Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

DestinaceChutě světaKapverdy

Tak jako obyvatelé našich končin nedají dopustit na pivo či víno i Kapverďané mají svůj tekutý národní poklad. Jedná se o zvláštní druh rumu zvaný grogue, grogu či grogo. Až budete tedy na své dovolené přemýšlet, co na Kapverdách ochutnat, tuto alkoholickou dobrotu si určitě nenechte ujít! 

Slunce se líně sklání za obzor a barví oceán i rozpálený plážový písek do bronzova. Na pláži ovšem panuje čilý ruch. Muzikanti právě naladili své nástroje a do večerního šera se začínají linout první podmanivé tóny kapverdské morny. Den se pomalu chýlí ke konci, ale nikoho ani nenapadne, že by šel spát. 

Na pláž grogue zkrátka patří

K takové plážové párty v dovolenkovém ráji neodmyslitelně patří sklenička něčeho ostřejšího a nejlépe samozřejmě z místní produkce. Na Kapverdských ostrovech to bude pravděpodobně právě grogue. Tento rum se vyrábí z melasy, třtinové šťávy, která vzniká při výrobě cukru. Svým charakterem připomíná například brazilské rumy cachacas či mezinárodně oceňované rhums agricoles z Martiniku. 

Z třtinové plantáže až do vaší sklenky

Jak jsme si již řekli, hlavní surovinou pro výrobu grogue je šťáva z cukrové třtiny. Jakmile nastane čas sklizně, nejprve se opálí spodní uschlé listy a pak nastupují sklízecí stroje či rolníci s mačetami. Od okamžiku, kdy je stéblo useknuto, nastává boj s časem. Cukrová třtina se totiž již během jednoho dne začíná kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a následně slisují tak, aby pustily šťávu. 

Ta se několikrát povaří a nakonec rychle zchladí. Na povrchu šťávy vykrystalizuje třtinový cukr, pod ním pak zůstane hustá, tmavá a poněkud nahořklá hmota jménem melasa. Ta se poté ředí vodou a nechává se několik hodin až dnů fermentovat. Konečnou fází je samozřejmě samotná destilace. Z každých 200 litrů melasy může vzniknout až 30 litrů kvalitního grogu.

Bílý nebo hnědý? No přece oba!

Na Kapverdách se nejčastěji setkáte se dvěma druhy grogue –⁠ bílým a hnědým. Nenechte se však zmást, „bílý“ v tomto případě neznamená bílý, ale čirý. Chuťově bývá poněkud ostřejší, což je obvykle ještě umocněno vyšším obsahem alkoholu. Málokdy se pije samotný, ačkoli i to je samozřejmě možné, avšak nejčastěji bývá přidáván do koktejlů. 

Naproti tomu hnědý je jemnější, jeho chuťové tóny bývají hravější a celkově se jedná o výrazně vyzrálejší nápoj. Svou barvu získává ze sudů, ve kterých zraje někdy i dlouhé desítky let. 

Jiný kraj, jiný grogue

Grogue se vyrábí hned na několika kapverdských ostrovech a každý z nich vtiskává tomuto nápoji svůj jedinečný rukopis. Nejvíce ho vzniká na ostrově Santo Antao a právě zdejší rumy znalci nejčastěji oceňují pro jejich bohatý a komplexní chuťový profil. Pokud máte raději ostřejší chutě, zvolte určitě produkci ostrova Santiago či Sao Vicente. Milovníci jemnějších chuťových tónů zase ocení grogue z ostrova Fogo, který je známý i produkcí kávy či vína. Nejpestřejší paletu chutí pak nabízejí rumy z ostrova Sao Nicolau. Na Kapverdách si zkrátka vybere opravdu každý!

Jak si ho nejlépe vychutnáte? 

Nenechte se zmást lákavými ovocnými tóny ve vůni, jedná se o silný alkoholický nápoj, jehož obsah alkoholu činí nejčastěji přes 40 %. Pokud je to na vás moc, nezoufejte. Existuje spousta způsobů, jak si grogue vychutnat. Leckdo ho prostě ředí vodou, někdo přidá pár kapek citronové šťávy, jiný kostku cukru či různé druhy ovoce. 

Nabízí se také možnost pít grogue s ledem. Led rum samozřejmě ochladí, což lehce zjemní jeho chuť, navíc ho postupným roztáváním naředí. A to u takto silného nápoje v kapverdských tropických teplotách určitě není špatný nápad.

Tak na zdraví! A no stress. 🙂

Omán: Musandamské fjordy

Musandamské fjordy: Skvělý tip na výlet v kouzelném Ománu!

Dovolená v Tunisku: Djerba Explore Park –⁠ zábava pro celou rodinu!

Djerba Explore Park

Mohlo by vás zajímat

Toulky překrásnou Madeirou

Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (1. část)

Madeira je překrásným přírodním klenotem Portugalska. Stvořená je především pro milovníky přírody a pěší turistiky, ale na své si tu přijdou i milovníci památek a pláží. Na výlety na Madeiře budete vzpomínat ještě dlouho! Share Tweet Email

Číst více

curacao

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře. Share Tweet Email

Číst více

Cestovka BS

Cestovka b.s. | 4. díl

Egypt se stal mezi Čechy oblíbenou dovolenkovou destinací. Tato krásná země však nabízí mnohem víc než jen odpočinek na zlatavých plážích a v luxusních hotelových resortech! Share Tweet Email

Číst více