Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

DestinaceBulharskoVarna

Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak tuto balkánskou zemi z jeho méně známé stránky.

Od balkanu po Balkán…

Varna patří mezi nejoblíbenější turistické destinace na černomořském pobřeží. Kromě plážových radovánek láká její okolí i na skutečně krásnou a rozmanitou přírodu. Řeky zde protékají hustými lesy a zelené kopce s rozkvetlými loukami se táhnou až k obzoru. Ten při pohledu na jih lemuje zdánlivě nekonečné pohoří Stara planina, které vede napříč celým Bulharskem až do sousedního Srbska a rozděluje tak zemi na pomyslnou jižní a severní část.

Slovo „planina“ znamená v bulharštině a některých dalších jihoslovanských jazycích pro nás poněkud nepochopitelně „hory“. Starší název pro toto pohoří byl Velký Balkán a právě odtud pochází název celého regionu. Slovo balkan převzali kdysi Bulhaři ze staré turečtiny, kde znamenalo prostě „hora“. Na obrázku níže můžete obdivovat přírodní jev zvaný „Čudni skali“, čili „Nádherné skály“. Ty se nacházejí na úpatí zmiňovaného pohoří v údolí řeky Čepelarska ve Varenské oblasti. No řekněte, není to krása?

Kamenný les, nebo prastarý pohanský chrám?

Populárním cílem výletů pro místní i pro turisty je kouzelné místo, kterému se v bulharštině říká Pobiti Kamani, čili něco jako „Zasazené kameny“. Ty se tyčí z vyprahlé krajiny zvané Kamenná poušť a na návštěvníky působí jako pozůstatky prastarého zkamenělého lesa či dokonce rozlehlého pohanského chrámového komplexu. Ani jedno z toho však není pravda!

Kamenná poušť je navíc jednou z pouze dvou přirozených pouští v celé Evropě a sama o sobě je opravdu působivá. Můžete zde dokonce narazit na kaktusy a občasné pouštní bouře. Kdo by to byl řekl, že Bulharsko nabízí i takový zážitek?

Budete věřit vědcům…?

Ač Pobiti Kamani působí, jako by bylo postaveno lidmi či možná spíše nějakou úplně jinou civilizací, jedná se o ryze přírodní fenomén. Tím jsou si vědci jistí. Co však už tak jisté není, je, jakým způsobem toto kouzelné místo přesně vzniklo. Oblast každopádně bývala v minulosti zaplavená a podle některých z vědců by tedy tyto někdy až sedmimetrové sloupy mohly být pozůstatky korálů a dalších biologických nánosů, které během let zkameněly. Jiní zastávají názor, že tyto pískovcové formace mají svůj původ v takzvaných bublajících útesech, které časem prostě erodovaly. Této teorii by nahrával fakt, že jsou duté a vyplněné pískem.

 

…nebo lidové moudrosti?

Na vznik Kamenného lesa jsou však i jiné, poněkud méně vědecké názory. Folklór a různé formy lidové moudrosti jsou totiž v Bulharsku velice populární a stále živé. Když Bulhary sužuje nějaký neduh, ať už fyzického nebo duševního charakteru, není výjimkou, že kromě klasických doktorů navštěvují i různé věštkyně, léčitelky a čarodějnice. I díky tomuto jedinečnému prvku bulharské kultury si země uchovává spoustu lidové moudrosti, magických praktik a prastarých legend. O Pobiti Kamani se tak říká, že je jedním z nejsilnějších energetických míst celého Bulharska a k jeho vzniku se vztahuje následující legenda.

Na místě Kamenného lesa stála v dávných dobách vesnice. Jednoho dne se místnímu mladému muži zjevil samotný Bůh a slíbil mu, že ho udělá nesmrtelným. Podmínkou bylo jediné –⁠ nesmí nikomu prozradit jeho jméno, jinak mu dar nesmrtelnosti okamžitě odebere. Mladík mu samozřejmě přislíbil mlčenlivost, avšak jak už to tak bývá, jeho slib netrval věčně. Za pár let se totiž procházel po pláži a spatřil mladou dívku, do které se okamžitě zamiloval. Ona však byla zaslíbena vládci mořských obrů. Láska dala mladíkovi sílu před obra předstoupit s požadavkem, ať mu děvče přenechá. Obr souhlasil, ale cenou za dívku nebylo nic menšího než právě boží jméno. Mladík samozřejmě neváhal obětovat nesmrtelnost ve jménu lásky. Za rozbřesku s pomocí vládce obrů rozestavil ostatní obry na pláži tak, aby dohromady vytvořili nápis v podobně božího jména. Bůh to vše samozřejmě sledoval a rozhodl se obry potrestat za jejich opovážlivou zvědavost a s prvními paprsky ranního slunce je proměnil v kameny, které zde stojí dodnes. Chlapec a dívka pak spolu žili šťastně až do smrti. 

 

Tak co, jak to všechno bylo podle vás?

 

Řeka Kamchia a přírodní rezervace Longoza

A kam dál, až se dostatečně pokocháte Kamenným lesem? Určitě doporučujeme návštěvu nedaleké přírodní rezervace Longoza. Tato oáza klidu a příklad moudrého soužití člověka s přírodou je skvělým místem pro relaxaci a načerpání sil. Příjemným zážitkem je lodní projížďka na řece Kamchia, která protéká hustým smíšeným lesem připomínajícím místy až džungli.

Po cestě potkáte i okouzlující rybářskou vesničku, malé kolonie říčních želv a různé druhy ptactva. Lodí se dá navíc doplout až k místu, kde hustý les přechází v pláž a řeka se zde vlévá do moře. Kontrast mezi žlutou písčitou pláží, zelenkavými vodami řeky a lesem, který by klidně mohl být třeba u nás v Posázaví, opravdu stojí za to! 

I tuhle pohodovou plavbu vám z celého srdce doporučujeme. Tak co, zlákala dovolená v Bulharsku i vás? Tak se tam vypravte s CK Blue Style, věříme, že si tuto krásnou balkánskou zemi doslova zamilujete

Objevte perly Tuniska

Objevte perly Tuniska: historické Kartágo a romantické Sidi Bou Said

Dovolená v Řecku: 5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

Mohlo by vás zajímat

Parghelia

Parghelia: Kalábrijská vesnička u města Tropea láká na pohodu

Italská Kalábrie je skvělým tipem na pohodovou letní dovolenou v Evropě. V tomto regionu nenarazíte na továrny a rušné magistrály, ale především na nádhernou přírodu, krásné pláže, čisté Tyrhénské moře, architektonicky zajímavá městečka a lákavé tradiční suvenýry. Jedním z letovisek, kde lze díky českým cestovním kancelářím pobývat, je Parghelia. Tato malebná vesnička se nachází pouhé […]

Číst více

Dovolená na Maledivách

Dovolená na Maledivách: Vítejte v exotickém ráji!

Často od svých přátel a okolí slýchám: „Co bych dělal/a na Maledivách? Tam by mě to nebavilo, malý ostrůvek, projdeš ho za pár minut a pak nevíš co by!“ Na to mám však rychlou odpověď: „Na Maledivách se zkrátka nejde nudit!“ Skutečně, mohu vám slíbit, že dovolená na Maledivách vás bude bavit. Share Tweet Email

Číst více

Port Ghalib

Klidná a zábavná dovolená v Port Ghalib

Egyptská Marsa Alam, jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací, nabízí spoustu krásných letovisek. Jedním z nich je i malebný Port Ghalib s krásnou promenádou, písčitými plážemi a průzračným Rudým mořem. Share Tweet Email

Číst více