrov Sardinie. Bez ohledu na to, ve kterém letovisku budete pobývat, můžete vyrazit na výlet do hlavního města Cagliari. Tam lze posedět v restauraci nebo kavárně, nakoupit cokoliv od koření přes oblečení, obuv a kosmetiku až po šperky. Ve svém živlu budou i ti, co rádi obdivují architekturu a památky včetně antických. A samozřejmě nechybí ani pobřežní promenáda, přístav a pláž. Ta nese název Spiaggia del Poetto.

Číst více

městečko Side

Turecká riviéraTureckoTipy na výlety

Turecká riviéraTureckoTipy na výlety

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

  •  13. února 2019

Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků.

Číst více

ostrov Evia

Zajímavosti

Zajímavosti

Evia: Řecký ostrov, který láká na chrám bohyně Artemis

  •  5. března 2018

Artemis patřila k nejoblíbenějším starořeckým postavám. Mohla sice na kohokoli seslat smrt nebo nemoc, ovšem stejně tak uměla uzdravovat. Byla i neobyčejně krásná, přesto si sama a dobrovolně vybrala věčné panenství. Bavil ji totiž lov, stala se jeho bohyní (a ještě Měsíce). Šípy z jejího luku nikdy neminuly cíl, proslula i jako ochránkyně lesů.

Číst více

Derinkuyu

Zajímavosti

Zajímavosti

Derinkuyu: Postavili turecké městečko mimozemšťané?

  •  16. srpna 2017

Turecká oblast Kappadokie má tak trochu smůlu – neleží blízko moře, ani z metropole Ankary to není zrovna kousek. Přesto je tu místo, co si na nedostatek turistů nestěžuje. Míří sem totiž ve „velkém“ příznivci prehistorických památek, ale i fantasmagorických teorií, jež šíří hlavně Erich von Däniken a jež pojednávají o tom, že mnohé stavby z minulosti jsou dílem mimozemských civilizací. Jmenuje se Derinkuyu, leží asi 30 km jižně od Nevsehiru, odkud pravidelně jezdí autobus. Jde o velice rozsáhlý, osmnácti, ale třeba i ještě mnohem více patrový jeskynní komplex.

Číst více

petroglyfy v údolí Val Camonica

Zajímavosti

Zajímavosti

Petroglyfy v údolí Val Camonica fascinují turisty i vědce

  •  7. srpna 2017

Skutečnost, že v počtu památek spadajících pod UNESCO, vede Itálie, asi těžko někoho překvapí. Nakonec – šlo o kolébku evropské civilizace. Méně známý je fakt, že první památkou, kterou si tato organizace vzala pod ochranná křídla, nebyl Řím či jiné starobylé město, ale údolí Val Camonica v Lombardii, ležící asi 80 km od města Brescia.

Číst více

palác Knossos

ZajímavostiKrétaŘecko

ZajímavostiKrétaŘecko

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

  •  19. února 2015

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos.

Číst více