Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Chutě světa

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská šunka jamon serrano a jamon iberrico!

Co se vám vybaví, když se řekne Mallorca? Směřují vaše první myšlenky k úchvatné španělské historii, která se podepsala na nezaměnitelném šarmu Palmy a dalších měst? Nebo vaše mysl zamíří rovnou na jednu z jejích dechberoucích pláží, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v celé Evropě? Anebo na Mallorcu a španělskou kulturu vůbec jdete takříkajíc “z kuchyně” a jako první vám vytane vynikající víno, stoly prohýbající se pod horami tortill, paellas, churros a nejrůznějších tapas všemožných barev, tvarů a chutí?

A jsou to právě vybrané delikatesy mallorské kuchyně, na které se v tomto článku podrobněji zaměříme. V následujících řádcích se seznámíme s dobrotami, které nás čekají na stolech restaurací tohoto ostrova. Už se vám sbíhají sliny?


Arrós Brut

Poněkud nevábný doslovný překlad by zněl “špinavá rýže”, ale nenechte se odradit – tento pokrm je opravdová delikatesa! Hlavní surovinou je rýže připravovaná v hliněném hrnci spolu s masem, neodmyslitelnými klobásami, zeleninou, kořením a houbami – suroviny se však mohou lišit v závislosti na ročním období, ve kterém si na Arrós Brut budete chtít pochutnat. Při vaření rýže získá tmavší odstín, čímž vám odpovídáme na vaši nevyřčenou otázku, jak si pochutina získala své zvláštní jméno.

Frito mallorquin

Říká se, že tento pokrm existuje již od 15. století, což by z něj činilo nejstarší recept z celé ostrovní kuchyně. Jedná se o pochoutku z jehněčího nebo vepřového masa, jater, zeleniny a brambor. Bývá dochucena fenyklem, česnekem, cibulí a pepřem a pomalu restovaná na pánvi představuje jednu z charakteristických chutí ostrova, kterou byste si určitě neměli nechat ujít.

ostrov - moře - hory
 
Coca Mallorquina

Tradiční mallorský pokrm, který na první pohled může připomínat pizzu (ale Mallorčanům to raději neříkejte, nemají toto srovnání příliš v lásce). Stejně jako u ní však spočívá jeho dokonalost právě v jednoduchosti – na chlebové těsto je navrstvena čerstvá sezónní zelenina a vše je pak pečeno v troubě. Výsledkem je populární svačinka, kterou seženete v každé ostrovní “panaderii” – pekárně.

Tapas

Pravděpodobně to první, co mnohé z nás napadne, když se řekne španělská kuchyně. Pro ty, kteří ještě neměli tu čest – jedná se o malé porce prakticky jakýchkoli dobrot, většinou servírovaných doprostřed stolu, aby je spolustolující mohli společně ochutnávat a sdílet chuťový zážitek z nich. Jméno tapas pochází ze španělského slova “tapar”, které znamená “pokrýt”. Ve středověku totiž návštěvníci hospod zakrývali své sklenice plátkem chleba se šunkou tak, aby jim do jejich nápojů nelétaly mouchy a – jak se říká – zbytek je historie. Typickými tapas bývají olivy, různě ochucené masové kuličky, ančovičky, kalamárové kroužky, klobásky, typický salám chorizo, krevety a samozřejmě různé druhy sýrů.

Jamon serrano a jamon iberrico

Speciální zmínku si zaslouží tradiční sušená šunka, bez které by žádný španělský ani mallorský jídelní stůl nemohl být kompletní. Jamón Ibérico představuje jedinečnou pochoutku oceňovanou gurmány po celém světě.  Jamón ibérico je vyráběn ze speciální rasy černých prasat iberských, jamón serrano je pak sušená šunka z bílého prasete. Serrano se tak dá přirovnat například k známým italským prosciutto crudo. Jamón ibérico je potom zcela unikátní šunkou, která je jedinečným originálem v měřítku celého světa. Zajímavostí je, že profesionální kráječi jamonu zvaní cortadoři jsou ve Španělsku uznávanými osobnostmi a jejich služby jsou velmi ceněné.

Cocarrois

Možná jste slyšeli o empanadas, španělských, většinou masem plněných pšeničných kapsách, které jsou populární nejen ve Španělsku, ale i na obou amerických kontinentech. Mallorské verzi se říká cocarrios a namísto masa se pro náplň tradičně používá směs zeleniny a možná trochu překvapivě rozinek a piniových oříšků.

Butifarra

Jeden z charakteristických pokrmů celé katalánské kuchyně si našel svou cestu i na mallorské stoly. I v dnešní době se při jeho výrobě vychází z receptů dochovaných až z dob starého Říma, kde si již před tisícovkami let pochutnávali na klobásách botulu či lucanica. Vyrábí se v mnoha variantách po celém latinském světě – za všechny můžeme jmenovat černou butifarru (s přídavkem krve), syrovou (vhodnou ke grilování) nebo butifarra de huevo (s přidaným vejcem).

Mallorca a vůbec celé Španělsko se může pyšnit skutečně unikátní kuchyní, ve které se snoubí kulinářské prvky posbírané z celého latinského světa, ovšem vždy s důrazem na výrazný regionální charakter. Vyniká pestrostí a svým zaměřením přímo vybízí k tomu, aby byla sdílena – s přáteli, s rodinou, zkrátka se všemi, které máte rádi.

Tak pozvěte své milované, rozlijte do sklenek mallorské červené ze zdejších populárních odrůd, jako jsou callet, syrah nebo manto negro, nakrájejte si na dřevěné prkénko sýr, sušenou šunku a olivy a užijte si mallorský večer se vším všudy! Už cítíte, jak moc se vám po Mallorce ve skutečnosti stýská?

Dovolená v Turecku

Dovolená v Turecku: 3 pokrmy turecké kuchyně, které si zamilujete

Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

Káva napříč kulturami

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 49. díl

Experti na cestách: 49. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách bude First Minute dovolená. Podle čeho a jak si vybrat dovolenou s předstihem? Co za výhody a slevy lze získat? O to vše se s námi podělí obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Představí nám také novinky roku 2024 a oblíbený moderátor TV Nova Martin Pouva navíc […]

Číst více

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách - 3. díl

Experti na cestách: 3. díl

Očkování, téma, které rezonuje společností. Probereme ho společně s hostem Michalem Veberem z asociace cestovních kanceláří a seznámíme vás s výhodami nákupu dovolené v režimu First minute. Share Tweet Email

Číst více