Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Rady a tipyDestinaceŘeckoBulharskoTuniskoTureckoEgyptMarokoKapverdy

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí!

Dovolená je pro nás většinou spojená s odpočinkem a zážitky. Pro někoho však znamená i mnoho starostí, stresu s plánováním, zařizováním, balením a podobně. Díky našim tipům se však z dovolené můžete vrátit krásně opálení, svěží a plní nově nabyté energie, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce!

Ulehčete si plánování

Jak už jsme zmínili výše, pro někoho je plánování dovolené spojené se stresem a starostmi. Pokud mezi takové lidi patříte, určitě využijte možnosti zájezdů s cestovní kanceláří. Odpadne vám tak spousta časově náročných úkolů a mnoho kroků si v plánovacím procesu snadno zjednodušíte.

Stačí si vybrat vysněnou destinaci, ten nejlepší hotel a pomocí pár kliknutí máte zařízeno vše od letenek přes ubytování po stravování. To vše jde jednoduše vyřešit online nebo na naší pobočce. Navíc můžete využít i nabídku našich výletů a aktivit v dané destinaci, takže o program budete mít také postaráno.

Buďte s těmi, které máte rádi

Váš volný čas je dobré rozdělit mezi vás a vaše blízké. Určitě si během dovolené najděte chvíle pro sebe, ale buďte i s těmi, které máte nejraději. CK Blue Style se specializuje na všechna přání svých klientů, proto v její nabídce najdete skvělé rodinné hotely, které poskytují dokonalé zázemí dospělým i dětem.

Myslíme i na širší rodinu, proto pro vás máme také multigenerační dovolenou, během které si na své přijdou všichni od těch nejmladších až po ty nejstarší. Využít můžete rovněž nabídky hotelů pouze pro dospělé a vypravit se na dovolenou s partou přátel nebo za ničím nerušenou romantikou. 

Případné problémy řešte v klidu

Samozřejmě se může stát, že někdy nastane nějaký neočekávaný problém. Zachovejte klid a rozhodně si tím nenechte zkazit svou dovolenou. Další výhodou cestování s CK Blue Style je to, že ve všech našich destinacích máme profesionální česky mluvící delegáty, na které se můžete v případě potřeby obrátit.

Je jedno jestli chcete poradit s restaurací, kam vzít svou lásku na večeři, nebo řešíte nějaký problém. Stačí se ozvat naší delegátce nebo delegátovi a ti se pokusí udělat vše proto, aby vše bylo zase tak, jak má být. Vy tudíž s řešením nemusíte ztrácet svůj drahocenný čas a energii. 

Jezte zdravě a s mírou

Bohaté All Inclusive je jistě velkým pokušením. Přesto se pokuste nenechat se příliš zlákat, nepřejídejte se a ochutnávejte jídla s rozmyslem. Cizokrajné pokrmy, na které nejsme zvyklí, nám totiž mohou občas způsobit zažívací problémy a těmi si určitě nechcete svou dovolenou zkazit. Přejídání pak samozřejmě není vhodné pro vaše zdraví.

Tím neříkáme, že máte během dovolené držet dietu! Jezte klidně tak, jak jste zvyklí. Jen to nepřehánějte s divokými kombinacemi. Raději využijte pestré nabídky a nastavte si zdravý jídelníček, který si občas zpestříte nějakou oblíbenou a méně zdravou lahůdkou, jež vám udělá radost.

Odpočívejte po svém

Každý máme své činnosti, při kterých si nejlépe odpočineme. Někdo se rád natáhne na sluníčku s oblíbenou knížkou, jiný se prochází v přírodě a další vyrazí za nákupy. Právě dovolená je časem, kdy bychom se naplno měli věnovat věcem, které nám přinášejí radost.

Pokud však dáváte přednost čistě poklidnému odpočinku na lehátku na pláži či u bazénu, tak nezapomínejte ani své zdraví, respektive na dostatečnou míru pohybu. Během dovolené můžete vyzkoušet řadu zajímavých a často dobrodružných aktivit, jako jsou například vodní sporty (potápění, windsurfing, kitesurfing apod.), golf, horská túra, jízda na koni a mnoho dalšího.

Opalujte se správně

Na opalování panují ve společnosti rozdílné názory, na většině z nich lze nepochybně najít alespoň zrnko pravdy. Jak se tedy zdravě opalovat? Nejlepší je zlatá střední cesta: správně užívat opalovací krémy či oleje, netrávit na sluníčku příliš dlouho dobu, ale ani se mu úplně nevyhýbat, nosit ochranné prvky jako jsou klobouky a sluneční brýle, pít dostatek tekutin a dopřát své pokožce správnou péči i po opalování. O tomhle všem píše v dalším článku na našem blogu. Zkrátka ani slunce nemusí být vždy pro naše zdraví to nejlepší, a proto se musíme chránit.

Tipy na „zdravé“ destinace 

Za zdravé destinace se, pokud jde o kuchyni, dají určitě označit všechny středomořské země jako je Řecko, Tunisko či Egypt. Středomořská kuchyně je totiž proslulá využíváním lokálních a kvalitních surovin, jako je například olivový olej.  Není pro to náhodou, že se obyvatelé těchto zemí těší dobrému zdraví!

Řecko se navíc může pyšnit využíváním hojníku horského, nenápadné byliny, která má však ve světě přírodního léčitelství své pevné a důležité postavení. Působí například proti zánětům, má detoxikační účinky, pomáhá hojit rány a zlepšuje imunitu. Tudíž je opravdu užitečný pro naše zdraví. Hojník horský je oblíbený jako koření nebo čaj (tzv. horský čaj) v celém Řecku včetně ostrovů a někteří tvrdí, že jeho pravidelné užívání je příčinou řecké dlouhověkosti. Díky své podmanivé vůni a účinkům se také často používá v kosmetickém průmyslu.  

Egypt do sbírky zdravých jídel a nápojů přispívá například ibiškovým čajem nazývaným karkade, jehož zdravotní benefity znali již starověcí Egypťané. Země faraonů je navíc proslulá i omamnou vůní parfémů, jež lze skvěle využít třeba v aromaterapii.  

Znáte arganový olej?

Také Maroko má svou zázračnou surovinu, jíž je arganový olej, přezdívaný tekuté zlato. Podobně jako olivový olej se využívá jak v potravinářství, tak v kosmetice. Ani Bulharsko nezůstává pozadu, nejen že místní kuchyně je také velmi zdravá, ale využít zde můžete navíc účinků růžového oleje a vody, používaných zejména v kosmetických přípravcích.

Pokud jde o činnosti podporující vaši vitalitu, můžeme vřele doporučit návštěvu tureckých lázní hammam či Pamukkale, jezírek nasycených vápníkem. Kapverdy pak nabízejí solné jezero Salinas nedaleko Pedra de Lume, jehož voda má léčivé účinky na kožní onemocnění. Skvělou volbou jsou rovněž termální prameny, které lze najít například na ostrově Kos.

To je samozřejmě jen pár střípků ze zdravých potravin a aktivit, které naše destinace nabízí. Ať už jich využijete nebo ne, doufáme, že si svou dovolenou užijete přesně podle sebe a vrátíte se řádně odpočatí.


Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží

Černomorec

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Antalya

Antalya: Město na Turecké riviéře zaujme přístavem i vodopády

Turecká riviéra, na níž lze prožít parádní letní dovolenou, začíná v letovisku Tekirova, odkud se táhne až za malebné město Alanya. Centrem této cca 200 km dlouhé pobřežní oblasti je Antalya, jedná se totiž o největší město na Turecké riviéře. V něm stojí spousta hotelů, některé z nich jsou součástí nabídky CK Blue Style. Rezervovali […]

Číst více

Maroko

10 důvodů, proč milujete Maroko

Barevné berberské stany skryté v dunách nekonečné Sahary, tisíce let staré římské ruiny a věže mešit tyčící se k nebi, na kterém svítí věčně rozpálené orientální slunce. To vše je Maroko, země, která láká na dědictví své unikátní historie a na fantastická dobrodružství v jejích dechberoucích přírodních scenériích. A až budete po tom všem odpočívat […]

Číst více