Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

DestinaceŘeckoChutě světaTureckoItálieEgyptSpojené arabské emiráty

Káva rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, její konzumace má dlouhou historii a příprava této lahodné pochutiny se v průběhu let vyvíjela a měnila. Dá se udělat na mnoho způsobů a různé kultury ji připravují rozdílně. Pojďte se s námi podívat, na jakou kávu se můžete těšit na své dovolené v zahraničí.

Neumíte si ani vy svůj den představit bez šálku vonící kávy? Nemusíte! I na dovolené si můžete dopřát svůj oblíbený nápoj, a to v pro nás běžných i ojedinělých variantách.

 

Italské espresso

A začneme hned u nás v Evropě. Zemí zaslíbenou milovníkům kávy je nepochybně Itálie. Mezi zdejší nejoblíbenější formy patří jednoznačně espresso, které Italové popíjejí kdykoliv během dne. Když si v restauraci objednáte jednoduše „kávu“, donesou vám právě tuto variantu.

Na své si ovšem přijdou i milovníci kávových nápojů s mlékem, jako je například café latte nebo cappuccino, o kterém se traduje, že je v Itálii nejlepší na světě. Káva s mlékem se však podává většinou jen během dopoledne ke snídani, takže se vám může stát, že v méně turistických oblastech si svou oblíbenou variantu s našlehaným mlékem odpoledne nedáte.

Káva je s italskou kulturou pevně spjata. První parní stroj na přípravu kávy vznikl sice v Německu, ale další vývoj už měli ve svých rukách hlavně Italové. Prvním z nich byl Angelo Moriondo, který přišel se strojem, jenž dokázal naráz připravit až padesát porcí kávy. Z jeho principů vyšel Luigi Bezzera a spolu s Desideriem Pavonim představili světu svůj nejnovější stroj na milánské mezinárodní výstavě v roce 1906. Opravdový převrat však přišel v roce 1947, tehdy Achille Gaggia představil kávovar na první opravdové espresso!

 

Řecké frappé

A v Evropě ještě zůstaneme. Mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace rozhodně patří prosluněné Řecko a jeho ostrovy. A na jaké kávě si tady můžete pochutnat? Variant je několik… Řecká káva je obdobou turecké, o které si povíme níže. Lze si ji objednat opravdu sladkou (glyko), středně sladkou (metrio) nebo bez cukru (sketo).

Typickou kávovou specialitou pro tuto zemi je však frappé, které má dnes už mnoho podob a variant příprav. Základ je však většinou stejný –⁠ připravuje se z instantní neboli rozpustné kávy (Nescafé), studené vody a kostek ledu. Vše se společně vyšlehá a nalije do vysoké sklenice s brčkem a dalšími kostkami ledu, aby vás nápoj v letních dnech opravdu ochladil. Pak už si jen můžete vychutnávat svou kávu a užívat si výhled na moře.

Do přípravy frappé lze samozřejmě dle preferencí zahrnout i další ingredience, jako je například mléko, cukr, zmrzlina, šlehačka, skořice, kakao, ochucené sirupy a podobně. Záleží jen na vás, případně na nabídce kavárny.

A jak frappé vzniklo? Káva tohoto typu se začala objevovat už v 19. století, ale opravdové frappé tak, jak ho známe dnes, vzniklo pravděpodobně až v roce 1957, a to možná naprostou náhodou. Na mezinárodním veletrhu v Soluni představovala firma Nestlé ve zmíněném roce nový nápoj určený dětem –⁠ mléko s čokoládou vyšlehané do pěny. Zaměstnanec firmy dostal během přestávky chuť na kávu, bohužel však zjistil, že nemá k dispozici horkou vodu, a tak smíchal v šejkru instantní kávu, studenou vodu a kostky ledu. A frappé bylo na světě!

Nejste příznivci instantní kávy? Nevadí! Ledovou kávu totiž v Řecku připravují i z espressa. Tento typ oblíbeného nápoje nese většinou označení espresso freddo, caffé freddo či frappé freddo. Mléčnou variantou je potom cappuccino freddo. Obě zmíněné kávy se většinou připravují z dvojitého espressa.

Turecká káva

Pojďme se posunout kousek dál. Turecko je zemí ležící na pomezí dvou kontinentů a svým návštěvníkům nabízí vše od zajímavých historických památek přes úchvatné přírodní scenérie až po výtečnou gastronomii. I zde je příprava a konzumace kávy významnou součástí kultury. Primární funkcí však není povzbuzení organismu, podávání kávy je zde spíše společenskou událostí a někdy je dokonce spjato s různými rituály.

V České republice dobře známá „turecká káva“ či „turek“ nemá nic společného s přípravou tohoto nápoje v Turecku. Kahve (turecky káva) se zde připravuje z jemně mletých zrn, prášek z nich se nasype do měděné konvice či džezvy, zalije se studenou vodou a nechá se třikrát dojít kousek pod bod varu na mírném ohni či horkém písku. Poté se nalije do malých hrnečků a nechá se chvili odstát, aby se káva usadila.

Objednat si ji můžete bez cukru (sade), jemně slazenou (orta), nebo hodně sladkou (sekerli). Cukr se do kávy přidává většinou už v průběhu vaření, ne až po naservírování, proto je potřeba říct předem, jakou variantu si přejete. Někdy může být do kávy přidán i kardamon či jiné koření. Skvělou volbou je objednat si k nápoji ještě některou z tureckých sladkostí, jako je například baklava, lokum či chalva.

Arabská káva

V arabských zemích je pití kávy podobně jako v Turecku většinou společenskou událostí. Také příprava je v podstatě stejná –⁠ nechá se třikrát vzkypět v kovové konvici či džezvě a servíruje se černá a silná v malých šálcích. 

Někdy se do kávy přidává skořice, hřebíček, muškátový oříšek či již zmíněný kardamom, což je typické zejména pro Egypt. Pokud si v zemi faraonů budete chtít objednat silnou sladkou kávu, zvolte typ zvaný zjada. Mazbut pak označuje středně silnou a méně sladkou variantu a sadeh je hořká káva bez cukru. 

Sladkost připravovaného nápoje však někdy záleží i na situaci. Například na pohřbu se popíjí káva hořká, neboť značí smutek, naopak na svatbě do ní bývá přidáván cukr a často se k ní podávají ještě různé sladké dobroty. 

Skvělou arabskou kávu si můžete dát také například ve Spojených arabských emirátech. Pokud dáváte přednost spíše klasickému cappuccinu, ale stojíte o luxusní zážitek, v Abu Dhabi vám v kavárně Le Café v hotelu Emirates Palace rádi připraví váš oblíbený nápoj posypaný namísto skořicí dvaceti čtyř karátovým zlatem.

Zajímavým zážitkem může být rovněž návštěva beduínské vesnice v poušti a sledování přípravy kávy místními obyvateli. Celý rituál většinou začíná upražením kávových zrn v dlouhé kovové naběračce, poté jsou zrna zchlazena a umleta v hmoždíři, následný postup už je stejný jako při přípravě turecké či arabské kávy. Malé šálky se nalévají přibližně do poloviny a celý proces pití kávy má svá pravidla. První kávu ochutnává většinou hostitel, nebo jeho nejstarší syn, aby dokázal, že nápoj není nijak závadný.

Tak co, už se těšíte na kávu během dovolené? 

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Turecku: 5 důvodů, proč navštívit Bodrum, perlu egejského pobřeží

Bodrum –⁠ 5 důvodů, proč navštívit perlu egejského pobřeží

Mohlo by vás zajímat

Port Ghalib

Klidná a zábavná dovolená v Port Ghalib

Egyptská Marsa Alam, jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací, nabízí spoustu krásných letovisek. Jedním z nich je i malebný Port Ghalib s krásnou promenádou, písčitými plážemi a průzračným Rudým mořem. Share Tweet Email

Číst více

Katar

Katar: Země, kde si zloději nedovolí krást

Je ironií osudu, že o nezávislém arabském emirátu Katar se většina našich obyvatel dozvěděla až po soudní kauze prince Sáního, týkající se jeho slabosti pro mladičké dívenky, které si u nás kupoval jako housky na krámě… Share Tweet Email

Číst více

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

Číst více