Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.
Co se masa týče – občas v ní plavou i kousky kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Rovněž se může stát, že se thajská polévka Tom Yum neboli Tom Yam (Goong znamená krevety) v restauraci jmenuje trochu jinak. Tom Yam Nam Sai je vyloženě vývar, Tom Yam Kathi obsahuje kokosové mléko, do polévky Tom Yam Pla se přidává ryba, do Tom Yam Kai pro změnu kuře a do Tom Yam Kha Mu vepřové maso. Ale to všechno poznáte, až budete cestovat po Thajsku. Mimochodem – už jste ochutnali originální thajské nudle Phad Thai?
Thajská polévka pro 4 osoby (zjednodušený recept)
Baví vás vařit a chcete si připravit „českou verzi“ Tom Yum Goong? Thajská polévka přizpůsobená našim možnostem vyžaduje 7 dcl slabého rybího nebo zeleninového vývaru, 6 chlazených předvařených krevet, 4 dcl kokosového mléka, půl hrnku bambusových výhonků, 1 limetku, svazek čerstvého koriandru, 1 menší bílou cibuli, 4 kolečka kořene zázvoru, 2 stroužky česneku, 50 ml sójové omáčky, 1 dcl vody, 50 g hub shitake, 4 chilli papričky, 2 rajčata, 200 g rýžových nudlí, 1 lžíci oleje, sůl a pepř.
Příprava:
1/ Několik hodin před vařením naložíme houby shitake do sójové omáčky, zředěné vodou.
2/ V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek. Následně zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.
3/ Do vroucí polévky přidáme zázvor a chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť. Poté také bambusové výhonky a houby shitake, jež vyndáme z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.
4/ Přidáme na plátky nakrájená rajčata, šťávu z poloviny limety a zalijeme kokosovým mlékem. Opět necháme několik minut povařit.
5/ Nakonec vložíme krevety, dochutíme nasekaným koriandrem, solí, pepřem a případně chilli omáčkou.
6/ Thajská polévka Tom Yum Goong se podává s rýžovými nudlemi, uvařenými dle návodu, a srpkem limetky. Nezapomeňte na talířek, na který lze odkládat schránky krevet a také zázvor.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Djerba: Prodlužte si léto na plážích plných pohody!
Přestože léto pomalu končí, tak vy se určitě nemusíte letních a teplých dnů vzdát. Vyrazte s CK Blue Style na tuniský ostrov Djerba a užijte si slunečních paprsků na místních malebných plážích i v září! Share Tweet Email

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží na Severním Kypru
Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká především na své nádherné písčité pláže. A v jeho severní části najdete jak ty s vybaveným zázemím, kde vám určitě nebude nic chybět, tak ty, kterých se civilizace zatím téměř nedotkla a panuje na nich ničím nerušený klid. Pojďte s námi objevit ty nejkrásnější pláže Severního […]

Fotoreportáž: Vojenský hřbitov u letoviska Maleme na ostrově Kréta
Zdaleka ne každý hřbitov působí ponurým dojmem. Pokud budete trávit dovolenou na řeckém ostrově Kréta, konkrétně v regionu Chania, můžete si udělat zajímavý výlet. Na kopci nad letoviskem Maleme se nachází nevšední vojenský hřbitov (Maleme German Military Cemetery) skýtající nádherný výhled na pobřeží. Uvidíte odsud také sousední letovisko Tavronitis. Share Tweet Email