Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

DestinaceMarsa AlamTipy na výletyEgypt

Egyptská destinace Marsa Alam láká turisty na klidnou a komfortní dovolenou na pobřeží Rudého moře. Hojně sem míří také potápěči a milovníci šnorchlování, poněvadž korálové útesy se častokrát nalézají v těsné blízkosti pláže. Obdivovat lze rovněž pestrobarevné ryby a další mořské živočichy. Fajnšmekři se obvykle domluví s delegátem CK Blue Style a vydají se na půldenní organizovaný výlet do oblasti zvané Abu Dabbab.

Třicet kilometrů jižně od letoviska Port Ghalib a 38 kilometrů severně od města Marsa Alam leží písčitá pláž Abu Dabbab. Necelých 600 metrů od ní se v moři rozprostírá stejnojmenná potápěčská lokalita, kde kromě korálů a ryb spatříte vzácné velké želvy. A při troše štěstí také dugonga!

velbloud na pláži Abu Dabbab

Dugongy zajímají především kořínky

Dugong má přezdívku mořské prase nebo mořská kráva. Vzhledem k tomu, že obvykle měří 240 až 320 cm a váží téměř 200 kilogramů, budí respekt. Bát se ho však nemusíte – je plachý a neškodný! Nejí lidi, ale chaluhy a mořskou trávu. Miluje hlavně kořínky, které vyhrabává ze dna.

Na pastvu dugong vyráží v noci, jeho životní rytmus je synchronizován s přílivem. Jednou za dvě minuty se pravidelně vynořuje, aby se nadechnul. Nozdry na vrcholu dugongovy hlavy uzavírají záklopky. Ty mu umožňují nadechnout se, aniž by musel vynořit celé tělo.

dugong v lokalitě Abu Dabbab

A které druhy želv potkáte v lokalitě Abu Dabbab? Kriticky ohroženou karetu pravou, která je dlouhá přibližně metr a váží až 80 kilogramů. Ani ta vám neublíží. Naopak bude vděčná za to, když nebudete ubližovat vy jí. Můžete si ji prohlédnout zblízka, ale není vhodné se na ni vrhat a stresovat ji. Vyskytuje se tu i kareta obrovská. Jak napovídá název, je o něco delší a zároveň těžší.

kareta obrovská

Abu Dabbab ukrývá i trnuchy

Půldenní výlet do lokality Abu Dabbab v Egyptě je určen těm, co rádi šnorchlují, nebo to chtějí poprvé v životě zkusit. V ceně je zahrnut transfer a minerální voda, další podrobnosti vám sdělí delegát CK Blue Style přímo v Marsa Alam.

korálový útes v destinaci Marsa Alam

Pod hladinou možná uvidíte i trnuchu modroskvrnnou. Ani ta na vás nezaútočí, ale není radno se k ní přibližovat na těsnou vzdálenost. Když nabyde přesvědčení, že je v ohrožení, zabodne do útočníka svůj jedovatý osten a způsobí mu nepříjemné zranění.

trnucha modroskvrnná

Lehce autoritativním dojmem působí i ostnatec žlutoploutvý (Yellowmargin triggerfish), měřící až půl metru, zpravidla však méně. Poklidně plave a živí se drobnými mořskými živočichy, často také okusuje korály. Nepříjemná je pouze samice hlídající hnízdo. Napřímí hřbetní ploutev a dává každému najevo, že se má od ní a jejího hnízda držet dál. Pro člověka však není životu nebezpečná…

ostnatec žlutoploutvý

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

dovolená v Tunisku

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 22. díl

Jak si správně zabalit na dovolenou a na co si dát pozor, vám v dnešním díle Expertů na cestách poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. O své zvyky i zlozvyky v rámci balení se podělí také Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely Mirai. Dále se budeme společně s Lenkou Pátek věnovat tomu, co […]

Číst více

Irakli

Irakli: Skrytá pláž v Bulharsku, která vás dostane

Když se řekne Bulharsko, co si představíte? Některým z vás možná jako první vyběhne na mysli obrázek přeplněných pláží, na kterých leží hlava na hlavě. Pokud je to i váš případ, pak vám rádi ukážeme, že to nemusí být tak úplně pravda. Bulharské pobřeží má totiž nejednu schovanou pláž, o které málokdo ví. Ta úplně […]

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 9. díl

Spojené arabské emiráty patří mezi nejbohatší a nejmodernější státy světa. Většině lidí se při zmínce o nich vybaví hlavně Dubaj, tato okouzlující země však nabízí mnohem víc! Share Tweet Email

Číst více