Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Bájný ostrov Rhodos láká každoročně mnoho cestovatelů na překrásné pláže, průzračné moře a rozmanitou přírodu, ale i poutavé legendy z jeho dlouhé historie. Jedním z příběhy opředených míst je pozoruhodný klášter Tsambika.

Pokud patříte mezi milovníky historie nebo tajuplných míst, rozhodně si nenechte tuto jedinečnou památku utéct. Svůj výlet můžete navíc spojit s koupáním na nádherné pláži, která též nese jméno Tsambika.

 

 

Klášter Tsambika

Na východním pobřeží ostrova Rhodos se do výšky tyčí kopec, na jehož vrcholu se rozkládá bělostný klášter pocházející z 18. století. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších poutních míst na ostrově. Klášter je zasvěcen Panně Marii z Tsambiky a poskytuje dechberoucí výhled do okolí –⁠ hlavně na nádherné, zdánlivě nekonečné moře.

 

Do dvou třetin kopce lze vyjet autem, pak už musíte po svých po zpevněném strmém chodníku a schodech. Ke klášteru to trvá přibližně 15 minut a vhodná je určitě pevná obuv. Výstup však určitě stojí za to. Cestou dolů nebo nahoru se navíc můžete občerstvit v taverně Tsambikas nebo navštívit místní muzeum ležící na úpatí kopce.

 

 

Legenda o vzniku

Klášter Tsambika je známý jako poutní místo žen modlících se za narození dítěte a k jeho vzniku se váže několik legend. Asi nejznámější je ta o manželském páru, který se dlouho bez úspěchu snažil o početí potomka. Oba už ztratili všechny naděje, když jedné noci muž zahlédl tajemnou záři na kopci. Když světlo spatřil i následující dvě noci, rozhodl se k němu vypravit.

 

Na místě nalezl ikonu Panny Marie, začal se k ní modlit a prosit ji o vytoužené dítě. Slíbil, že pokud mu přání splní, postaví jí na kopci klášter. Když dorazil domů, jeho žena mu oznámila, že je těhotná. Narozenou dívku pojmenovali Tsambika – řecky záře. Muž na svůj slib nezapomněl a na kopci postavil kostel zasvěcený Panně Marii z Tsambiky, do kterého umístil její ikonu. 

 

Mezi obyvateli ostrova jsou jména Tsambika pro dívku a Tsambikos pro chlapce dodnes velmi oblíbená a ke klášteru míří ženy i páry modlící se za početí dítěte.

 

 

Pláž Tsambika

Zmíněný kopec s klášterem se tyčí nad zátokou Tsambika obehnanou skalisky. Právě díky nim je zde moře klidné a voda průzračná, takže koupání si tu mohou naplno užít i děti a senioři. Písek je jemný a vybízí k opalování i stavění hradů.

 

Velmi lákavé je také to, že se zde nachází řada skvělých restaurací a barů. Nechybí ani možnost zapůjčení vybavení pro vodní sporty. Můžete si tedy být jisti, že nudit se tady nebudete –⁠ ani ve dne, ani v noci. 

 

 

Tak co, nalákali jsme vás na návštěvu kláštera Tsambika i stejnojmenné pláže? A to není vše co Rhodos nabízí! Objevit jeho krásy s námi můžete během vaší dovolené na tomto malebném ostrově.


Tip na výlet na Mallorce: Dračí jeskyně

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Mohlo by vás zajímat

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více

Procházka dechberoucí Dubají

Procházka dechberoucí Dubají

Dubaj, druhý největší ze sedmi arabských emirátů ležící v jihovýchodní části Perského zálivu, je synonymem pro luxusní dovolenou plnou nej. Návštěvníky sem láká kromě jiného tropické počasí, krásné pláže, průzračně čisté moře a přepychové hotely. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]

Číst více