Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

SardinieItálieTipy na výlety

Italský ostrov Sardinie je vyhledávaný zejména pro své úchvatné pláže a křišťálově čisté moře. Pokud se sem však rozhodnete vyrazit na dovolenou, tak vězte, že nabízí víc než to. Za prozkoumání stojí i jeho vnitrozemí, kde na vás dýchne bohatá historie Sardinie.

Sardinie je pokladnice plná zajímavých památek reprezentujících její pozoruhodnou historii a kulturu. Jedním z takových míst je bezpochyby i archeologický komplex Su Nuraxi di Barumini, jedno z nejzajímavějších nalezišť celé Evropy.

 

 

Pozůstatky nuragské civilizace

Sardinská krajina je známá výskytem nuragů, staveb s kruhovým půdorysem rozprostřených po celém ostrově, které zde postavila starobylá a tajemnem zahalená nuragská civilizace, jež obývala Sardinii ještě před jejím osídlením Římany. 

 

Ostrovu vládla přibližně mezi roky 1700 a 500 př. n. l. Vesnice Su Nuraxi, jejíž pozůstatky lze dnes nalézt nedaleko Barumini v provincii Medio Campidano v samotném srdci jižní Sardinie, byla vybudována někdy mezi 13. a 5. stoletím př. n. l. kolem velkého nuragu.

 

 

Co je to vlastně nurag

Jak už jsme zmínili, nurag je kuželovitá obranná stavba, podle níž se výše uvedená civilizace jmenuje a která byla pravděpodobně součástí starověkého systému opevnění. Zajímavé je, že tyto obranné věže jsou postavey pouze z balvanů bez jakéhokoliv pojiva a jinde než na Sardinii je nenajdete.

 

 

Třípatrový nurag je centrem komplexu, jenž tvoří celkem pět věží a chýše vesnice Su Nuraxi. Postaven byl pravděpodobně někdy mezi roky 1800 a 1500 př. n. l. a je považován za nejzachovalejší a největší ze všech na celém ostrově. K jeho objevení došlo náhodou v polovině 20. stoletím a hlavním archeologem byl Giovanni Lilliu, často považovaný za „otce sardinské archeologie“.

 

Další čtyři věže jsou orientovány přesně podle světových stran a vybudovány byly zhruba ve 13. století př. n. l. Všechny obranné stavby původně propojovaly terasy. Chýše byly postavené také z kamene. I dnes mezi nimi stále jedna vyniká , jedná se o tu největší, archeology často nazývanou „parlamentem“ či „sněmovní místnost“, neboť se v ní pravděpodobně jednalo o důležitých otázkách běhu vesnice.

 

 

Pradávná atmosféra i krásná krajina

Samotné archeologické naleziště je však jen jednou z atrakcí Barumini. Za vidění celkově stojí zdejší překrásná krajina. Oblast byla navíc roku 1997 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO a během její návštěvy pocítíte minimálně náznak atmosféry dávných dob, kdy bylo toto místo významným mocenským centrem.

 

Tak co, láká historie Sardinie i vás? Vyrazte se za ní podívat s námi!

Rilský klášter

Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

Mohlo by vás zajímat

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více

Cestovní adaptéry – kam si vzít jaký adaptér?

Jiný kraj, jiný mrav – tato krátká věta mnohdy bývá vůbec prvním impulsem, který nás vede k tomu, abychom opustili pohodlí svých domovů a pustili se do poznávání vzdálených zemí a lidí, kteří je obývají. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujeme Egypt

Egypt patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější turistické destinace a důvodů, proč tomu tak je, se dá najít opravdu nespočet. Tajemná historie sahající tisíce a tisíce let do minulosti se v současném Egyptě snoubí s komfortem moderních letovisek a průzračné vody Rudého moře lákají své návštěvníky na pestrý svět pod jejich hladinou. Je to právě variabilita zážitků, […]

Číst více