Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!
Mnohdy mají arancini spíše kuželovitý tvar, respektive zdálky tak trochu připomínají obrovskou kapku nebo smaženou hrušku. Většinou však vypadají jako malé pomeranče, což souvisí i s jejich názvem. Ten je odvozen od slova arancia, což v překladu znamená pomeranč.
Pokrm arancini ukrývá i hrášek nebo houby
A co všechno tedy najdeme uvnitř? Mleté maso a sýr. Další ingredience jsou variabilní, často se jedná o tomatovou nebo bešamelovou omáčku, hrášek, houby, pistácie, lilek a podobně. Arancini se jedí teplé i studené. Naservírují vám je nejen na Sicílii, ale samozřejmě i v jiných částech Itálie či v některých italských restauracích po celém světě. Obyvatelé Palerma mají přípravu arancini spojenou s letitou tradicí. Na jejich stolech tato dobrota nechybí 13. prosince, na svátek svaté Lucie. Tehdy je věřícím zakázána konzumace moučných pokrmů.
A jak sicilská specialita arancini vznikla? Údajně jako způsob, kterak zpracovat zbylé italské rizoto. To obsahuje spoustu škrobu, másla a sýru, proto už po ohřátí nedosáhne krémové konzistence, jakou má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tedy vymyslely způsob, jak zbytek rizota proměnit v jiné, neméně báječné jídlo! Vhodné na večírek nebo na piknik.
Jestliže se vydáte na Sicílii, třeba trajektem z Kalábrie, neprohloupíte. Pokocháte se pohledem na bílý útes Scala dei Turchi, navštívíte Údolí chrámů u obce Agrigento, sopku Etna, slavné město Syrakusy či skvostné barokní městečko Noto. A navíc si pochutnáte na arancini. Baví vás vaření? V tom případě si tento pokrm zkuste udělat doma. Nebude to sice originál, ale to neznamená, že výsledek nebude stát za to…
Recept na 6 porcí
K přípravě české verze italského jídla arancini budete potřebovat 500 gramů krátkozrnné rýže, ½ lžičky mletého šafránu, 100 gramů strouhaného parmezánu, 5 vajec, 150 gramů mozzarelly, 80 gramů másla, 100 gramů hrášku, strouhanku a olej na smažení. Samotné ragú připravíte z 1 cibule, 400 gramů mletého masa (ideálně kombinace hovězího a vepřového), 1 lžíce olivového oleje, necelých dvou deci červeného vína, 3 lžic rajčatového protlaku, soli a pepře.
Postup:
1/ Olej rozpalte v pánvi a osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a zprudka ho opékejte, aby zhnědlo a nezačalo se dusit. Vařečkou ho drťte na malé kousky. Vlijte červené víno, nechte odpařit a vmíchejte rajčatový protlak. Směs podle chuti osolte a opepřete.
2/ Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, vsypte rýži a vařte tak dlouho, dokud nezměkne a zároveň neabsorbuje všechnu vodu. Tu v případě potřeby dolévejte.
3/ Do uvařené rýže vmíchejte šafrán rozpuštěný ve lžíci horké vody. Dále nastrouhaný parmezán, máslo a 3 žloutky. Rýži přendejte na velkou mísu, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a nechte vychladnout. Případně použijte několik talířů.
4/ Do dlaně si dejte část rýže a vytvořte z ní jakousi mističku kopírující vaši dlaň. Doprostřed vložte část masové směsi, na kostičky pokrájeného sýru a spařeného hrášku. Vše důkladně obalte rýží a uzavřete do koule velikosti menšího tenisáku, utěsněte a pěkně vytvarujte.
5/ Zbylá vejce našlehejte. Ve směsi vykoupejte rýžové koule. Nakonec je obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Arancini jezte horké, zchladlé nebo zastudena.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
![cestovatel Richie představuje Severní Kypr](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2022/05/cestovatel-Richie-predstavuje-Severni-Kypr-400x250.jpg)
Severní Kypr: Poznejte s námi tureckou část ostrova
Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři, dělí se na dvě části. Tu větší – jižní – zabírá Kyperská republika, která je součástí Evropské unie. Žijí v ní převážně kyperští Řekové, označovaní též jako řečtí Kypřané. Severní třetina ostrova nese název Severní Kypr (oficiálně Severokyperská turecká republika), ovládá ji Turecko a bydlí v ní […]
![Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2022/11/Dovolena-v-Maroku-aneb-Plaz-v-Agadiru-400x250.jpg)
Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty
Chystáte se s CK Blue Style do Maroka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]
![Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2024/02/Turecka-riviera-nadchne-deti-i-milovniky-adrenalinu-rika-Lenka-Patek-400x250.jpg)
Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek
Moje kamarádka, úspěšná prodejkyně zájezdů, míří každé léto na Tureckou riviéru. Když jsem se jí před pár lety zeptala, proč právě do této destinace, bez zaváhání mi odpověděla: „Protože tam mají nejlepší služby!“ Nepřekvapila mě. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že drtivá většina hotelů má opravdu vysokou úroveň. Zejména v těch velkých – čtyř a […]