Když se řekne kebab nebo gyros, většina z nás si okamžitě představí šťavnaté maso, voňavé koření a hromadu čerstvé zeleniny zabalené do teplého chleba. Ale v čem se tyto dvě oblíbené pochoutky liší? A která je lepší? Pojďme se podívat na jejich původ, složení a hlavní rozdíly.
Turecko nebo Řecko?
Kebab má své kořeny v Turecku a jeho nejznámější varianta döner kebab se rozšířila po celém světě díky tureckým imigrantům. Naopak gyros pochází z Řecka a považuje se za řeckou variantu kebabu. Oba pokrmy mají společný základ v přípravě. Maso se griluje na svislém otočném grilu a postupně se z něj odřezávají plátky, které se podávají v chlebu, tortille nebo na talíři.
Gyros nebo kebab? Vždyť je to to samé jídlo!
Ať už tomu věříte nebo ne, tak se rozhodně nejedná o stejný pokrm. Zásadní rozdíl je totiž v mase a koření. A vlastně i ve způsobu podávání.
Kebab se obvykle připravuje z hovězího, telecího nebo jehněčího masa, případně jejich kombinace. Oblíbená je i kuřecí verze. Ta ovšem není původní. Koření, které se do masa přidává je velmi intenzivní a zahrnuje římský kmín, koriandr, skořici nebo papriku.
Gyros se nejčastěji dělá z vepřového nebo kuřecího masa a koření je typicky středomořské. Oregano, tymián, česnek a citronová šťáva mu dodávají typickou řeckou svěží chuť.
Gyros a pita nebo kebab dürüm?
Kebab se tradičně podává v tureckém pita chlebu (ten je známý jako döner) nebo jako dürüm (tenká tortilla), doplněný zeleninou a omáčkami – často jogurtovou, česnekovou a odvážlivci ho doplňují i ostrou harissou. Což je pasta z chilli papriček.
Gyros se podává v řecké pitě, která je nadýchanější, a obvykle obsahuje všemi oblíbené tzatziki (jogurt s okurkou a česnekem), rajčata, cibuli a hranolky, které jsou přímo uvnitř.
…a kdo tedy vyhrává?
Vybrat jednoznačného vítěze je nemožné – záleží na vaší chuti! Pokud máte rádi bohatší kořeněnou chuť a nevadí vám tradiční varianta s jehněčím masem, sáhněte po kebabu. Pokud preferujete svěžejší variantu s vepřovým a lahodným tzatziki, tak řecký gyros je jasná volba. Ať už si vyberete cokoli, jedno je jisté – obě varianty jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři.
A jaký je váš favorit? Nebylo by skvělé vydat se přímo do destinací, kde tyto pokrmy vznikly, a porovnat jejich originální chutě na místě? Ideální volbou je řecký ostrov Kos nebo turecké letovisko Bodrum – leží tak blízko sebe, že je dělí jen krátká plavba. Během jediného dne si tak můžete dát k obědu kebab a k večeři gyros. Nebo klidně naopak. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Gjirokaster: Albánské město upoutá hradem i osmanskými domy
Letní dovolená v Albánii nemusí být jenom o koupání, opalování a nákupech v blízkosti hotelu. Tato balkánská země ukrývá nádhernou přírodu a několik atraktivních historických měst, kam lze vyrazit na výlet. Jedním z nejkrásnějších je Gjirokaster, rozkládající se v jižní Albánii, 20 km od hranic s Řeckem. Má přezdívku Město kamene a figuruje na seznamu […]
93. díl – Omán
Ve speciálním dílu Blue Style Experti na cestách vás zavedeme do Ománu, země, kde se snoubí historie s moderním komfortem. Objevíme autentickou arabskou kulturu, tradiční pokrmy i řemeslnou výrobu proslulých parfémů. Podíváme se do starobylých pevností, pouštních oblastí i do pohoří Jebel Akhdar. Ukážeme vám luxusní resorty, ale i tradiční vesnice s kamennými domy. Nezapomeneme […]
Filerimos: Pahorek na ostrově Rhodos ukrývá klášter i antické ruiny
Chcete dovolenou na řeckém ostrově Rhodos spojit se zajímavým výletem? Máme pro vás nevšední tip! Přibližně 12 km od hlavního města, 6 km od letoviska Ialyssos – Ixia a 18 km od Faliraki je vzdálen Filerimos. Na tomto 267 metrů vysokém kopci stojí stejnojmenný klášter, obklopený borovými a cypřišovými háji. Share Tweet Email






