Agios Stefanos: Pláž na ostrově Kos skýtá výhled na ostrůvek Kastri

DestinaceŘeckoKos

Chystáte se do letoviska Kefalos na řeckém ostrově Kos? Hotelová pláž je fajn, ale můžete se vypravit také na 3 km vzdálenou pláž Agios Stefanos se značně mystickou atmosférou. Tu zde pocítíte díky ruinám starověké baziliky a dalších budov. Navíc se přímo z této pláže na jihozápadním pobřeží Kosu můžete kochat pohledem na ostrůvek Kastri s modro-bílým kostelem Agios Nikolaos.

Přijet sem samozřejmě můžete i z ostatních letovisek. Mastichari je od pláže Agios Stefanos vzdálené 20 km, Kardamena rovněž 20 km, Marmari 25 km, Lambi 38 km, Psalidi 41 km a Agios Fokas 45 km.

pláž Agios Stefanos a ostrůvek Kastri

Děti se mohou brouzdat v moři

Písčito-oblázková pláž Agios Stefanos je vhodná i pro děti a neplavce, poněvadž vstup do Egejského moře je velmi pozvolný. Návštěvníci si mohou pronajmout lehátka a slunečníky, občerstvit se v tavernách a malých kavárnách. Ti, kteří přijedou autem, ocení parkoviště v těsné blízkosti pláže.

Agios Stefanos na řeckém ostrově Kos

Hned vedle pláže se nalézají pozůstatky raně křesťanské baziliky Agios Stefanos (sv. Štěpána). Podle ní byla pláž pojmenovaná. Zajímavostí je, že archeologické naleziště kolem svatostánku zasahuje až do moře. Při potápění nebo šnorchlování tedy spatříte zbytky zatopených starobylých budov.

ruiny raně křesťanské baziliky a dalších staveb

Agios Stefanos svádí ke šnorchlování

Hlavním poznávacím znamením pláže Agios Stefanos je však zmíněný ostrůvek Kastri. Jeho dominantou je zajímavě tvarovaná skalní formace, z dálky připomínající ruiny hradu. Není divu, že jde o jednu z nejčastěji fotografovaných lokalit v této části Řecka.

Ostrůvek Kastri doslova svádí k prozkoumání. A vlastně proč ne – od pláže je vzdálený pouhých 150 metrů. Lze tam doplavat s tím, že přibližně třetina trasy se dá bez problémů ujít po mořském dně. Nebo si pronajmete člun či skútr a doplujete až k ostrůvku, který vzápětí probádáte. Při té příležitosti si můžete zazvonit na zvon u kapličky. Jestliže vás baví šnorchování, okolí zdejších útesů je pro tuto aktivitu jako stvořené. Dovolená na Kosu vás prostě bude bavit!

pohled na pláž Agios Stefanos směrem od archeologického naleziště

řecká pláž Matala

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

Filerimos: Pahorek na ostrově Rhodos ukrývá klášter i antické ruiny

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Kefalonii

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři?  Share Tweet Email

Číst více

Cestujte s námi: Výhody Last Minute dovolené

Last Minute dovolená: Cestujte za těch nejlepších podmínek!

Jaké výhody vám může přinést Last minute dovolená? A jak se taková dovolená může lišit od té klasické? Co znamená „Super Last Minute“? To všechno vám prozradíme v tomto článku! Share Tweet Email

Číst více

Cameo: Ostrůvek u Zakynthosu patří k největším místním atrakcím

Řecký ostrov Zakynthos je věhlasný díky skvostné pláži Navagio s vrakem pašerácké lodi. Jedná se o nejfotografovanější lokalitu na celém ostrově. Na druhém místě figuruje ostrůvek Cameo, ležící v zátoce Laganas, přibližně 200 metrů od přístavu Port Sostis na jihovýchodě Zakynthosu. Share Tweet Email

Číst více