Sicílie Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Acquacotta

ReceptyDestinaceChutě světaItálie

ReceptyDestinaceChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

cyklistické brýle

Co si sbalit na cestu?Rady na cestu

Co si sbalit na cestu?Rady na cestu

Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí

  •  10. září 2020

Chcete letní dovolenou v zahraničí spojit s jízdou na kole? Ideální je vyrazit na řecký ostrov Kos, případně na Krétu nebo na Rhodos. Náruživí cyklisté milují rovněž italskou Kalábrii a španělský ostrov Mallorca. Bicykl si můžete zapůjčit přímo v destinaci, avšak cyklistické brýle je záhodno zakoupit si už v České republice. Jaké jsou možnosti?

Číst více

Palermo

Zajímavosti

Zajímavosti

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

  •  4. listopadu 2019

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor.

Číst více

cassata

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

  •  10. října 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako cassata“.

Číst více

arancini

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

  •  23. července 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Číst více

Lampedusa

Zajímavosti

Zajímavosti

Lampedusa: Nádherný ostrov, který doplatil na uprchlíky

  •  17. července 2017

Italský ostrov Lampedusa z tzv. Pelagického souostroví mezi Maltou, Sicílií a Tuniskem byl považován za jeden z nejatraktivnějších na kontinentě. V posledních letech ztratil, bohužel, hodně ze své pověsti, naštěstí ne krásy.

Číst více

limoncello

SardinieReceptySicílieKalábrieChutě světaItálie

SardinieReceptySicílieKalábrieChutě světaItálie

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

  •  2. října 2015

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Číst více

cannoli

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

  •  7. ledna 2015

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Číst více