Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceRady na cestuTurecko

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především Češi, pro které bude letošní dovolená v Turecku premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Turecku mnohem pohodovější.

moderní lanovka Alanya Teleferik

1/ Cestovní doklad

Vzhledem k ne zcela jednoznačným podmínkám ze strany Turecka Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje, aby čeští turisté měli cestovní pas platný minimálně 150 dnů ode dne vstupu na území Turecké republiky. Cestovní kanceláře zpravidla doporučují vycestovat s pasem platným alespoň 6 měsíců. Jestliže letíte na dovolenou nebo s CK Blue Style, vízum nepotřebujete.

Hotel Magic Life Belek

Dojde-li ke ztrátě či krádeži cestovního pasu, ihned kontaktujte delegáta CK Blue Style. Mimochodem – před každou cestou do zahraničí se doporučuje mít v zavazadle, v mobilním telefonu nebo v mailu kopii cestovního dokladu pro případ, že o něj přijdete. Ocení to na policii i na zastupitelském úřadě, kde vám vystaví náhradní cestovní doklad.

Hotel Royal Atlantis Beach

V rámci zkvalitňování služeb v provincii Antalya, kterou každoročně navštíví přes 200 000 českých občanů, zde vznikl pilotní projekt asistenční linky pro zahraniční turisty. V rámci celé provincie Antalya se dovoláte na číslo 179. Na něm 24 hodin denně poskytují pomoc zahraničním turistům a řeší jejich stížnosti. Tato služba funguje v anglickém, německém a ruském jazyce.

zahrada v hotelu Magic Life Belek

Velvyslanectví ČR v Ankaře

Kaptanpasa Sokak No. 15, G.O.P., 06700 Ankara

Tel: +90 312 405 69 65

Nouzová linka: +90 532 375 13 87

E-mail: ankara@embassy.mzv.cz

Web: www.mzv.cz/ankara

Provozní hodiny: pondělí–čtvrtek 9.00–16.00

velbloudi v Turecku

Generální konzulát v Istanbulu

Abdi Ipekci Cad. 71, Maçka, P.O.Box 35, 34367 Istanbul

Tel: +90 212 368 80 35

Nouzová linka:  +90 533 257 38 80

E-mail: istanbul@embassy.mzv.cz

Web: www.mzv.cz/istanbul

Provozní hodiny: pondělí–pátek 8.00–14.00

pokoj v hotelu Sunmelia Beach Resort

2/ Peníze

Oficiální měnou je turecká lira (TL), jež se dělí na 100 kurušů. Eura nebo americké dolary můžete směnit na turecké liry ve směnárně na letišti, v hotelu nebo ve městě. Tam je to nejvýhodnější. Můžete však zajít i na poštu nebo do banky. Zpětná směna není výhodná. Peníze si raději proměňujte průběžně, abyste je stihli utratit. V řadě obchodů, restaurací a kaváren lze platit kartou, v některých – především v menších provozovnách a na trhu – však přijímají pouze hotovost. Zejména tam, kde se smlouvá o ceně. V turistických oblastech běžně narazíte na bankomaty vydávající tureckou měnu. Jsou tu i takové, z nichž vyberete eura nebo dolary.

dovolená v Turecku

3/ Řeč

Úředním jazykem je turečtina. Na hotelu, v turistických zónách a městech se však domluvíte anglicky, německy a rusky.

minigolf v Beleku

4/ Bezpečnost

Na Turecké riviéře je bezpečnostní situace stabilní, nebezpečí vám tu běžně nehrozí. Občas dochází k drobné kriminalitě, zejména na veřejných a zaplněných plážích nebo v jiných místech, kde se pohybuje hodně lidí. Cennosti nenechávejte bez dozoru ani v zaparkovaných autech.

Alanya

Na hotelu si peníze, šperky či doklady uložte do trezoru, který je na pokoji nebo na recepci. Tam také ohlaste případnou ztrátu či krádež, teprve pak kontaktujte policii. Abyste mohli požadovat náhradu po pojišťovně, je nezbytné nechat sepsat do 24 hodin policejní protokol.

Hotel Club Dizalya v Konakli

Přepadení jsou v Turecku méně častá než v západních zemích. Turci jsou všeobecně lidé velmi vstřícní a přátelští vůči cizincům.

Alanyjský hrad a výhled na pobřeží

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Turecku neměla chybu? Pokud užíváte léky na předpis, myslete hlavně na ně. Oblečení, boty, krémy na opalování i jinou kosmetiku seženete v hotelu nebo jeho okolí, případně můžete taxíkem zajet do supermarketu nebo hypermarketu, kde nemusíte smlouvat a kde mají kvalitní zboží se zárukou. Ceny jsou vesměs nižší než u nás. Volně dostupné léky zakoupíte v lékárně.

Hotel Alba Royal

A co je do Turecka zakázáno dovážet? Drogy a omamné látky, v opačném prostředí hrozí trest odnětí svobody ve výši 10 až 20 let a vysoké peněžité tresty. V hotovosti lze do země dovézt maximálně 10 000 eur, či ekvivalent této částky. Ostré náboje a zbraně nesmíte dovážet bez zvláštního povolení. Zakázán je vývoz starožitných předmětů (starších 100 let). Při vývozu nově vyrobeného koberce je nutné předložit doklad o koupi.

hotelový pokoj v Clubu Dizalya

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Turecka letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás budou čekat delegáti a na parkovišti autobus. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska? Stopněte si taxi – vozy mají žlutou barvu, cenu si raději dohodněte předem. Využít lze také dolmuš, což je menší autobus nebo mikrobus jedoucí po předem stanovené trase, jež je uvedena na ceduli za předním sklem. Dolmuš vám zastaví na mávnutí, ceny jsou nízké. Hromadná městská doprava i dálkové autobusy mají stanoveny pevné ceny.

výhled z hotelu Melissa

Chcete si i přesto pronajmout auto? Obraťte na delegáta CK Blue Style, který vám doporučí spolehlivou půjčovnu. Postačí vám český řidičský průkaz, minimální věk 21 let a alespoň roční praxe v řízení motorových vozidel. Pečlivě si prostudujte smlouvu o pronájmu automobilu a informujte se o pojištění vozu. Co se týče předpisů, měli byste vědět, že nejvyšší povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na označených úsecích 110 km/h a na silnici pro motorová vozidla 120 km/h. Pásy musí používat nejen řidič, ale také všichni spolujezdci.

Beldibi

7/ Moře

Jedním z hlavních důvodů, proč Čechy láká dovolená v Turecku, jsou pláže. Většinou jsou písčité, dlouhé a široké, s pozvolným vstupem do Středozemního moře. Ocení je plavci i neplavci včetně malých dětí a seniorů. Za zážitkovým potápěním a šnorchlováním musíte do Egypta, zato na Turecké riviéře lze vyzkoušet různé vodní sporty a atrakce.

pláž v Turecku

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové (někdy i tříhvězdičkové) hotely mají vlastní část pláže s lehátky a slunečníky, za jejichž používání již nemusíte nic doplácet. Nejen v Egyptě, Tunisku a SAE, ale také v Turecku častokrát platí, že oproti kartičce, kterou dostanete během check-inu na recepci, vám každý den zapůjčí plážovou osušku. Není to však pravidlo – každý hotel má trochu jiné služby. Zpravidla nechybí ani all inclusive bar, kde si kdykoliv během dne můžete objednat nealkoholické a alkoholické nápoje. Ani za ně už nic nedoplácíte.

Hotel Club Turtas

K nejslavnějším plážím na Turecké riviéře patří městská Kleopatřina pláž s mimořádně jemným pískem, rozprostírá se v Alanyi. Žraloků ani jiných predátorů se bát nemusíte, to by sem nějaký musel vyloženě zabloudit. Co se týče nudapláží – ty v Turecku nenajdete. Pakliže se bez nich nedokážete obejít, vyrazte s CK Blue Style do Bulharska, Řecka nebo Španělska

Kleopatřina pláž

8/ Jídlo a pití

Turecké hotely jsou vesměs proslulé velmi kvalitními službami a také chutnou kuchyní. Na výběr budete mít mezinárodní jídla i místní speciality. Na ty samozřejmě narazíte i v restauracích ve městě a na stáncích.

cestovatel Richie v turecké restauraci

Kőfte jsou grilované či pečené kuličky z mletého masa, kebab jistě není nutné představovat, ten dobře znáte z Česka. Jen je třeba si uvědomit, že ten turecký je holt kvalitnější a chutnější. Ale pozor! Otáčený kebab se nazývá dőner kebab, někdy jen dőner. Kuřecí otáčený kebab je tavuk dőner, z ovčího masa – et dőner. Adana kebab je mleté maso napíchnuté na tyči a grilované, şiş kebab jsou kousky masa na tyči prokládané zeleninou a grilované, patlican kebab je maso opékané s lilkem a taş kebab připomíná guláš.

cestovatel Richie si kupuje kebab v Manavgatu

A další jídla? Musaka (mleté maso, brambory, lilek a rajčata), ghivec (evokuje lečo) a okra (dušené maso s mrkví). Polévky (çorba) jsou husté a velmi syté.

Hotel Insula Resort

Sladkostem vévodí důvěrně známá baklava, dále sűtlaç (rýže uvařená v mléce a velmi silně oslazená), lokum (sladká hmota vzdáleně připomínající gumové medvídky), helva neboli chalva (rozemletá sezamová semínka s cukrem) a şekerpare (sušenky). Mnohdy se na vás bude z bufetového stolu „usmívat“ i kadaif (nitě z filo těsta přelité medem či hustým sirupem) nebo Balah Al-Sham připomínající španělské churros.

turecké sladkosti

Co se týče nápojů, proslulá je turecká káva (tűrk kahvesi), svařená v džezvě. S tou naší ale nemá nic společného. Však uvidíte sami! Pivařům se zavděčí značka Efes. Víno se pije hlavně na Turecké riviéře, znalce však příliš nenadchne. Nejchutnější obvykle bývá růžové víno. Tradičním nápojem je ayran (jogurt zředěný vodou, osolený a ochucený kořením, zejména mátou).

turecká káva

V čajovnách a kavárnách seženete salep, což je bílý, středně sladký nápoj z kořene vstavače mužského. Zkrátka a dobře – dovolená v Turecku vám zachutná!

salep neboli sahlab

9/ Suvenýry

Chcete něco malého, odolného, levného, hezkého a hlavně typického pro Turecko? Kupte si nazar, malý modrý skleněný korálek, symbolizující oko proroka. Ten svému majiteli nosí štěstí a ochraňuje ho proti uhranutí. Podle pověry však musí být darovaný! Pokud ho chcete pro sebe, ať vám ho koupí a následně věnuje někdo jiný, vy můžete učinit totéž.

Z dalších suvenýrů si turisté vozí domů nejrůznější keramiku, kožené výrobky, ručně tkané koberce, zlato a šperky (nakoupené u ověřených prodejců), čaje, koření, sladkosti (lokum, halvu, baklavu, oříšky v medu, slazená slunečnicová semínka atd.).

Jestliže se zamilujete do vodní dýmky, uvědomte si, že ji musíte zabalit do kufru – na palubu letadla vás s ní z bezpečnostních důvodů nepustí… turecký kroj a turecké koberce

10/ Zajímavosti

V Turecku je v době letního i zimního času o hodinu více. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit.

Pánové, nejpopulárnějším sportem v Turecku je fotbal!

Turecká zmrzlina se jmenuje dondurma a je naprosto unikátní! Neroztéká se, naopak je tak tuhá, že mnohdy visí v obchůdcích na háku u stropu. Vyrábí se z kozího mléka, cukru a nezaměnitelné ingredience z hlíz divokých orchidejí. Prodavači se zmrzlinou častokrát předvádějí neuvěřitelné kousky!

turecká zmrzlina dondurma

Přestože je cca 89 % obyvatel muslimského vyznání, Turecko je sekulární zemí bez státního náboženství. Turecká ústava zaručuje svobodu vyznání a myšlení.

Turecko je převážně asijský stát, jeho menší část se nalézá v jihovýchodní Evropě. Hranice mezi světadíly protíná město Istanbul, jež se tím pádem rozkládá na dvou kontinentech.

Máte rádi pěší turistiku? Budete-li se vaše dovolená v Turecku odehrávat v Kemeru a jeho okolí, můžete se napojit na slavnou Lýkijskou stezku. Začíná ve městě Fethiye a končí v Antalyi. Tato 509 km dlouhá, značená turistická stezka prochází územím antické Lýkie.

turecká oblast Kemer

Kemer, lemovaný horami, se zavděčí i milovníkům adrenalinu. Lanovkou Olympos Teleferik vyjedete na horu Olympos-Tahtali (2365 m), kde můžete vyzkoušet paragliding s instruktorem. Provozuje ho tam společnost Escape. Nepotřebujete žádné zkušenosti, jen musíte vážit maximálně 110 kg (ženy 90 kg), měřit maximálně 200 cm a netrpět dýchacími ani srdečními onemocněními. Poletíte přibližně 35 minut a dopadnete na pláži u letoviska Tekirova. „Je to parádní zážitek na celý život,“ okomentoval svůj let s instruktorem cestovatel Richie.

cestovatel Richie vyzkoušel paragliding společnosti Escape Adventures

Na Turecké riviéře je spousta nápisů v ruštině. Jde o to, že sem jezdí dovolenkovat hodně Rusů, narazíte na ně ve většině hotelů. Některá ubytovací zařízení však ruskou klientelu zcela odmítají.

Baví vás dělat piknik na louce nebo v parku? A co takhle piknik na řece Dimcay nedaleko města Alanya? Zeptejte se svého delegáta a on vám tento nevšední zážitek zprostředkuje.

cestovatel Richie si užívá piknik na řece Dimcay

Milujete antiku a přírodní zvláštnosti? Vydejte se s CK Blue Style na celodenní výlet na Pamukkale (Bavlněný hrad), zdánlivě připomínající zledovatělý svah se spoustou jezírek. Sousedí s pozůstatky antického města Hierapolis. Cestou navštívíte výrobnu vyhlášených tureckých koberců, kde si dokonce můžete nějaký zakoupit.

Hierapolis

Chcete se dozvědět víc? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená v Turecku, najdete Infoknihu s informacemi o historii, současnosti, gastronomii, fauně a flóře, geografii, ekonomice, politice, náboženství, památkách, městech a podobně.

Sunmelia Beach Resort Hotel and Spa

 

pláž Myrtos na ostrově Kefalonie

Myrtos: Nádherná pláž, která je ozdobou řeckého ostrova Kefalonie

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Mohlo by vás zajímat

Cabo de Gata

Cabo de Gata: Přírodní park v Andalusii okouzlí prázdnými plážemi

Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí, nicméně ve známých letoviscích jako Costa Brava a Costa Blanca je v sezóně hlava na hlavě. Existují však opuštěná místa, kde lze mít pláž pomalu jen pro sebe. Třeba v přírodním parku Cabo de Gata (Cabo de Gata-Níjar Natural Park). Share Tweet Email

Číst více

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě

Ve Španělsku, oblíbené letní destinaci, existují zajímavá místa, o nichž se u nás moc neví. Jedním z nich je Setenil de las Bodegas, městečko v Andalusii. Unikátní je tím, že mnohé budovy byly postaveny ve skalním převisu (nebo pod ním). Toto město vzniklo vlastně náhodou! Díky silné erozi řeky Río Guadalporcún, což vedlo k vytvoření impozantní […]

Číst více