Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

Chutě světaItálie

Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?

Frittata je tradiční italská specialita, zpravidla je zařazena v kategorii bezmasých jídel. Konkrétně se jedná o vaječnou omeletu plnou zeleniny a sýru. Na rozdíl od té francouzské je však důkladně propečená.

Podává se i studená

Základem italské frittaty, po níž rozhodně nepřiberete, jsou vajíčka. Nutno podotknout, že čerstvá, maximálně týden stará. Zkušené kuchařky vědí, že není třeba je důkladně vyšlehávat a že nejsou na škodu ani kousky žloutku.

Dobrá frittata se pozná podle toho, že je propečená i ve svém středu. Podává se teplá i studená. Někdo k ní s oblibou zakusuje pečivo, nejlépe však chutná samostatně. Možná jste se s ní už setkali i v Česku – v originálních italských restauracích u nás dobře vědí, jak ji správně připravit.

Frittata Itálie

Frittata chutná všude trochu jinak

Recept na přípravu frittaty není striktní, tudíž je vhodné – v průběhu dovolené v Itálii – ochutnat tento národní pokrm hned v několika restauracích či pizzeriích. V každém gastronomickém zařízení chutná trochu jinak, a tak alespoň zhodnotíte, kde vám šmakuje nejlépe.

Mezi přísadami, které Italové používají, nejčastěji figurují sýry, zelenina a těstoviny. A občas i maso. Doba tepelné přípravy čerstvé frittaty činí přibližně deset, někdy až 15 minut. Pokud vám ji v restauraci naservírují během čtyř minut od objednání, je tato omeleta s největší pravděpodobností pouze ohřátá v mikrovlnné troubě! A to zkrátka a dobře není ono…

Dovolená v Itálii

Obdobu frittaty můžeme vyzkoušet také v jiných zemích. Zatímco na Istrii mají fritaju, na Středním východě pro změnu eggah a kuku. Poslední zmíněná specialita však obsahuje menší podíl vajec a místo sýru se do ní přidává speciální koření. Zajímavostí je, že se i podstatně déle připravuje – a to přibližně 45 minut.

Ať už pokrm frittata ochutnáte kdekoliv, přejeme vám dobrou chuť!

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Mohlo by vás zajímat

Filmová místa

Tunisko, Maroko, Řecko… Kde se natáčely slavné filmy a seriály?

Patříte mezi filmové a seriálové nadšence, kteří rádi navštěvují místa z oblíbených snímků? Tak je tenhle článek přesně pro vás! Vydejte se s námi do míst, kde se natáčely slavné filmy a seriály! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách - 11. díl

Experti na cestách: 11. díl

I k něčemu tak příjemnému, jako je opalování se na prosluněné pláži, je nutné přistupovat zodpovědně. Nám jako cestovní kanceláři záleží na tom, aby vaše vytoužená dovolená byla bezstarostná po všech stránkách, a proto doporučujeme dodržovat zásady zdravého opalování. Jaké to jsou a čemu je dobré se naopak vyvarovat? Odpovědi se dozvíte v první části […]

Číst více

Benitses

Benitses: Letovisko na ostrově Korfu leží poblíž zámku Achilleion

Pouhé dva kilometry od zámečku Achilleion, kde trávila volné chvíle rakouská císařovna Alžběta Bavorská řečená Sisi, se rozprostírá klidné a příjemné letovisko Benitses. Je součástí východního pobřeží řeckého ostrova Korfu, ležícího v Jónském moři. Při dobré viditelnosti lze odsud dohlédnout až do Albánie. Kromě hotelů vás tady čeká dlouhá písčito-oblázková pláž, útulné kavárny a taverny, […]

Číst více