Dovolená v Řecku: 5 „nej“, které musíte vidět na Kefalonii

DestinaceŘeckoKefalonie

Ač je Kefalonie hned šestým největším řeckým ostrovem, není turisty ani zdaleka tak navštěvovaná jako známější Kréta nebo Kos. Využijte této její přednosti a objevte nejkrásnější místa Kefalonie dříve, než je zaplaví davy turistů.

Kefalonie vás totiž zcela jistě nezklame. Nabízí písčité i oblázkové pláže, koupání v průzračném Jónském moři i tajuplné jeskyně a malebné vesničky. Nedaleko se navíc rozkládá ostrov Ithaka, rodiště a sídlo krále Odyssea, kam se snadno dostanete lodí. Seznamte se s největšími „taháky“ krásné Kefalonie.

1. Původní Assos

Tato malá vesnička na severu ostrova rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se totiž na úzkému pruhu pobřeží, které spojuje pevninu se zvlněným poloostrovem, který díky množství borovic a cypřišů bují zelení. Samotnou vesničku pak zdobí barevné pastelové domky, úzké uličky i luxusní kotvící jachty.

Assos také do povědomí vstoupil tím, že jako jeden z mála přežil ničivé zemětřesení z roku 1953. I dnes zde tedy můžete obdivovat pozůstatky benátských domů, Benátčané totiž Kefalonii okupovali od 13. do 18. století. Nad vesničkou se dochovala i pevnost Assos, opět dědictví po Italech. Jejím hlavním účelem byla ochrana obyvatel před nájezdy pirátů. Dnes tu můžete obdivovat dvě zachovalé brány, vězeňský dvůr a cely. Naskytnou se vám zde také úžasné panoramatické výhledy na okolní krajinu a moře. Vstup do hradu je zdarma, takže jeho návštěvu určitě nevynechejte.

Na své si ale v Assosu přijdou i milovníci nákupů. Jsou zde obchůdky se suvenýry, kde můžete pořídit vše od magnetek přes pohlednice až po různé lokální dobroty. Za vyzkoušení určitě stojí kefalonská mandola. Jde o mandle, které jsou oslazené buď medem, nebo cukrem a červeným barvivem z mořských řas. Chutí připomínají mandle zakoupené u nás na poutích. Lepší suvenýr si z Kefalonie přivézt nemůžete.

2. Pláž Myrtos

Nedaleko od Assosu se nachází pravděpodobně jedna z nejkrásnějších pláží světa – pláž Myrtos. Má tvar písmena U a je obklopena vysokými bílými útesy a strmými kopci. Ty spolu s bílým pískem a jasně modrým mořem vytváří úžasný kontrast. Nejlepší fotku pořídíte na vyhlídkovém místě přímo nad pláží.  Pláž Myrtos také několikrát získala ocenění Modré vlajky, které se uděluje za čistotu pláže i vody.

Dostanete se sem snadno autem po úzké a klikaté silnici. Pláž disponuje vlastním parkovištěm a k zapůjčení jsou tady i plážová lehátka a slunečníky. Pokud však preferujete soukromí, stačí popojít dál, kde si položíte svůj vlastní ručník. Rozhodně si ale přibalte i něco k jídlu, na pláži se totiž nachází pouze jedna restaurace.

Vstup do moře je zde spíše strmější, při větrném počasí se navíc vyskytují velké vlny. To ocení zase milovníci windsurfingu nebo kitingu. Nemusíte však mít obavy, na bezpečnost všech tu dohlíží plavčík.

3. Dračí jeskyně Drogarati

Na vašem seznamu „musím vidět“ by také neměla chybět Dračí jeskyně (v řečtině Drogarati), která se nachází asi 3 kilometry od přístavu Sami. Jeskyně má délku kolem 60 metrů, dosahuje hloubky až 95 metrů a je protkaná podzemními chodbami s nádhernými krápníkovými útvary – stalaktity a stalagmity. Podle odhadů speleologů je stará asi 150 milionů let a představuje vzácný geologický fenomén.

Jeskyně má dvě části. První  je tzv. dlouhá chodba, která vede na „Královský balkón“. Tam se nachází přírodní plošina z krápníků, které nádherně odrážejí světlo.

A právě odtud si můžete prohlédnout i druhou část jeskyně jménem „Komnata Povýšení“. Ta je největší částí jeskyně a díky své skvělé akustice se v ní často pořádají koncerty symfonických orchestrů. Do sálu se vejde až 500 lidí. Z jedné části jeskyně do druhé se přechází přes barevné sloupy a malé jezírko. Tohle prostě musíte zažít!

4. Pláž Skala

Dalším tahákem Kefalonie je pláž Skala, která taktéž byla několikrát oceněná Modrou vlajkou EU a patří k těm nejdelším na celém ostrově. Pláž je z větší části pokrytá jemným zlatavým pískem a teprve na jejím konci ji lemuje skalnatý útes. Ten je jako stvořený pro milovníky romantiky, ukrývá totiž malá zákoutí a laguny, kde si můžete užít koupání v soukromí.

Až na zmíněný skalnatý úsek má pláž pozvolný vstup do moře, a proto je ideální pro rodiny s dětmi.  Díky své průzračně čistá vodě je rovněž vhodná i k potápění a šnorchlování. Okolí zdobí pro region charakteristické borovicové lesy.

I samotné letovisko Skala však stojí za poznání. Bylo vybudováno po ničivém zemětřesení z roku 1953 a najdete tu mimo jiné například krásné náměstí s fontánou. Příznivci historie zase ocení trosky Apollónova chrámu či byzantský kostel sv. Anastásie.

5. Ostrov Ithaka co by kamenem dohodil

Kefalonie je také skvělým výchozím bodem pro návštěvu ostrova Ithaka, vzdáleném jen 4 kilometry. Ithaka se proslavila především díky Homérovu eposu o králi Odysseovi, legendárním hrdinovi z Trojské války. Na malý ostrov se dostanete trajektem z přístavu Sami, odkud poplujete na Ithaku.

Celý ostrov je tak maličký, že se dá obejít pěšky za den. Určitě si nenechte ujít hlavní město Vatha, kde se nachází Odysseova socha.

Okouzlující je také zdejší příroda. Můžete se tu projít borovými lesy, cypřišovými háji i oblastmi s olivovníky, kde nespatříte živou duši. Je to doslova balzám na nervy. Možná i proto zde britský korunní princ Charles a jeho žena Diana strávili část líbánek. Cesta se dá zpestřit návštěvou několika klášterů, ale ne do všech vás mniši pustí.

Tak co říkáte, není čas se na Kefalonii vypravit?

Dovolená na Santorini

Dovolená na Santorini: Romantika, zábava a luxus

Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

Dovolená v Řecku

Mohlo by vás zajímat

pláž u města Villasimius

Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

Divoké hory, kilometry písčitých i oblázkových pláží a bohatá historie – to jsou hlavní důvody, proč jsem si zamilovala italský ostrov Sardinie. Samozřejmě musím hned na úvod vyzdvihnout také výbornou gastronomii a krátkou dobu letu. Vůbec se nedivím tomu, že se této destinaci přezdívá Karibik Středomoří. Letní dovolená na Sardinii je úžasný zážitek, na který […]

Číst více

dovolená v Turecku aneb hotel Sunmelia Beach Resort

Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více

Viadukt Millau

Viadukt Millau: Nejvyšší most Evropy stojí na jihu Francie

Technicky zaměřené jedince moc neláká romantika na pláži a místo ní se na cestách vydají obdivovat nějakou výjimečnou stavbu a třeba i hledat inspiraci. Někteří zavítají ke starým záhadným objektům, jako je Stonehenge a další. Tam se snaží přijít na kloub tomu, jak je naši předkové dokázali postavit pomocí primitivních nástrojů. Jiné naopak mnohem víc […]

Číst více