Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru

DestinaceMaroko

Už jste navštívili Maroko? Pak je na čase to změnit! A až tak učiníte, Essaouira by určitě neměla chybět ve vašem itineráři. Nachází se na pobřeží Atlantického oceánu a dlouhodobě se řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace afrického kontinentu. Není se čemu divit! Mísí se zde totiž hned několik kultur od starořímské, arabské a africké až po „moderní“ francouzskou.

Ve městě panuje pohodová atmosféra, která dává vzpomenout na dobu „hippies“. V uličkách místní opevněné mediny můžete bloudit klidně celý den, a přesto vás nepřestanou znovu a znovu udivovat. 

Ačkoli nemá Essaouira mnoho památek, díky své jedinečné atmosféře je perfektním místem pro strávení několika odpočinkových dnů v příjemně pomalém tempu. Zde je několik důvodů, proč Essaouiru navštívit a zažít Maroko trochu jinak.

Spatřete kozy „levitující“ v korunách arganových stromů

Když budete mít štěstí, tak cestou z Agadiru do Essaouiry uvidíte nejen spoustu velbloudů, oslíků, ale i legendární marocké „stromové kozy. Vskutku unikátní pohled na ně se vám naskytne jen v oblasti Sous v jihozápadním Maroku –⁠ jedině zde totiž rostou arganové stromy, na kterých se kozy s jedinečnou elegancí sobě vlastní pasou. Pochutnávají si na obalech ořechů argánie, jejich samotné jádro jim však paradoxně nechutná a vyplivují je na zem. Právě v jádrech se nacházejí mandličky, ze kterých se vyrábí známý arganový olej.

Nakupte si ručně vyráběné předměty od místních řemeslníků

Pokud máte v plánu si z Maroka odvézt něco opravdu vkusného, doporučujeme nakoupit právě v Essaouiře. Cenově zde vycházejí výrobky levněji než v Marrákeši a místní obchodníci jsou vlídnější. Trhy neboli souky se rozprostírají po celé medině a jsou rozděleny do několika částí –⁠ souk s čerstvými rybami, ovocem, výrobky pro domácnost a podobně. Najdete zde spoustu opravdu zajímavých a hlavně autentických předmětů. Pořídit si můžete ručně tkané koberce, malované talíře, sochy, šály přírodních barev a spoustu dalšího.

Užijte si s celou rodinou radovánky na pláži

Odpoledne je ideálním časem pro návštěvu essaouirské městské pláže. Stejně jako v Agadiru se tu setkáte s čilým ruchem –⁠ spousta lidí se zde věnuje vodním sportům, jako je surfování, windsurfing, či kitesurfing. Sladkou (nezaměnitelně marockou!) tečkou za vaším dnem pak může být mátový čaj, který si lze vychutnat v jedné z místních kaváren s výhledem na moře.

Pochutnejte si na mořských plodech

Pro milovníky mořských plodů je Essaouira rájem na zemi. Na rybím trhu, který se nachází v přístavu, si lze vybrat z širokého sortimentu čerstvě ulovených ryb a rovnou si je nechat na místě připravit –⁠ jak jinak než v marockém stylu!

Sledujte západ slunce z pevnosti Sqala du Port

Opevněné hradby staré mediny v Essaouiře sloužily k obraně města před mořskými nájezdníky. A stejně jako jim odolaly i zubu času a dodnes ohromují svou nedotčeností nejen turisty, ale také hollywoodské režiséry. Natáčely se zde například některé části populárního seriálu Hra o trůny

A právě tady, na hradbách pevnosti, doporučujeme zakončit vaši procházku po městě. Pohled z nich na zapadající slunce barvící město a oceán do ruda bude zcela jistě patřit k důležitým bodům vašeho marockého dobrodružství. Symfonie šumění oceánu, proudícího do skalních průrev, barev a jedinečné atmosféry tohoto místa vám zajistí vskutku nezapomenutelný zážitek.

Essaouira je zkrátka místem nekonečné pohody, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek orientální kultury, v tomto případě navíc okořeněné špetkou bohémství a modernity. Málokteré marocké město totiž dýchá tak klidnou atmosférou jako právě Essaouira. 

Pokud se rozhodnete navštívit Maroko s cestovní kanceláří Blue Style, můžete se sem vydat v rámci fakultativního výletu. A jestliže chcete tuto zemi poznat až do posledního zrnka písku, doporučujeme vám rovnou poznávací zájezd napříč Marokem. A pokud se do Maroka vydáte, proč se rovnou nevypravit i do Marrákeše

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy: Stromboli, Lipari, Vulcano

Experti na cestách: 34. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Bulharské léto plné festivalů

Bulharské léto plné festivalů. Na který vyrazíte?

Okořeňte svou dovolenou u Černého moře letním festivalem a oslavte bulharskou kulturu společně s místními. Tyto slavnosti se pravidelně konají v turisticky oblíbených místech po celém pobřeží a byla by vážně škoda, kdybyste je propásli. Nezmeškejte svou šanci a vydejte se s CK Blue Style na Balkánský poloostrov za zážitky. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 8. díl

Hlavním úkolem pořadu Experti na cestách informovat o aktuálním dění na trhu cestovního ruchu. Jaký je možný vývoj a dopad rusko-ukrajinského válečného konfliktu na odvětví cestování. Pozvaní přijal výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a provozní ředitel naší cestovní kanceláře Ondřej Rušikvas. Share Tweet Email

Číst více

5 důvodů, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu 

Výhod, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu je mnoho. Ať už se jedná o výhodné ceny, skvělé počasí nebo méně turistů. Proto pokud stále váháte, zda risknout dovču před létem, tak nám dovolte přesvědčit vás, že to určitě stojí za to!  Share Tweet Email

Číst více