Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží

BurgasBulharsko

Chcete v létě odletět na dovolenou k moři? A ideálně někam, kde vám to připomene „staré dobré časy“ a hlavně se tam dostanete rychle? Bulharské letovisko Černomorec (neboli Chernomorets) je kombinací klidu, pohody, nízkých cen a autentické atmosféry, kterou některá rušná střediska pozvolna ztrácejí. Jeho další výhodou je strategická poloha. Pouhých 9 km odsud se rozkládá starobylé město Sozopol, které figuruje na seznamu kulturního dědictví UNESCO. A kdo zatouží poznat modernější tvář Bulharska, zamíří na opačnou stranu – do 25 km vzdáleného města Burgas.

Není nutné pronajímat si auto, do Sozopolu i Burgasu jezdí poměrně často autobusy. Je to levný a spolehlivý způsob dopravy, navíc praktický. Když se vydáte na výlet tímto způsobem, případně taxíkem, můžete si během něj v restauraci dopřát víno nebo točené pivo za ceny, které byste ve většině jiných destinací hledali marně. A proč za každou cenu řídit, když to okolnosti vysloveně nevyžadují?!

bulharské letovisko Černomorec neboli Chernomorets

K dispozici je mořské taxi

Městečko Černomorec v Bulharsku tvoří rodinné domy a vesměs nízké činžáky. Vysoké budovy nebo dokonce mrakodrapy v těchto končinách nespatříte. Koho děsí Dubaj, tady na něj čeká přesný opak. Co je trošku překvapivé, nejsou zde ani památky. Jednou z mála budov, které je alespoň částečně připomínají, je pravoslavný kostel svatého Mikuláše.

pravoslavný kostel svatého Mikuláše

Když se na Černomorec podíváte z ptačí perspektivy, zjistíte, že jedním z poznávacích znamení tohoto letoviska je menší přístav se dvěma hlavními a třemi krátkými moly. Objevíte tu například stanoviště mořské taxislužby (sea taxi), lze odsud vyrazit i na zajímavý lodní výlet.

přístav v městečku Černomorec

Jen několik desítek metrů od přístavu – směrem na východ – stojí na skalnatém břehu kaplička svatého Petra a svatého Mikuláše.

kaplička svatého Petra a svatého Mikuláše

Mys Akra ukrývá ruiny pevnosti

Hned vedle nejkratšího mola začíná městská pláž. Je písčitá, poměrně široká a k dispozici je tu plážový bar a o pár metrů dál i restaurace. Kdo chce, může si pronajmout lehátko a slunečník.

pláž Černomorec a přístav

Kousek od západního konce městské pláže narazíte na mys Akra s pozůstatky pevnosti z konce 5. století. Je to ideální místo pro romantickou procházku či nerušené koupání a opalování. Kdo má hlad a zároveň se chce kochat pohledem na moře, ten ocení místní rybí restauraci.

mys Akra s ruinami staré pevnosti

Pláží je v městečku Černomorec a jeho blízkém okolí vícero. Východně od města se rozprostírá Královská pláž, která je sice delší než městská, ale zato je užší. Na jejím okraji ční skaliska, mezi nimiž se zpravidla sluní nudisté. Ti Bulharsko milují…

Královská pláž u městečka Černomorec

U letoviska Černomorec leží Gradina

Na jižním konci Královské pláže stojí vilová oblast Červenka, soustředěná v okolí stejnojmenného mysu. Ten je – díky unikátním skalním útvarům – chráněnou oblastí. Poblíž mysu se táhne tříkilometrová písčitá pláž Gradina. Černé moře je v těchto končinách náramně čisté!

vilová oblast a mys Červenka

No, není nádherná?! Pláž Gradina, na níž si každý najde svoje místo, lemuje několik hotelů. Převážně je ale obklopená přírodní krajinou. Kdo nemá problém s chůzí, dorazí sem z letoviska Černomorec přibližně za půl hodiny. Ostatní mohou popojet autem, autobusem či taxíkem.

bulharská pláž Gradina


Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Obzor: Bulharské letovisko, jež se zavděčí rodinám i introvertům

Obzor v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Romana Habartová: Rozhovor s prodejkyní zájezdů CK Blue Style

Naši prodejci na pobočkách denně obslouží desítky nových i stávajících klientů CK Blue Style. Přestože se většina prodejů zájezdů odehrává online, mnoho lidí dává stále přednost osobnímu kontaktu v kamenných pobočkách. A to zejména kvůli zkušenostem našich prodejců. Destinace navštívili osobně, tudíž mohou klientům doporučit zájezd ušitý přímo na míru jejich požadavkům. A nejinak tomu […]

Číst více

sluneční brýle v poušti

Sluneční brýle: Jak na dovolené chránit oči před sluncem a pískem?

Nejen sluneční paprsky, ale také poletující písek na pláži či v poušti ohrožují naše oči během dovolené v zahraničí. Optimální ochranou jsou sluneční brýle. Jaký typ si pořídit na cestu do Egypta, Tuniska, Řecka, Bulharska, Spojených arabských emirátů či Maroka? Možností je celá řada. Pojďme si je nyní krátce představit. Share Tweet Email

Číst více

Mešita šejka Zayeda

Mešita šejka Zayeda – památka v Abu Dhabi, která je plná „nej“

Velká mešita šejka Zayeda je zářivý drahokam Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, a bezesporu jedna z nejkrásnějších i nejznámějších staveb moderního světa.  Share Tweet Email

Číst více