Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (1. část)

MadeiraDestinacePortugalsko

Několik nových destinací letos do svého katalogu zařadila cestovní kancelář Blue Style. Jednou z nich je Madeira, portugalský ostrov, nalézající se v Atlantském oceánu. Konkrétně 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Kdo sem míří nejčastěji? Milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo pobyt ve wellness centru lze kombinovat s pěší turistikou, která se dá zpestřit kapkou adrenalinu. Koncem února 2022, tedy ještě před hlavní sezónou, jsme se na Madeiru vydali a pořídili tam následující fotoreportáž.

Madeira mě lákala už delší dobu, tudíž jsem se tam těšil. Musím říct, že mě ani trochu nezklamala, naopak předčila moje očekávání. Zaujal mě dokonalý soulad mezi přírodou, letitými tradicemi a moderními technologiemi. Všechno je optimálně vyvážené, a navíc tam panuje úžasný klid. Stihl jsem poznat několik hotelů, přírodních lokalit, vyhlášených restaurací i tradiční vinařství.

Možná potkáte slavného fotbalistu

Některá letiště jsou natolik nevýrazná, že pomalu ani netušíte, kde vlastně jste. O madeirském letišti v Santa Cruz se tohle rozhodně říct nedá. Jeho interiéry jsou vkusně vyzdobeny nejrůznějšími výtvarnými počiny, zejména malbami a mozaikami, které jsou jasným důkazem toho, že jste se ocitli v končinách, kde si váží svých tradic a historie. Pokud rádi fotíte, můžete se v tomto ohledu realizovat už po výstupu z letadla. Mimochodem – cesta z Prahy na Madeiru trvá čtyři a půl hodiny.

malba na letišti v Santa Cruz

Když budete vycházet z letištní budovy, nepřehlédněte tuto bustu. Nemusíte být zrovna skalními fanoušky fotbalu, abyste poznali, že před vámi stojí Cristiano Ronaldo. Tento slavný fotbalista se na Madeiře narodil, a to 5. února 1985. Domů se rád vrací, když zrovna nejezdí po světě, takže není vyloučeno, že ho během dovolené potkáte. A pokud ne, můžete se vyfotit alespoň s jeho kovovým dvojníkem. Když to nestihnete po příletu, budete mít dostatek času před odletem domů, jakmile se odbavíte.

cestovatel Richie a kovový Cristiano Ronaldo na madeirském letišti

Letiště Madeira je specifické z vícero důvodů. Do roku 2000 se jednalo o jedno z nejkomplikovanějších světových letišť, co se týče přistávání letadel. Na přelomu tisíciletí však byla uvedena do provozu dráha s asfaltovým povrchem o celkové délce 2777 m a šířce 45 m. Díky této skutečnosti mohou na letišti Cristiana Ronalda v Santa Cruz přistávat všechny současné typy letadel. Smí je však řídit pouze piloti, kteří zde předtím absolvovali speciální školení a test. Krátce před přistáním se letadlo musí – v malé výšce – vyhnout části města Funchal, což navíc do jisté míry komplikují turbulence… Než budete z Madeiry odlétat do Prahy, můžete si venkovní prostory letiště prohlédnout z velké terasy v druhém patře. Je určena nejen kuřákům.

Letiště Santa Catarina neboli Letiště Cristiana Ronalda Madeira

Madeira skýtá božské výhledy

Transfer z letiště do hotelu budete mít zajištěný, tudíž se nemusíte o nic starat. To je jeden z mnoha důvodů, proč se do zahraničí vydat s cestovní kanceláří… Na ostrově Madeira jsem navštívil několik hotelů, které má CK Blue Style v nabídce, líbily se mi všechny. Zapáleným cestovatelům vyhovuje pobyt pouze se snídaní nebo polopenzí. Vzhledem k tomu, že Madeira svádí k častým výletům, omezený stravovací režim je doslova vítaný. Najíst se dá všude možně, místní restaurace mají vesměs vysokou úroveň, takže není od věci vyzkoušet jich postupně několik.

pokoj v hotelu Jardins d'Ajuda ve městě Funchal

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Pestana Ocean Bay, který je ideální pro rodinnou dovolenou, jsou dva bazény. Jeden velký, s oddělenou částí pro děti, a pak tento menší a klidnější, s nádherným výhledem do okolí. Hned u hotelu, jenž nabízí několik druhů pokojů a praktický režim All Inclusive, se rozprostírá velká veřejná pláž Praia Formosa. Přímo v areálu nechybí ani dětské hřiště.

relaxační bazén ve čtyřhvězdičkovém hotelu Pestana Ocean Bay

Jestliže budete ubytováni v hotelu Duas Torres 4*, konkrétně v některém z vyšších pater, naskytne se vám tento nevšední pohled z balkonu. Tedy pokud si nevyberete studio s výhledem na opačnou stranu. Ani tato varianta vás však nezklame. Ostrov Madeira je plný božských výhledů.

výhled z hotelu Duas Torres ve městě Funchal na ostrově Madeira

Láká vás noční život?

Pokoje situované ve vyšších patrech mají zpravidla tu výhodu, že se z balkonu lze každý den kochat krásami Madeiry, v tomto případě jde o město Funchal. To umožňuje pestrý noční život…

výhled z hotelu Four Views Baia, který je pouze pro dospělé

Jakožto sportovce mě zaujalo fitness centrum v jednom z hotelů v letovisku Canico. Míří sem rovněž golfisté, poněvadž se 7 km odsud nachází golfové hřiště Palheiro.

cestovatel Richie navštívil fitness centrum v hotelu Four Views Oasis v letovisku Canico na ostrově Madeira

Strelície rostou na ostrově Madeira na mnoha místech. Obdivovat je můžete i v zahradě některých hotelů.

strelície v zahradě hotelu Four Views Oasis na ostrově Madeira

Tento snímek jsem pořídil v lobby hotelu Calheta Beach. Ten stojí přímo u uměle vybudované písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Ubytovat se zde mohou skupinky dospěláků i rodiny s dětmi. Díky režimu All Inclusive, případně All Inclusive Plus, tady lze prožít vyloženě relaxační dovolenou bez potřeby či nutnosti vzdalovat se z areálu hotelu.

lobby hotelu Calheta Beach

Držet na Madeiře dietu není snadné

Potrpíte-li si na dobré jídlo, o to víc si Madeiru zamilujete. Vepřo knedlo zelo vám tu nenaservírují, o masité pokrmy však nouze není. Takto připravují krůtí maso ve stylovém restaurantu Chalet Vicente ve městě Funchal. Ochutnat tu můžete čerstvý sýr, ryby na několik způsobů, grilované klobásy s paprikou a houbami, rybí polévku v chlebě, grilovanou chobotnici, fazolovou rýži s grilovanými telecími kousky či dušeného králíka. A to není zdaleka všechno.

pokrm v restaurantu Chalet Vicente ve městě Funchal

Poobědval jsem taktéž v hotelu Duas Torres, o němž jsem se už zmiňoval. Vaří tam výborně! Jeho specialitou jsou například nakládané vepřové uši. Podávají je jako předkrm – společně s dalšími pochoutkami.

předkrm v hotelu Duas Torres

A jak je to na ostrově s pitím včetně alkoholu? Madeira patří k Portugalsku, je tedy součástí EU, což naznačuje mnohé… Kromě celosvětově známých nealkoholických nápojů, jako je cola či tonic, zde seženete i madeirské limonády značky Brisa. A samozřejmě nejrůznější džusy a minerální vody. Na Madeiře se vyrábí víno, brandy i rum. A také pivo značky Coral. To je k dostání téměř ve všech restauracích a obchodech s potravinami. Pokud – stejně jako já – zajdete ve Funchalu do podniku s názvem Beerhouse, jednak se velmi dobře najíte a jednak si můžete vybrat z mnoha druhů piv. Několik jich vaří dokonce přímo tam!

cestovatel Richie v podniku s názvem Beerhouse

Ve vinařství vás čeká ochutnávka

Kvalitní fortifikovaná vína místní výroby seženete ve vinařství D’Oliveiras ve Funchalu. Některá vám dokonce dají ochutnat, abyste se mohli snadno rozhodnout a nekupovali nic naslepo. Objevíte zde však i vína klasická a také místní likéry a další portugalské alkoholické nápoje. Zláká vás poncha (tvoří ji destilovaný alkohol ze šťávy z cukrové třtiny, med, cukr a pomerančová či citrónová šťáva), nebo spíše ginja (třešňový likér)?

vinařství D'Oliveiras ve městě Funchal na ostrově Madeira

Pakliže se vydáte na večeři do restaurace O Lagar ve městě Câmara de Lobos, s největší pravděpodobností vám návštěvu tohoto podniku zpříjemní lidový soubor písní a tanců. Poprosil jsem několik členů, aby mi po skončení představení zapózovali.

lidový soubor písní a tanců v restauraci O Lagar ve městě Câmara de Lobos

Místní autobusy jsou spolehlivé

Čerstvé ovoce a zeleninu, koření, ryby, ale také například místní čokoládové výrobky lze nakoupit v městské tržnici Mercado dos Lavradores ve Funchalu.

čerstvé ryby v tržnici Mercado dos Lavradores ve Funchalu

Ve městě Funchal a jeho okolí funguje spolehlivá autobusová doprava. Jmenuje se HF – Urbano, zahrnuje 56 autobusových linek s 1500 autobusovými zastávkami. Tím to ale nekončí! Autobusová společnost HF – Interurbano má 12 linek a 904 zastávek a propojuje takřka celou pravou polovinu ostrova. A společnost EACL se 14 linkami a 255 zastávkami se zaměřuje na město Caniço a jeho okolí, přičemž zajíždí až do Funchalu.

autobusová doprava na ostrově Madeira

Foto – Richard Sacher (14x), Michal Okla (2x), Jakub Kutra (1x) a Erika Vršecká (1x)

Pokračování této fotoreportáže najdete ZDE.

knižní průvodce Řeckem

Knižní průvodce Řeckem vám usnadní dovolenou na Krétě, Kosu i Korfu

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (2. část)

cestovatel Richie a kovový Kryštof Kolumbus v parku svaté Kateřiny ve městě Funchal na ostrově Madeira

Mohlo by vás zajímat

Marseille

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou […]

Číst více

horchata

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého. Share Tweet Email

Číst více

petroglyfy v údolí Val Camonica

Petroglyfy v údolí Val Camonica fascinují turisty i vědce

Skutečnost, že v počtu památek spadajících pod UNESCO, vede Itálie, asi těžko někoho překvapí. Nakonec – šlo o kolébku evropské civilizace. Méně známý je fakt, že první památkou, kterou si tato organizace vzala pod ochranná křídla, nebyl Řím či jiné starobylé město, ale údolí Val Camonica v Lombardii, ležící asi 80 km od města Brescia. […]

Číst více