Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Zajímavosti

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor.

Právě přítomnost organizovaného zločinu z Palerma už dávno udělala jedno z nejbezpečnějších měst v zemi. Tedy pro turisty. Jsou nedotknutelní, přinášejí zisk hotelům, restauracím i obchodům, které platí místním bossům výpalné. Vyřizování účtů mezi nimi asi pokračuje, ale v ústraní.

Teatro Politeama ve městě Palermo

Turisté obdivují nejen sloupovou baziliku a vládní sídlo

Palermo založili v sedmém století před Kristem Féničané – jako překladiště zboží. Později zde staří Řekové vybudovali přístav s názvem Panormos („pro všechny“). Z toho se odvozuje ten dnešní. Jako všude ve Středozemí se tady vlády střídaly – od Ostrogótů přes Byzantince, Kartágince či Araby.

socha před katedrálou

I díky tomu je tu tolik památek, že jako inspiraci uvádíme telegraficky ty nejvýznamnější. Kostel San Giovanni degli Eremiti zaujme pěti orientálními kupolemi a mešitou, součástí komplexu je i klášter a zahrada.

klášter sv. Jana ve městě Palermo

Nedaleko najdete Palazzo dei Normanni (na snímku), kde sídlí regionální vláda. Za návštěvu stojí rovněž Muzeum astronomie. Skvostná je katedrála Santa Vergine Maria Assunta.

Palazzo dei Normanni ve městě Palermo

Dále Chiesa del Gesù, nejstarší jezuitský chrám na Sicílii, sloupová bazilika San Giuseppe dei Teatini v blízkosti Quattro Canti. Má majestátní, přesto jednoduchou fasádu. Ve výklenku v druhém patře je umístěna socha svatého Kajetána z Tiene.

San Giuseppe dei Teatini

Kostel sv. Dominika (Chiesa di San Domenico) na stejnojmenném náměstí si vysloužil přezdívku Pantheon slavných Sicilanů. Odehrávají se tady totiž pohřby významných osobností.

kostel svatého Dominika ve městě Palermo

Museo internazionale delle marionette Antonio Pasqualino vystavuje více než 3000 loutek ze všech koutů světa. V moři severně od Palerma se nachází ostrov Ustica (9 km²) s jeskyněmi, plážemi a průzračným mořem.

loutky ve městě Palermo

Palermo láká cizince do vězení

Koho rozbolí nohy, odpočine si v zahradě Orto Botanico. Raritou je zpřístupnění cel ve vězení Piazza Marina, kde se dochovaly nápisy, kresby i verše nešťastných odsouzenců. Ona ho totiž používala inkvizice. Jak je v Itálii zvykem, nemohou scházet procesí, slavnosti a průvody.

Orto Botanico ve městě Palermo

Je zajímavé, že i když jde stále o silně křesťanskou zemi, Velikonoce slaví starými pohanskými zvyky. V blízké obci Prizzi pořádají Tanec s ďábly. Tomu vévodí ohyzdné a strašidelné masky. Mají vyvolávat zlobu mrtvých. Za svitu svící recitují herci Inferno z Dantovy Božské komedie.

Léta platilo ve městě Palermu poměrně kuriózní nařízení, že se po pláži mohou pohybovat nahé ženy, ale muži musí nosit plavky. Podle zákonodárců je pohled na ženské tělo povznášející, zatímco obnažený mužský pohlavní úd působí obscénně a nechutně! Mimochodem – vykoupat se můžete například na prostorné pláži Mondello na předměstí

pláž Mondello na předměstí Palerma

V nedaleké vesnici se děly šílené věci

Záhadomilové míří do vesnice Canneto di Caronia. Na té není nic zvláštního, ale události, co se tam v roce 2004 staly, jsou dodnes nevysvětlitelné. Po samovznícení dvou aut následovaly zkraty elektrických přístrojů v desítkách domů. Celá ves byla proto raději odpojena od sítě.

Odborníci, co ji prohlíželi, nafilmovali neuvěřitelné věci. Televize se samy zapínaly, v temných uličkách náhle začala dunět hudba navzdory vypnuté hudební aparatuře. Žárovky se rozzářily tak jasně, až jim prohořela vlákna. A to v době, kdy byla celá oblast prokazatelně absolutně bez proudu!

Canneto di Caronia

Telefonní centrála zaznamenala, že mobily v okolí začaly samy od sebe volat neexistující čísla a vysílaly na frekvencích, které nemohou používat! Situace ve vsi se od té doby nikdy nevrátila do normálu. Dodnes se v domácnostech uprostřed noci bezdůvodně aktivují požární hlásiče…

Policie následně zahájila vyšetřování, do akce se dokonce zapojila i vojenská kontrarozvědka. Příčiny tohoto jevu ovšem dodnes uspokojivě objasněny nebyly z kriminalistického ani vědeckého hlediska. Ufologové to pochopitelně považují za důkaz mimozemské civilizace…

Ostatně – Sicílii můžete navštívit během dovolené v italské Kalábrii. Stačí v přístavu Villa San Giovanni nastoupit do trajektu a za chvíli jste tam!

Sklářská Poruba

Sklářská Poruba: Nádherná polská obec, odkud pochází Duch hor

Coimbra: Staré město s mladou tváří je ozdobou centrálního Portugalska

Coimbra

Mohlo by vás zajímat

Bulharské léto plné festivalů

Bulharské léto plné festivalů. Na který vyrazíte?

Okořeňte svou dovolenou u Černého moře letním festivalem a oslavte bulharskou kulturu společně s místními. Tyto slavnosti se pravidelně konají v turisticky oblíbených místech po celém pobřeží a byla by vážně škoda, kdybyste je propásli. Nezmeškejte svou šanci a vydejte se s CK Blue Style na Balkánský poloostrov za zážitky. Share Tweet Email

Číst více

Kokkari

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci

Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]

Číst více

řecká pláž Matala

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

Pláž Matala na jihu řeckého ostrova Kréta je unikátní díky velké pískovcové skále s četnými katakombami, ručně vytesanými již v neolitu a časem zdokonalenými Římany. Na přelomu 60. a 70. let minulého století v nich přebývali členové hnutí hippies, kteří oblast proslavili. V současnosti na populární pláž navazuje turistické letovisko, v němž lze prožít pohodovou […]

Číst více