Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

ReceptyChutě světa

Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno.

Mamaliga je kukuřičná kaše podobná italské polentě a balkánskému kačamaku. Původně se jednalo o jídlo chudých rolníků, často nahrazující chleba. V současnosti si ji paradoxně můžeme v Rumunsku objednat dokonce i ve vyhlášených restauracích. Nejlépe však chutná domácí – podávaná s brynzou a kysanou smetanou.

pokrm mamaliga

Příprava pokrmu mamaliga je snadná

Další možností je rozmačkat kaši do mísy s horkým mlékem. Receptů obsahujících mamaligu jsou však spousty, pokrm se konzumuje jako příloha i jako hlavní jídlo. Kukuřičná mouka se většinou vaří ve vodě se solí v litinovém hrnci. Kaše může mít různou konzistenci – od měkké připomínající bramborovou kaši až po velmi tvrdou, která se dokonce může krájet na plátky obdobně jako chléb. Kousky hotové mamaligy lze ještě péct nebo smažit na oleji či na sádle.

frittata

Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Sardinii

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

Nádherné pláže a průzračné moře na Sardinii nejspíš nikoho nepřekvapí. Chcete-li však zažít tento magický italský ostrov v jeho divočejší podobě, vydejte se do horské oblasti Barbagia. Share Tweet Email

Číst více

ostrov Paros

Paros: Romantický řecký ostrov, který míjí masová turistika

Těžbou vynikajícího poloprůsvitného mramoru, ze kterého byla vytesána i Venuše Mélská, se kdysi proslavil řecký ostrov Paros. V současnosti se jedná především o atraktivní lokalitu, kde lze v letní sezóně strávit pohodovou dovolenou. Masová turistika sem dosud nepronikla, takže si můžete v klidu užívat veškerých předností, jimiž tento třetí největší z Kykladských ostrovů oplývá. Share […]

Číst více

Acquacotta

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce. Share […]

Číst více