Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Jeho příprava je poměrně jednoduchá. Slaný koláč banitsa vzniká vrstvením směsi šlehaných vajec, bílého jogurtu a kousků balbánského sýra mezi plátky filo těsta a následným pečením v troubě. A jak bývá nepsaným pravidlem – i tato věhlasná dobrota je známá ve více variantách. Do jedné se přidává dýně, do další špenát, třetí je sladká, čtvrtá s mlékem. Filo těsto se občas nahrazuje listovým…

slaný bulharský koláč

Banitsa připomíná český štrúdl

Banitsa se v Bulharsku nejčastěji podává k snídani – s bílým jogurtem, jogurtovým nápojem ajranem nebo bozou, což je sladový nápoj z kukuřice a prosa. Většinou se jí studená, ale může být i teplá, lze ji ohřát v mikrovlnce či troubě. Vzdáleným příbuzným koláče banitsa je český štrúdl, který známe s jablečnou, tvarohovou či makovou náplní. Mimochodem – už jste vyzkoušeli pravý bulharský tarator nebo šopský salát?

Tradiční bulharský koláč banitsa se pojí i s koncem roku. O Vánocích a na Silvestra se do něj přidávají tzv. kusmeti, tedy nejrůznější drobnosti pro štěstí. Mohou to být mince, kusy větviček s pupeny či papírky s citáty. Ty se balí do staniolu, aby se v průběhu přípravy nezničily. Nejstarší člen rodiny koláč rozkrájí, každý u stolu si vezme kousek. Podle toho, co v něm najde, bude mít štěstí, zdraví či úspěch.

banitsa neboli banica k snídani

Recept pro celou rodinu

Slaný koláč banitsa si můžete upéct doma. K přípravě jeho „české verze“ budete potřebovat 300 gramů listového těsta, 200 gramů balkánského sýra, 180 gramů bílého řeckého jogurtu, 3 vejce do náplně, 1 vejce na potření a máslo na vymazání formy.

Postup:

  1. V misce rozkvedlejte tři vajíčka, přidejte řecký jogurt a důkladně promíchejte.
  2. Přisypejte rozdrobený balkánský sýr a opět promíchejte. Ve směsi mohou zůstat hrudky, ale ne příliš velké.
  3. Připravte si kruhovou formu o průměru cca 20 cm, v níž budete koláč banitsa péct.
  4. Těsto rozválejte na co nejtenčí plát. Rozdělte ho na čtyři díly, aby se vám s pláty lépe pracovalo. Z každého rozváleného dílu připravte dvě rolky, dohromady jich budete mít osm.
  5. Na rozválený plát těsta naneste připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrhu. Směs si rozdělte tak, abyste na každý díl těsta měli stejné množství.
  6. Náplň je spíše tekutá, proto proces motání těsta bude poněkud náročnější. Lehce ho překládejte tak, abyste vytvořili rolku, podobnou palačince. Vysoká bude asi tak dva centimetry.
  7. Uchopte ji za okraje (aby vám náplň nevytekla) a přeneste do máslem vymazané formy. Jeden konec umístěte do středu a rolku pokládejte do kruhu tak, že vytvoříte šneka. Postupně připravujte další rolky a skládejte je od středu v kruzích, dokud nebudete mít plnou formu. Vždy tedy další rolku začnete pokládat tam, kde jste skončili s předchozí.
  8. Následně potřete vajíčkem a pečte cca 20 minut (dokud nebude povrch opečený dozlatova) na 180 °C.
  9. Krájejte jako každý jiný koláč, díky rolkám naskládaným dokulata bude mít na řezu každý kousek krásný vzor. Koláč můžete servírovat studený, banitsa je však výborná i teplá.

Přejeme vám dobrou chuť!

bulharský koláč banitsa

mys Drastis na ostrově Korfu

Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu

Myrtos: Nádherná pláž, která je ozdobou řeckého ostrova Kefalonie

pláž Myrtos na ostrově Kefalonie

Mohlo by vás zajímat

Susak

Ostrov Susak nabízí léčivý písek i rybí speciality

Chorvatsko má většina našinců dobře „přečtené“, protože je už desetiletí nejnavštěvovanější letní destinací. Přesto se i tam najdou místa, o kterých jste možná ještě ani neslyšeli. Jedním z nich může být ostrov Susak. Share Tweet Email

Číst více

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách - 11. díl

Experti na cestách: 11. díl

I k něčemu tak příjemnému, jako je opalování se na prosluněné pláži, je nutné přistupovat zodpovědně. Nám jako cestovní kanceláři záleží na tom, aby vaše vytoužená dovolená byla bezstarostná po všech stránkách, a proto doporučujeme dodržovat zásady zdravého opalování. Jaké to jsou a čemu je dobré se naopak vyvarovat? Odpovědi se dozvíte v první části […]

Číst více