Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

ThajskoReceptyChutě světa

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Co se masa týče – občas v ní plavou i kousky kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Rovněž se může stát, že se thajská polévka Tom Yum neboli Tom Yam (Goong znamená krevety) v restauraci jmenuje trochu jinak. Tom Yam Nam Sai je vyloženě vývar, Tom Yam Kathi obsahuje kokosové mléko, do polévky Tom Yam Pla se přidává ryba, do Tom Yam Kai pro změnu kuře a do Tom Yam Kha Mu vepřové maso. Ale to všechno poznáte, až budete cestovat po Thajsku. Mimochodem – už jste ochutnali originální thajské nudle Phad Thai?

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yum Kung

Thajská polévka pro 4 osoby (zjednodušený recept)

Baví vás vařit a chcete si připravit „českou verzi“ Tom Yum Goong? Thajská polévka přizpůsobená našim možnostem vyžaduje 7 dcl slabého rybího nebo zeleninového vývaru, 6 chlazených předvařených krevet, 4 dcl kokosového mléka, půl hrnku bambusových výhonků, 1 limetku, svazek čerstvého koriandru, 1 menší bílou cibuli, 4 kolečka kořene zázvoru, 2 stroužky česneku, 50 ml sójové omáčky, 1 dcl vody, 50 g hub shitake, 4 chilli papričky, 2 rajčata, 200 g rýžových nudlí, 1 lžíci oleje, sůl a pepř.

Příprava:

1/ Několik hodin před vařením naložíme houby shitake do sójové omáčky, zředěné vodou.

2/ V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek. Následně zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.

3/ Do vroucí polévky přidáme zázvor a chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť. Poté také bambusové výhonky a houby shitake, jež vyndáme z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.

4/ Přidáme na plátky nakrájená rajčata, šťávu z poloviny limety a zalijeme kokosovým mlékem. Opět necháme několik minut povařit.

5/ Nakonec vložíme krevety, dochutíme nasekaným koriandrem, solí, pepřem a případně chilli omáčkou.

6/ Thajská polévka Tom Yum Goong se podává s rýžovými nudlemi, uvařenými dle návodu, a srpkem limetky. Nezapomeňte na talířek, na který lze odkládat schránky krevet a také zázvor.

Přejeme dobrou chuť!

cassata

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

bob čorba

Mohlo by vás zajímat

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách se tentokrát spolu s Lenkou Pátek, obchodní ředitelkou CK Blue Style, věnovali exotické dovolené. O své zážitky z Austrálie se pak podělili herec a moderátor Snídaně s Novou Ondřej Havel a jeho přítelkyně Bára Dvorská. Dalším hostem pořadu byl Mudr. Lukáš Kohout z kliniky infekčních onemocnění a cestovní medicíny FN Motol, který […]

Číst více

Dovolená na Kapvedách

Dovolená na Kapverdách: 4 nejkrásnější pláže ostrova Sal

Průzračné vody Atlantiku odrážejí paprsky afrického slunce, které hřeje prakticky celý rok, a přívětivé úsměvy místních obyvatel vás doprovázejí na každém kroku. Takový je kapverdský ostrov Sal, který vás zahřeje na těle i na duši. Jeho snad největším lákadlem jsou ovšem zlatavé pláže s tím nejjemnějším pískem. Pojďme se společně podívat na ty nejkrásnější pláže […]

Číst více