Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

DestinaceSharm El SheikhHurghadaMarsa AlamEgypt

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých míst. Potápění a šnorchlování v Egyptě je však zážitek, který by si žádný cestovatel neměl nechat ujít!

Ano, Egypt je skutečným potápěčským rájem a mezi vyhledávaná letoviska nabízející skvělé podmínky pro tento vodní sport patří například Marsa Alam a Sharm El Sheikh, ale ani populární Hurghada nezůstává stranou. Stále váháte? Přečtěte si tedy deset důvodů, které jsme pro vás připravili, proč byste dovolenou v Egyptě neměli vynechat. 

1) Svět plný barev

Prvním důvodem je už zmíněný pestrý podmořský život. Nemusíte se jet potápět na volné moře, abyste viděli korálové útesy a hejna pestrobarevných rybiček. Na mnoha místech můžete krásy moře spatřit už pár metrů od pláže. I děti se tak mohou vydovádět ve vodě a dozvědět se něco o mořském světě. 

Pokud se přesto rozhodnete jet potápět, máte možnost absolvovat rychlokurz u některé z potápěčských škol sídlících přímo v hotelu anebo na pláži. Určitě to stojí za to, protože Rudé moře není jen domovem asi 1200 druhů ryb, ale spatřit zde můžete i mořské želvy, rejnoky nebo dokonce delfíny. A pokud jste zkušeným milovníkem potápění, jistě nevynechejte ponor k některému z vraků lodí, které se v Rudém moři nachází.

2) Voda jako zrcadlo

Další nezpochybnitelnou výhodou je čistota Rudého moře. Ač název říká, že by mělo mít červenou barvu, moře v Egyptě je blankytně modré a průzračné. Ve skutečnosti to je jedno z nejčistších moří na světě. Zkrátka ideální prostředí pro potápění a šnorchlování!

3) Teplo po celý rok

A to není jediným „nej“ egyptského korálového moře, dalším plusem je jeho příjemná teplota. Průměr činí 20 °C až 26 °C, což je ideální pro plavání, šnorchlování, potápění, ale třeba i surfování nebo windsurfing. 

Dovolenou vám jistě nezkazí ani počasí, ať už pojedete kdykoliv v průběhu roku. V Egyptě jsou jen tři roční období – první a druhé léto a velice mírná zima. Teploty se tak i v nejchladnějších měsících pochybují mezi 15 °C a 20 °C.

4) Pláže jako z pohádky

Slunečné dny si samozřejmě nebudete užívat jen ve vodě. Odpočinek a krásné opálení vám poskytnou čisté písečné pláže. Lehátka a slunečníky bývají pro hosty většinou zdarma. Nemusíte se bát ani toho, že tu bude hlava na hlavě, z hlediska rozlehlosti pláží se i v hlavní sezóně lidé rozprostřou a díky tomu jistě najdete místo s dostatkem prostoru okolo. Jemný písek je tu vhodný jak pro pohodlné válení a opalování, tak pro děti, které ho velice rády využijí ke stavbě svých hradů a pevností.

5) Přepychové hotely s prvotřídními službami

Podstatný je určitě také výběr hotelu, protože i v jeho prostorách strávíte nějaký čas. Pokud jste přijeli do Egypta primárně za jeho podmořským světem, je dobrá zvolit hotel, který se na potápění a šnorchlování specializuje a nachází se poblíž míst ideálních k této činnosti, například Gorgonia Beach v Marsa Alam. Egypťané turismem žijí, takže na své pohostinnosti a komfortu hostů nijak nešetří. Luxusní hotelové komplexy připomínají krásné paláce. Navíc k dispozici často mívají venkovní bazény a sportoviště, wellness, fitness, šipky a kulečník. O zábavu ani odpočinek tedy určitě nebude nouze.

6) Zábavné animační programy

Pokud jedete na dovolenou s dětmi a chcete si užít třeba romantický večer ve dvou, zajít si na masáž nebo vyrazit sami do města, jistě uvítáte bohatou nabídku animačních programů pro děti, kde se o ně postarají česky mluvící animátoři. Program bývá velice pestrý a občas si děti odnesou i něco na památku.

7) Dobrodružné výpravy za historií

V Egyptě si můžete být jisti, že ani pokud zrovna nebudete proplouvat mezi hejny ryb a korálovými útesy, nudit se určitě nebudete. Mimo váš hotel a pláž můžete také vyrazit objevovat egyptskou kulturu, která je díky daleko sahající historii velice bohatá. Oblíbená je určitě plavba po Nilu. Navštívit můžete samozřejmě známé památky jako pyramidy a sfingu v Gíze, Luxor, Chrámový komplex v Karnaku, Údolí králů nebo Násirovo jezero. 

Dobrodružným zážitkem může být výprava do pouště, ale i na místní trhy, kde po smlouvání, které je tu zvykem, pořídíte dárky pro sebe i pro vaše blízké za příznivé ceny. Pro děti se pak může nezapomenutelnou vzpomínkou stát jízda na velbloudovi. 

8) Lahodné pokrmy

V průběhu náročného dne stráveného z velké části pod vodou je samozřejmě důležitý správný pitný režim a stravování. Egyptská kuchyně bývá opravdu výtečná, na své si tu přijdou jak milovníci masa, tak vegetariáni. Egypťané používají v jídlech hodně zeleniny a bylinek, takže není problém jíst zdravě. Nabídky hotelů jsou velmi pestré, ale bývají přizpůsobené i evropským hostům a jejich chutím. Proto pokud chcete poznat čistě egyptská jídla, vypravte se do nějaké z místních restaurací. Zajímavostí je, že Egypťané si dobrou chuť přejí až po jídle.

9) Cenově dostupná dovolená

Předposlední výhodou je, že exotická dovolená v Egyptě i se všemi extra výdaji za potápěčskou výstroj nemusí vyjít draho, jinými slovy ji lze ji pořídit za příznivou cenu. I proto mnoho Čechů jezdí každoročně právě sem.

10) Za pár hodin u moře

Poslední výhodou v našem seznamu, ale jistě ne co se Egypta týká, je dostupnost této země. Rudé moře je nám nejbližším korálovým mořem, i proto rozhodně stojí za návštěvu. Let většinou trvá jen pár hodin.

Tak co, vyrazíte na svou příští dovolenou do Egypta? U nás si můžete vybrat z několika oblíbených letovisek a mnoha hotelů prověřených po stránce kvality služeb. A můžeme vám slíbit, že na potápění a šnorchlování v Egyptě jen tak nezapomenete! 

Dovolená v Thajsku

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii!

Mohlo by vás zajímat

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

Číst více

Španělská šunka a jiné delikatesy

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Číst více

Lago Maggiore

Lago Maggiore: Malebné jezero obklíčené památkami

Cestování v jarních měsících je „výsadou“ seniorů a pěších turistů. Využívají jak příznivého počasí, kdy je už hlavně ve Středomoří teplo, ale ne vedro, i cen za ubytování, které jsou mimo sezónu výrazně nižší. Jedním z častých cílů je Itálie, jež má výhodu, že si lze takřka všude zpestřit túru návštěvou historické památky, na které […]

Číst více