Bylinky z celého světa: Cizokrajné chutě a vůně pro zdraví

Chutě světa

Bylinky a léčivé rostliny jsou odpradávna neodmyslitelnou součástí lidového léčitelství. Jejich významný vliv na lidské zdraví se přenáší z generace na generaci a v dnešní době stále více lidí hledá alternativní přístupy k udržení a zlepšení svého fyzického i psychického stavu bez chemických léků. A proto vám dnes přinášíme fascinující svět léčivých rostlinek, se kterými se můžete setkat na svých cestách, a to nejen v zahraničí. Pojďte s námi objevit bylinky z celého světa a jejich fascinující svět!

Bazalka pravá

Kdo by neznal bazalku, bylinku, jejíž nezaměnitelnou vůni má snad každý rád. Jakmile si k ní přivoníte, tak musíte mít pocit nekonečného italského léta s pořádnou porcí těstovin s rajčatovou omáčkou. Ještě pár lístků bazalky, kapek oliváče a dokonalost je na světě. Perfetto! Největší produkce bazalky je v Indii, Thajsku a samozřejmě v Itálii. 

Nicméně věděli jste, že bazalka je původem z Asie? A má kromě své skvělé chuti také blahodárný vliv na naše zdraví? Například posiluje a povzbuzuje žaludeční činnost, tudíž když to s těmi těstovinami trochu přeženete, tak s pořádnou kupou bazalky navrch nemusíte mít z nějakého břichabolu strach! Asi se hodí podotknout, že vzhledem k tomu tu chuť k jídlu i povzbuzuje… A ještě navíc zklidňuje nervovou soustavu. 

Levandule

Vůni levandule a její charakteristickou fialovou barvu nalezneme v mnoha domácnostech a je jedno, jestli jako voňavý polštářek ve skříni proti molům, nebo ve formě mýdel a svíček všech tvarů. Dá se říct, že patří mezi ty nejznámější bylinky celého světa. Motiv této krásné bylinky nás jako lidstvo pravděpodobně nikdy neomrzí! A my se vůbec nedivíme, protože tato celosvětově oblíbená květina není jen hezky voňavá, ale může nám i velice dobře pomoci od stresu. Proto se hojně využívá v aromaterapiích a pro podporu klidného spánku. Nesmíme však opomenout zmínit i její antiseptické neboli dezinfekční vlastnosti. 

Když se někoho zeptáte, kde levandule roste, tak vám pravděpodobně odpoví „ve Francii“, ovšem věděli jste, že se ve velkém pěstuje také v Bulharsku 

Myrta

Symbol mládí, krásy a manželství. Známe jí především jako ratolest, kterou si připínáme na oděv při svatbách. Co se ale za touto rostlinkou skrývá? Není to jen okrasa, má totiž také výrazný vliv na lidské zdraví. Roste především ve Středomoří a možná, že jste si jí na svých cestách, například po Řecku, ani nevšimli. Je však běžným prvkem v krajině a naleznete ji rovněž v zahradách nebo v parcích. 

Vyrábí se z ní nejen mýdla, ale i marmelády, ochucená sůl či nápoje. Její příjemná vůně rozhodně nikoho neurazí, zároveň nám však může zdravotně pomoci. Éterické oleje z myrty se používají k léčbě respiračních problémů, což především v aktuálním období může být velmi přínosné! Vitamíny a antioxidanty zase podporují imunitu a chrání naše tělo. 

Hojník horský

Řecký horský čaj neboli hojník horský. Hojivá bylina, z níž se louhuje nápoj, který je chutný, ale hlavně léčivý! Pije se již od starověku, horký i studený, a dodá vašemu organismu plno významných prvků. Jak už jeho název vypovídá, roste v horských oblastech a na Krétě má dokonce svůj endemický druh!  

Kudy teče, tam léčí… Posiluje imunitní systém, pomáhá při nachlazení, a dokonce má blahodárné účinky proti Alzheimerově chorobě. I v případě vysokého krevního tlaku vám tato bylinka dokáže pomoct. A stejně jako bazalka je výborná rovněž na zažívání.  

Výčet využití hojníku v rámci zdraví je opravdu rozsáhlý a všechno by se nám sem asi nevešlo. Odvar z této byliny zkrátka musíte vyzkoušet. Ale prosíme vás, když na něj při svých cestách narazíte, netrhejte jej a nechte ho růst. Jeho výskyt v přírodě se právě kvůli rostoucí popularitě rapidně zmenšuje. 

Vavřín

Alias bobkový list. Není jen aromatickým kulinářským kořením, svůj původ má v zemích u Středozemního moře, kde je jeho historie opravdu bohatá. Staří Řekové jej považovali za rostlinu boha Apollóna a významné řecké osobnosti známe zobrazeny téměř vždy s vavřínovým věncem kolem hlavy. Nicméně bobkový list má i úžasný vliv na naše zdraví. A to málokdo ví!  

V současnosti jej však užíváme v podstatě jen jako obyčejné koření, což je škoda, protože má pozitivní účinky na podporu trávení a zmírnění zažívacích potíží. Podporuje také imunitní systém a pomáhá například i proti cukrovce!  

Věděli jste, že při potížích se spánkem si stačí dát pár lístků pod polštář a budete spát jako miminko? A když nějaký ten lísteček „zapomenete“ ve skříni, tak ji rozhodně nenavštíví moli? Vyrobit z něj můžete i sirup proti kašli nebo odvar pro odstranění soli z těla! Hojně se pěstuje v již zmíněném Středomoří, zejména v Řecku, ale také v Itálii nebo ve Španělsku. 

Tak co, vzpomenete si na úžasné bylinky z celého světa, až budete příště vařit, či se procházet trhem s voňavým kořením? 


Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Alkohol v jednotlivých destinacích

Mohlo by vás zajímat

Ajman Museum

Ajman Museum zachycuje tradiční životní styl v nejmenším emirátu

Dovolená ve Spojených arabských emirátech nemusí být pouze o luxusních hotelech, nádherných plážích, jedinečných nákupech a výletech do hor či pouště. Lze obdivovat moderní světové unikáty postavené v posledních letech, nebo naopak historické památky pocházející z dob dávno minulých. Jedna z nejnavštěvovanějších pamětihodností se nalézá v nejmenším emirátu Ajman. Řeč je o pevnosti z 18. […]

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

dovolená v Turecku aneb hotel Sunmelia Beach Resort

Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více